תקופת שלטונו של מחמוד עבאס מתאפיינת בפיצול החברה הפלסטינית ובניתוק הגדה מהרצועה.
מחמד דחלאן הצליח לתקוע טריז בין מחנות הפליטים בגדה לבין השלטון המרכזי ברמאללה.
אחת עשרה שנים משמש מחמוד עבאס בתפקיד יו"ר הרש"פ אך התקופה הזו של שלטונו תיחשב לאחת התקופות הקשות והרעות בהיסטוריה הפלסטינית שבה התרסקה האחדות הלאומית הפלסטינית לרסיסים דבר שפגע לדעת פלסטינים רבים במאבק הפלסטיני נגד ישראל ובמאמצים הפלסטינים להקים מדינה עצמאית.
בתקופה זו, ליתר דיוק ב2007, השתלטה תנועת חמאס בכוח על רצועת עזה וגירשה ממנה את אנשי הרש"פ, כתוצאה מכך נוצרו נתק ופיצול בין הגדה לרצועת עזה.
למרות שלושה הסכמי פיוס שנחתמו בין פת"ח לחמאס (מכה, קהיר ומ"פ אלשאטי) הפיצול בין הגדה לרצועה נמשכים עד עצם היום הזה.
אולם, בשנה האחרונה הצליח מחמוד עבאס להביא לשני פיצולים נוספים בעקבות קרב הירושה על תפקיד יו"ר הרש"פ, האחד, בתוך תנועת פת"ח עצמה שהיא עמוד השדרה של הרש"פ והשני בין מחנות הפליטים בגדה לבין השלטון המרכזי ברמאללה.
בעצם ימים אלה פועל מחמוד עבאס במרץ ובאופן אישי להכין את כינוסה של הועידה השביעית של תנועת פת"ח שאמורה להתכנס ברמאללה בסוף החודש.
הועידה, שאת כינוסה עיכב מחמוד עבאס במשך יותר משנתיים, נועדה לבחור את מוסדות התנועה (ועדה מרכזית ומועצה מהפכנית) אך יו"ר הרש"פ מתכנן להשתמש בה כדי לעשות טיהור של מתנגדיו בתנועה ובראשם של יריבו הפוליטי המר מחמד דחלאן ותומכיו.
אחד ההישגים החשובים של מחמד דחלאן, הפועל מחו"ל לאחר שגורש מתנועת פת"ח והשטחים לפני חמש שנים, הוא הצלחתו להשתלט מרחוק על מחנות הפליטים במרכז ובצפון הגדה ולהקים בהם מליציות חמושות המשתייכות לפת"ח אך פועלות בהוראתו נגד הרש"פ.
דחלאן הצליח בצורה חכמה ובאמצעות הזרמת כספים ונשק להקים לעצמו מאחזי כוח ואופוזיציה חזקה למחמוד עבאס ולמנגנוני הביטחון שלו ברחבי הגדה, ההתנגשויות האלימות בין שני הצדדים, הנמשכות כבר כמה חודשים ושהסלימו בשבועות האחרונים, מקרינות על השטח ועל המצב הפנימי בתחומי הרש"פ.
שני הצדדים מקיזים את דמם בעד ישראל משקיפה מהצד ואיננה מתערבת במאבק הפנימי כל עוד הוא לא מהווה סכנה לביטחונה של ישראל.
מנגנוני הביטחון של הרש"פ בגדה פיזרו כינוסים של תומכי דחלאן במקומות שונים בגדה ועצרו עשרות מנאמניו עד כה גורשו מתנועת פת"ח כ-200 פעילים רק בגלל שהם מזוהים כתומכיו של מחמד דחלאן.
מחמד דחלאן, יליד מחנה הפליטים ח'אן יונס, השכיל לנצל את פוטנציאל הכוח הפוליטי והצבאי הטמון במחנות הפליטים הפלסטינים, בשנתיים האחרונות הוא פעל להקים מוקדי כוח במחנות הפליטים הפלסטינים בלבנון ועתה גם בגדה.
מחנות הפליטים הפלסטינים מסמלים את מאבק הפלסטיני בישראל ואת הבעיה הפלסטינית.
במחנות האלה בגדה צמחה הזרוע הצבאית של פת"ח המכונה "גדודי חללי אל-אקצא" ודחלאן הצליח לגייס למאבקו את צעירי הפת"ח, שחלק מהם ישב בבתי הכלא בישראל, למען השגת אחדות בתוך תנועת פת"ח וסיכול כוונתו של מחמוד עבאס לעצב את תנועת פת"ח כרצונו באמצעות הכינוס הצפוי של הועידה השביעית.
עד כה נכשל מחמוד עבאס במאמציו לדכא את תומכי דחלאן במחנות הפליטים בגדה, בשבוע שעבר הוא הזרים כ2000 אנשי ביטחון למחנה הפליטים בלאטה הסמוך לשכם כדי לבצע גל מעצרים אך נאלץ להסיג את הכוחות בבושת פנים לאחר שהם נתקלו בהתנגדות קשה.
הצעדים שנוקט מחמוד עבאס כלפי מחנות הפליטים בגדה נתפסים בקרב תושבי המחנות כהמשך המדיניות הישראלית נגד הפליטים שכן צה"ל עומד מן הצד ואיננו מתערב במתרחש בעוד אנשי הביטחון של עבאס יורים אלפי כדורים לעבר בתים במחנות הפליטים בניסיון לעצור את המבוקשים.
האנטגוניזם שנוצר בין הרש"פ לבין תושבי מחנות הפליטים בגדה הוא לרעתו של מחמוד עבאס, תושבי המחנות מהווים את הגרעין הקשה של הבעיה הפלסטינית ונתפסים ככאלה שאין להם מה להפסיד לאחר שאיבדו את בתיהם ורכושם ב1948 ומאז הם חיים בתנאים קשים.
מחמד דחלאן הצליח לתקוע טריז בין תושבי מחנות הפליטים לבין הרש"פ ואילו מחמוד עבאס נגרר לתוך המלכודת והוא מצטייר כמי שמנותק מבני עמו וכמי שבתקופת שלטונו נוצרו קרעים ושסעים עמוקים בלתי ניתנים לגישור בחברה הפלסטינית ובין הגדה והרצועה.