למרות הודעת שה"ח האמריקני טילרסון הרש"פ מתכוונת להמשיך לשלם למשפחות מחבלים שעשו פיגועים בישראל.
גם איראן מחלקת כספים למשפחות מחבלים הרוגים ברצועת עזה.
שר החוץ האמריקני רקס טילרסון הופיע ב-13 ביוני בשימוע בועדת החוץ של הסנט וגילה שם כי קיבל דיווח כי הפלסטינים שינו את המדיניות ויפסיקו להעביר כספים אל משפחות של מחבלים מתאבדים.
טילרסון גילה כי הנשיא טראמפ והוא דרשו זאת ממחמוד עבאס בעת ביקורו בוושינגטון.
לדבריו, דיווחו לו כי הכוונה של הפלסטינים היא לחדול מתשלומים לבני משפחות של אלה שרצחו או ביצעו פשעים אחרים.
אולם, בדיקת העובדות מגלה תמונה אחרת ממה שאמר שר החוץ האמריקני, אין שום סימן לכוונת הרש"פ לשנות את מדיניותה בנושא, להיפך, מטה האסירים הביטחוניים הקשור לתנועת פת"ח שהיא מפלגת השלטון, מתכוון לפתוח במאבק בינלאומי נגד ישראל בנושא.
מאז ביקורו של מחמוד עבאס בוושינגטון ופגישתו הנוספת עם הנשיא טראמפ בבית לחם, קרה בשטח דבר אחד בלבד הקשור לתשלומים למשפחות האסירים הביטחוניים, יו"ר הרש"פ הורה להפסיק לשלם משכורות ל 277 פעילים של חמאס ברצועת עזה ובהם יחיא סינוואר ומשוחררי "עסקת שליט".
המהלך הזה ננקט מסיבות פוליטיות פנימיות במסגרת הצעדים שנוקט מחמוד עבאס נגד רצועת עזה והנהגת חמאס והוא מצטרף להפסקת תשלום משכורות למאות פעילי פת"ח ברצועה שהינם תומכיו של יריבו המר מוחמד דחלאן.
אין למהלך הזה שום קשר לדרישות של ממשלת ישראל וממשל טארמפ ממחמוד עבאס להפסיק את התשלומים למשפחות האסירים הביטחוניים וה"שהידים" שמהווה תמריץ ועידוד לטרור.
נכון לכתיבת שורות אלה, הרש"פ ממשיכה לשלם משכורות לאלפי אסירים ביטחוניים פלסטינים מכל הפלגים ולמשפחות "השהידים" והפצועים.
פניה לבית הדין הבינלאומי בהאג
עיסא קראקע, יו"ר המטה לענייני האסירים הביטחוניים הודיע ב-13 ביוני כי הפלסטינים ממשיכים בהגשת הסיוע הכספי למשפחות האסירים הביטחוניים ו"השהידים" ואין להם כוונה להפסיק.
תהליך החקיקה בכנסת לאישור הצעת חוק שתקזז את סך המשכורות שמקבלים אסירים ביטחוניים ובני משפחותיהם מהרש"פ מכספי המיסים שישראל מעבירה לרש"פ מדי חודש, מלחיצה מאוד את הפלסטינים.
עיסא קראקע אמר לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" אתמול כי החוק החדש מהווה "תחילתה של מלחמה נגד זכויות העם הפלסטיני".
קראקע הודיע כי הפלסטינים יפנו לבית הדין הבינלאומי והדגיש כי כל פסקי הדין הבינלאומיים מדגישים את הלגיטימציה נגד הכיבוש הישראלי.
גורמים בכירים בפת"ח מעריכים כי מרוואן ברגותי ינסה כעת למנף את ההודעה של שר החוץ האמריקני בשימוע בסנט כדי לנגח את מחמוד עבאס במיוחד נוכח כישלון שביתת הרעב האחרונה שהוא הוביל בבתי הכלא בישראל.
עפ"י מקורביו של ברגותי, המצב בבתי הכלא נותר נפיץ מכיוון ששב"ס איננו ממלא, לטענתם, אחר ההסכם שהושג ובעקבותיו הופסקה שביתת הרעב.
גורמים בפת"ח אומרים כי אם לא ייושמו ההבנות, תתחדש שביתת הרעב של האסירים הביטחוניים גם על רקע רצונו של מרוואן ברגותי לפתוח שלב חדש במאבק נגד ישראל והפעם בדרישה להכריז על כל האסירים כ"שבויי מלחמה" ולהחיל עליהם את אמנת ז'נווה.
איראן מחלקת כסף למשפחות "שהידים" ברצועה
אגודת הצדקה "אל-אנצאר" הפועלת ברצועת עזה ומזוהה עם ארגון הג'יהאד האסלאמי, הודיעה באמצעות אתר האינטרנט שלה וברשתות החברתיות כי על משפחות "השהידים" שנהרגו במבצע "צוק איתן" להגיע למשרדי האגודה בעזה כדי לקבל את הסיוע הכספי.
באחרונה סיימה האגודה לחלק סכום של שני מיליון דולר למשפחות "שהידים" מהרצועה שנהרגו מאז תחילת האינתיפאדה השנייה ועד מבצע "צוק איתן" בקיץ 2014.
עפ"י גורמים ברצועת עזה, מדובר בכספי סיוע שהגיעו לג'יהאד האסלאמי מאיראן.
האם הדיווח שקיבל שר החוץ האמריקני על כוונת הרש"פ להפסיק את התשלומים למשפחות האסירים הביטחוניים מוטעה או שמחמוד עבאס מנסה להטעות את ממשל טראמפ?
הדברים יתבררו בהמשך, בינתיים אין שום אינדיקציה לשינוי מדיניותה של הרש"פ בנושא.
תהליך החקיקה בכנסת לקיזוז כספי הסיוע למשפחות המחבלים מכספי המיסים שישראל מעבירה לרש"פ הינו חשוב ויש לזרזו והוא נחשב בעיני הפלסטינים כהרבה יותר מסוכן מהדרישות של הנשיא טראמפ ממחמוד עבאס בנושא.
מחמוד עבאס שומר על שתיקה ומותיר את הזירה התקשורתית למטה האחראי על האסירי הביטחוניים, נראה כי הוא איננו מעוניין להתעמת עם ממשל טראמפ בנושא, במיוחד נוכח הכוונה לחדש את התהליך המדיני מייד לאחר חג עיד אלפיטר המסיים את חודש הרמאדאן, אז אמורה לצאת לוושינגטון משלחת של 5 בכירים פלסטינים לדון בחידוש המשא ומתן עם ישראל.
סביר להניח כי מתנגדיו של מחמוד עבאס, כמו תנועת חמאס, ומוחמד דחלאן שהחלו בקהיר בדיונים לפיוס ברצועת עזה ינסו למנף עכשיו את דבריו של שר החוץ האמריקני טילרסון כדי להציג את מחמוד עבאס כמי שנכנע לדרישות של ארה"ב וישראל.
בתנועת פת"ח מעריכים כי מוחמד דחלאן שהפך לסוחר נשק עשיר ונהנה מתמיכת מדינות במפרץ כמו סעודיה ומאע"מ עשוי לקחת על עצמו את תשלום הקצבאות למשפחות האסירים הביטחוניים ו"השהידים" במקרה שהרש"פ תפסיק את התשלומים, כאמור, בינתיים הדבר הזה לא קורה.