השתתפותו של יו"ר הרש"פ בהלוויתו של שמעון פרס נתקלת בגל של שנאה בשטחים ועלולה לפגוע בו מבחינה פוליטית.
למרות זאת הוא בטוח שיצליח להכיל את הביקורת נגדו ולנצל זאת לטובת קידום מטרותיו המדיניות.
בסוף השבוע הופצו שמועות שהתבררו כלא נכונות כי לעבר ביתו של יו"ר הרש"פ ברמאללה נורו יריות בעקבות השתתפותו בהלוויתו של שמעון פרס ז"ל. הדיווח המוטעה הזה משקף את האווירה העויינת בשטחים למחמוד עבאס שעלולה להחריף עם הזמן.
כשהפלסטינים מאשימים את אחד ממנהיגיהם במעשה בגידה בכל הקשור ליחסו לישראל, הדבר צריך לעורר אצלו דאגה רבה וגם אצל מקבלי ההחלטות בישראל.
הנטייה של הפלסטינים היא לפגוע בכל מנהיג שנחשב למתון מדי לטעמם ושמעשיו חורגים מהקונסנזוס ומ"הקווים האדומים" של העם הפלסטיני.
במקרה של הלוויתו של שמעון פרס ז"ל הייתה מעין "הסכמה לאומית" בין כל הפלגים הפלסטינים שאין לשלוח להלוויה הזו שום נציג שייצג את הפלסטינים בגלל האופן שבו נתפס שמעון פרס בקרב העם הפלסטיני.
לכן, החלטתו של יו"ר הרש"פ להשתתף בהלוויה תוארה על ידי הציבור הפלסטיני בשטחים כמעשה בגידה בעקרונות הפלסטינים וכאקט לא מוסרי.
זאת ועוד, בכיר חמאס ד"ר מחמוד א-זהאר הוסיף לכך נימה אנטישמית ובראיון שהעניק ב-1 באוקטובר לערוץ טלוויזיה מצרי הוא הגדיר את מחמוד עבאס במילים "יהודי עפ"י ההלכה" ואיחל לו להגיע לגיהנום ביחד עם שמעון פרס.
מה שהסעיר את כל העולם הערבי הייתה העובדה שמחמוד עבאס בחר להשתתף בהלווית שמעון פרס דווקא ביום השנה ה-16 למותו של הילד מחמד א-דורא שנהרג בעיצומה של האינתיפאדה השנייה והפך לסמל בעולם הערבי.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לקח הימור מסוכן כשהחליט להשתתף בהלוויתו של נשיא המדינה לשעבר שמעון פרס ז"ל בראש משלחת פלסטינית,העולם הערבי מתקשה להירגע, גלי השנאה ברשתות החברתיות ובאמצעי התקשורת הערביים שכוונו נגד שמעון פרס מופנים כעת לעברו של מחמוד עבאס.
כל פלגי האופוזיציה הפלסטינית גינו את השתתפותו של מחמוד עבאס בהלווית שמעון פרס ותיארו אותה כבגידה בשהידים , מתן לגיטימציה לנורמליזציה עם הכיבוש הישראלי וניסיון לרצות את ישראל כדי לחדש עמה את המשא ומתן.
בזמן ההלוויה התקיימה בעיר עזה הפגנה במהלכה הועלו באש תמונות של שמעון פרס ז"ל ושל הנשיא ברק אובאמה.
יו"ר הרש"פ יכול היה להתחמק מההשתתפות בהלוויה שכן באותה השעה שבה התקיימה הלוויתו של שמעון פרס התקיימה בטול כרם הלוויתו של נימר חמאד, יועצו המדיני של מחמוד עבאס.
הוא יכול היה גם לשגר איגרת תנחומים למנהיגי ישראל אך הוא העדיף לבוא להלוויתו של שמעון פרס מתוך שיקולים מדיניים שמטרתם העברת המסר הפלסטיני לעם בישראל ולקהיליה הבינלאומית כי ברצונו לקדם את פיתרון הבעיה הפלסטינית בדרכי שלום ודו קיום עם ישראל.
תנועת פת"ח פרסמה אחרי ההלוויה הודעה שבה הסבירה את מטרת השתתפותו של מחמוד עבאס בהלווית פרס.
"מדובר בחלק מאחריות הנשיא, שכן כל העולם התמקד באירוע ההלוויה", נאמר בהודעה,"זהו ניסיון לחסום את ממשלת נתניהו ממסע ההפחדה שהיא מנהלת נגד הרש"פ ומהניסיונות של ישראל לשכנע את העולם כי הפלסטינים מאמינים רק בנשק ובאלימות".
מוניר אלג'אע'וב, ראש מחלקת ההסברה בתנועת פת"ח ניסה להסביר ברשתות החברתיות מה הניע את מחמוד עבאס להשתתף בהלוויה וכתב כי "יש בהשתתפותו חשיבות מדינית כדי להעביר מסר של שלום לכל הקהיליה הבינלאומית בדיוק ברגעים שהיא עוקבת אחרי עמדת פלסטין שהיא יותר חשובה מעמדת שאר המדינות שהשתתפו בהלוויה".
כלומר, השתתפותו של מחמוד עבאס בהלווית שמעון פרס הייתה מסע של יחסי ציבור לרש"פ ועמדותיה המדיניות.
