דאע"ש במגננה

שחרור העיר רמאדי מידי דאע"ש מסמל שינוי מגמה וכניסת הארגון למגננה בעיראק.
שיתוף פעולה הדוק בין רוסיה לארה"ב הינו הכרחי להבסת הארגון בעיראק ובסוריה.
גוברים הסימנים בשטח כי ארגון דאע"ש נכנס למגננה בזירות הלחימה בסוריה ובעיראק.

נראה כי נקודת המפנה במלחמה נגד דאע"ש הייתה התקפת הטרור שלו בפאריז והפלת המטוס הרוסי בשמי חצי האי סיני.

כתוצאה מכך הצטרפה רוסיה למלחמה בדאע"ש בסוריה ואילו הקואליציה של המערב בראשות ארצות הברית הגבירה את הלחץ על הארגון בעיראק.

השבוע נחל דאע"ש מפלה קשה בעיראק כאשר כוחות צבא עיראק כבשו מידיו ב-28 בדצמבר את העיר רמאדי והניפו בה את דגל עיראק.

עפ"י נתונים שמסרו מקורות עיראקים ועדיין לא אומתו בקרבות על העיר נהרגו כ1000 לוחמים של דאע"ש.

העיר רמאדי שוכנת כ100 ק"מ מערבית לבירה בגדאד והיא הגדולה במחוז אנבאר הגובל עם סוריה, סעודיה וירדן.

ראש ממשלת עיראק חידר אלעבאדי לא הסתיר את שמחתו מהנצחון העיראקי בסיוע אמריקני והודיע כי "שנת 2016 תהייה שנת סופו של דאע"ש על אדמת עיראק וצפויה לו תבוסה גדולה".

שחרורה של העיר רמאדי מצטרף לשחרורה של העיר תכרית מידי דאע"ש בחודש מרץ 2015 ושחרורה של העיר סנג'אר ב-13 בנובמבר 2015 על ידי כוחות הפשמרגה הכורדית בסיוע אווירי של כוחות הקואליציה הבינלאומית.

מדובר בעיר היושבת על ציר אסטרטגי חשוב בין עיראק לסוריה שעליו שלט דאע"ש.

היעד הבא של המלחמה של הקואליציה הבינלאומית בראשות ארצות הברית נגד דאע"ש בעיראק הינו שחרורה של העיר מוסול שעליה השתלט הארגון ב-10 ביוני 2014.

מוסול שוכנת 350 ק"מ צפונית  לבגדאד והיא העיר השנייה בגודלה בעיראק.

הקרב על שחרור מוסול מידי דאע"ש אמור להיות הקרב הגדול ביותר נגד דאע"ש בעיראק ועפ"י כל ההערכות הוא אמור להיות ארוך ועקוב מדם.

ההקלטה הקולית שפורסמה לפני כמה ימים בה נשמע קולו של מנהיג הארגון אבו בכר אלבגדאדי מאיים על ישראל היא דוגמא טובה ללחץ שבו נתונים אלבגדאדי וארגונו המרגישים כי טבעת החנק מתחילה להתהדק סביבם.

קשה לקבוע אם הניצחון של צבא עיראק בעיר רמאדי הינו נקודת השבר של ארגון דאע"ש בדרך לתבוסתו אך אין ספק שמדובר בניצחון חשוב, אם יצליחו כוחות צבא עיראק והקואליציה הבינלאומית לכבוש את מוסול ובמקביל תצליח רוסיה ביחד עם הצבא הסורי והמליציות השיעיות לכבוש את העיר רקה בסוריה תהיה זו מכה ניצחת לדאע"ש.

העיר רקה בסוריה נחשבת לעיר הבירה של "הח'ליפות האסלאמית".

העיר רקה מונה כ300 אלף נפש וארגון דאע"ש השתלט עליה בינואר 2014 והשליט בה את חוקי השריעה האסלאמית.

שנת 2016 יכולה בהחלט להיות שנת התבוסה של ארגון דאע"ש בסוריה ובעיראק אולם הרבה תלוי במידת יכולתן של המעצמות הגדולות, רוסיה וארצות הברית, לשלב ידיים ולהתגבר על האינטרסים השונים והמנוגדים שלהן כדי להביס את דאע"ש.

כרגע יש הבנה חלקית ביניהן לגבי ההסדר המדיני הרצוי בסוריה אך שאלת הישארותו של הנשיא בשאר אסד על כס השלטון עדיין לא נפתרה.

 

דאע"ש בלוב

 

בעייה נוספת במלחמה נגד דאע"ש הינה שאלת התחזקותו בלוב.

דאע"ש ניצל את הפיצול הפוליטי בלוב והאמברגו המוטל על מכירת נשק לצבא לוב כדי להקים לו מאחז גדול בעיר סרת השוכנת לחוף הים התיכון.

בעיר סרת יש כ5000 לוחמים של דאע"ש והוא מתכנן להפוך אותה לבסיס יציאה לפיגועים באירופה ובמדינות השוכנות לאורך חופי הים התיכון כמו יוון וקפריסין.

דאע"ש פועל להשתלט על ערים נוספות בלוב כמו בנגזי והעיר אג'דאביא.

לעיר אג'דאביא יש חשיבות אסטרטגית לאור מיקומה הגיאוגרפי המיוחד, היא שוכנת במזרח לוב וחולשת על ציר מסחרי חשוב בין העיר טריפולי לאזורים נוספים.

אג'דאביא נמצאת גם בצומת דרכים אסטרטגית, ממזרח לה נמצאת מצרים, ממערבה תוניסיה ומדרומה סודאן, בנוסף לכך היא נחשבת ל "עיר הנפט" של לוב ויש בה פעילות מסחר עניפה.

דאע"ש רואה בלוב חלופה להתבססות במקרה שייאלץ לסגת מעיראק וסוריה והוא שואף להשתלט על הנפט הלובי כדי להמשיך ולממן את פעילותו.

 

 

כרגע נמצאים כוחות דאע"ש במרחק של כ-200 ק"מ מהעיר אג'דאביא, לאור הפיוס הפוליטי המסתמן בלוב יש כבר מגעים על אפשרות להסרת האמברגו שהטיל האו"ם על אספקת נשק לצבא לוב כדי שיוכל להילחם בדאע"ש.

ייתכן גם שכוחות נאט"ו יסייעו בעתיד בחיפוי אווירי לצבא לוב להילחם בדאע"ש.

הרבה תלוי בנחישות של מדינות המערב ורוסיה להילחם  בארגון דאע"ש ולהביסו, כרגע נראה שיש סימנים ראשונים לנחישות הזו , יש לקוות כי היא תימשך.

המשך הפיגועים של דאע"ש במדינות אירופה ובארצות הברית רק יגביר את המוטיבציה של מדינות אלה להגביר את מלחמת החורמה בארגון.

 

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי