בכירים בפת"ח מעריכים כי הנשיא טראמפ ידחה את פרסום "עסקת המאה" בכמה חודשים בגלל ההתנגדות העזה של הרש"פ וכמה מנהיגים ערבים לתוכניתו.
עבדאללה מלך ירדן ינסה לשכנע את הנשיא טראמפ לשנות את תוכניתו בנושאי ירושלים והפליטים כדי שהפלסטינים יסכימו לדון בה.
כפי שהדברים נראים כעת מנקודת ראותם של הפלסטינים, "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ נדונה לכישלון מוחץ, היא בבחינת NON STARTER מכיוון שהיא לא מספקת את המינימום של הדרישות הפלסטיניות מישראל.
הצוות של הנשיא טראמפ השקיע כמה חודשים בהכנת התוכנית ונפגש עם ראש הממשלה נתניהו ומנהיגי מדינות ערב המתונות, אך נקודת השבר עם הפלסטינים הייתה ההכרזה על ירושלים כבירת ישראל, מאז מחרים יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס את כל המגעים עם הממשל ואיננו מוכן להשתתף בהתיעצויות עם הצוות האמריקני שהכין את התוכנית.
המשבר בין הרש"פ לממשל טראמפ הוא עמוק מאוד והפלסטינים דורשים כי ארה"ב תפסיק להיות בתפקיד המתווך העיקרי בין ישראל לפלסטינים, תפקיד היסטורי שהיא ממלאת שנים רבות, בגלל שלטענתה הממשל הנוכחי מוטה לגמריי לטובת ישראל,הם מוכנים שארה"ב תהיה חלק מגוף בינלאומי ושהוא שיתווך בינם לבין ישראל ויפקח על המשא ומתן במסגרת לוח זמנים מוגדר מראש.
לכן, בפני הנשיא טראמפ יש כעת כמה אפשרויות:
א.דחיית פרסום התוכנית עד לחילופי ההנהגה ברש"פ בעוד כמה חודשים, לאחר פרישתו של מחמוד עבאס בגלל מצבו הבריאותי הרעוע.
ב.פרסום פרטי תוכנית "עסקת המאה" בגלוי וחשיפת פניו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס כ"סרבן שלום".
כבר עתה התחילו בכירי הרש"פ בקמפיין האשמות נגד הממשל (BLAME GAME).
ג.המשך הפעלת לחצים מדיניים על הרש"פ ולחץ על מנהיגי ערב בחודשים הקרובים כדי לשכנעם לדון בתוכנית בתקווה שיצליח במאמציו.
ד.הטלת סנקציות על הרש"פ.
ה.שינוי התוכנית באופן מהותי בנושאי ירושלים והפליטים כדי שהרש"פ תסכים לדון בה.
נראה כי השליחים האמריקנים ג'ראד קושנר וג'ייסון גרינבלט מיצו את שלב ההתיעצויות באזור,הם נכשלו בשיווקה של התוכנית בקרב מנהיגי ערב שאינם מוכנים לצאת נגד העמדה הפלסטינית והסיכוי קלוש שההנהגה הפלסטינית הנוכחית תסכים להפר את החרם על הממשל ולדון ב"עסקת המאה".
הממשל הנוכחי נחשב בעיני הפלסטינים כממשל שמוטה לחלוטין לטובת ממשלת ישראל ושתומך בעמדת נתניהו בנושא הבעיה הפלסטינית, ברש"פ טוענים שהממשל איננו תומך בפתרון 2 המדינות אלא ברעיון "מדינה מינוס" שהוא הקמת מדינה פלסטינית ברצועת עזה ובחלקים מהגדה, ללא בקעת הירדן, גב ההר ומזרח ירושלים ומבלי לפנות שום התנחלות.
לממשל טראמפ אין גם את תמיכת אירופה ב "עסקת המאה" ש"בושלה" בחדרי חדרים בוושינגטון ובירושלים והנשיא טראמפ יתקשה לגייס לה תומכים נוספים בקרב הקהילה הבינלאומית בגלל ההתנגדות העזה של הרש"פ.
הנשיא טראמפ הינו איש עסקים מצליח אך נראה כי הגישה העסקית שלו לפתרון הסכסוך המורכב בין ישראל לפלסטינים איננה מתאימה, ההנהגה הפלסטינית הנוכחית, כמו ההנהגות הקודמות מתחילת הסכסוך ועד היום, איננה מוכנה לסחור ב"קווים האדומים" של הפלסטינים(ירושלים, פליטים, התנחלויות וגבולות) ולעשות "עסקאות מדיניות".
היא מגבילה מראש ובמודע את מרחב התמרון המדיני שלה ומוכנה לפשרות מינוריות רק בשולי הדברים כדי לשמור על שלטונה.
צריך לזכור גם כי חלק לא מבוטל של העם הפלסטיני תומך בכלל בתנועת חמאס, הנתמכת ע"י איראן, שאיננה מכירה במדינת ישראל, קוראת להשמדתה ולהקמת מדינה פלסטינית אסלאמית מ"הים עד הנהר" שהיהודים יהיו בה אזרחים מדרגה שניה.
רצועת עזה, המהווה חלק חשוב "בעסקת המאה",שבה חיים 2 מיליון פלסטינים נשלטת ע"י תנועת חמאס ולכן יהיה קשה ליישם בה את רעיונות התוכנית האמריקנית.
נראה כי הפגישה של עבדאללה מלך ירדן עם הנשיא טראמפ בבית הלבן נועדה, מבחינת המלך הירדני המתואם עם הרש"פ, לנסות ולשכנע את הנשיא האמריקני לשנות את תוכנית "עסקת המאה" בנושאי ירושלים והפליטים כדי שניתן יהיה לקבל את הסכמת הרש"פ לדון בה.
המלך הירדני יאמר לנשיא טראמפ כי תוכנית "עסקת המאה" נתפסת בקרב הפלסטינים כתוכנית ישראלית ולא אמריקנית וינסה לשכנע אותו לבסס את תוכניתו על בסיס יוזמת השלום הערבית ועיקרון 2 המדינות.
ההערכות בקרב בכירים בפת"ח הן שהנשיא טראמפ ידחה את פרסום פרטי "עסקת המאה" לפחות עד חודש ספטמבר כדי לשמור "אופק מדיני" עבור ישראל והפלסטינים בתקווה שעד אז יחולו שינויים בצמרת ההנהגה הפלסטינית שיאפשרו דיון מחודש בתוכנית ואולי גם יוכנסו בה שינויים.