אולם, גם בתנועת פת"ח שהיא התנועה שבראשה עומד מחמוד עבאס הייתה אכזבה גדולה ונמתחה ביקורת חריפה על החלטתו להשתתף בהלוויה.
גורמים בפת"ח טוענים כי מחמוד עבאס הושפל, ראש הממשלה בנימין נתניהו לא הזכיר כלל את שמו בנאומו, ויו"ר הרש"פ לא ישב בשורה הראשונה בהלוויה ביחד עם ראשי המדינות.
מדוע הוא היה צריך ללחוץ את ידו של בנימין נתניהו? כתב פעיל פת"ח באחת הרשתות החברתיות, האם הוא וחברי משלחתו חששו לאבד את תעודות האח"מ שישראל העניקה להם?
תא הסטודנטים של פת"ח באוניברסיטת ביר זית קרא למחמוד עבאס לפרוש מתפקידו ולהתנצל בפני העם הפלסטיני.
מה יהיו ההשלכות על מחמוד עבאס?
ניתן להעריך כי השתתפותו של מחמוד עבאס בהלוויתו של שמעון פרס ז"ל תפגע בפופולאריות שלו ברחוב הפלסטיני שסבור כי חברי הכנסת הערביים הפגינו יותר לאומיות והשתייכות ל"פלסטין" מאשר יו"ר הרש"פ.
להערכת גורמים בתנועת פת"ח, מעמדו של מחמוד עבאס עלול להיפגע עכשיו בכמה חזיתות, בחזית אחת בכל מה שקשור למאבקו ביריבו המר מוחמד דחלאן אשר לא השתתף בהלוויתו של שמעון פרס ובחזית השנייה בכל הקשור לפיוס הלאומי עם תנועת חמאס,יו"ר הרש"פ טוען שבקרוב אמורות להתחדש בדוחא שיחות הפיוס עם חמאס ביוזמת קטאר.
אם יחליט בית המשפט העליון ברמאללה להפשיר את תהליך הקפאת הבחירות המוקדמות שהוקפא עד להודעה חדשה והן יתקיימו בקרוב, עלולה השתתפותו של מחמוד עבאס בהלווית פרס להשפיע על מידת התמיכה בתנועת פת"ח דבר שיחזק את חמאס.
מחמוד עבאס חש שמעמדו איתן למרות הביקורת העזה וגלי השנאה כלפיו.
מקורביו אומרים כי הוא מאמין שעשה את הדבר הנכון וכי הוא יוכל עתה להשתמש בעצם השתתפותו בהלווית פרס בזירה הבינלאומית ולנגח בכך את ממשלת נתניהו אשר לדבריו איננה מעוניינת בשלום עם הפלסטינים.
אוסאמה קוואסמה, דובר תנועת פת"ח דחה את ההאשמות של חמאס כי מדובר במעשה בגידה ואמר כי "המניע היחיד במעשיו של עבאס הינו מניע לאומי טהור וכי הבגידה האמיתית היא של מי שהגשים את אחת המטרות האסטרטגיות של הישות הישראלית ופיצל את הרצועה מן הגדה ופגע במרקם הלאומי הפלסטיני".
לדברי מקורבי עבאס, מדובר במנהיג שעבר כבר את גיל ה-80 לחייו והוא איננו חושש משום דבר.
מחמוד עבאס שולט היטב בכל מוסדות תנועת פת"ח ובכירי התנועה תלויים בו מבחינה פוליטית וכלכלית, לכן רובם מעדיף להשמיע את הביקורת הקשה נגדו בחדרי חדרים שמא יבולע להם ויגורשו מהתנועה.
היחיד שהעז לצאת בגלוי נגד השתתפותו של מחמוד עבאס בהלווית שמעון פרס, היה תוופיק טיראווי, חבר הועדה המרכזית של פת"ח אשר בראיון לסוכנות הידיעות "מען" ב-1 באוקטובר אמר כי הוא "מתנגד עקרונית להשתתפות בהלוויה" וכי "מחמוד עבאס השתתף בהלוויה בתוקף היותו יו"ר הרש"פ ללא התייעצות עם הנהגת פת"ח".
נראה כילמרות הביקורת הגוברת נגדו גם בתנועת פת"ח, יו"ר הרש"פ בטוח כי הוא יוכל להכיל את הביקורת נגדו על השתתפותו בהלווית שמעון פרס והוא ינסה למנף אותה לטובת צרכיו הפוליטיים.
מחמוד עבאס לא יהסס לנקוט ביד ברזל נגד מתנגדיו ומבקריו, קצין במפקדת הקישור הצבאית בשם אוסאמה אבו ערב נעצר והושעה מעבודתו לאחר שהעז למתוח ביקורת ברשתות החברתיות על השתתפותו של יו"ר הרש"פ בהלווית פרס.
מחמוד עבאס בטוח כי בזכות השתתפותו בהלווית שמעון פרס הוא זכה לנקודות רבות בקהיליה הבינלאומית, דבר שגם יסייע לו לקדם את היוזמה הצרפתית ביחד עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד ולהביא לכינוסה של ועידה בינלאומית עד סוף השנה.