המבחן של נשיא טורקיה ארדואן

טורקיה מנסה להתקרב לישראל בגלל שורה של שיקולים כלכליים ומדיניים,הנשיא ארדואן מבין שהמדיניות שבה הוביל את טורקיה רק גרמה לה נזקים.ישראל צריכה להעמיד את כוונות טורקיה במבחן בשורה של צעדים מצידה,הצעד הראשון חייב להיות סגירת המשרד של הזרוע הצבאית של חמאס באיסטנבול.

נשיא טורקיה ארדואן התקשר לנשיא החדש יצחק הרצוג כדי לברך אותו על כניסתו לתפקיד, השיחה ארכה יותר מ-40 דקות כשהמסר העיקרי של הנשיא הטורקי היה הצורך לשפר את היחסים בין שתי המדינות ולהגביר את שיתוף הפעולה ביניהן.
על פי גורמים ברש"פ, ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הייתה השפעה גדולה על הנשיא הטורקי והוא שיכנע אותו ליזום את השיחה עם הנשיא הרצוג.


לנשיא ארודאן יש כפי הידוע יחסים הדוקים מאוד עם תנועת חמאס אך הוא מקפיד לשמור על "איזון" וגם על קשרים עם הרש"פ.


טורקיה מחזרת אחרי ישראל כבר כמה חודשים, עוד לפני כניסתו של הנשיא ביידן לבית הלבן, התחממות היחסים החדשה החלה בסדרה של פגישות של ראש המודיעין הטורקי הקאן פידאן עם ראש המוסד לשעבר יוסי כהן והיא נמשכה במגעים עם משרד החוץ ולשכת ראש הממשלה, גם השגריר הטורקי החדש בוושינגטון, חסן מוראד מרג'אן מחזר אחרי יהדות ארה"ב בניסיון להתקרב לישראל.


הנשיא ארדואן אף מציע לישראל להיעזר בקשריו הטובים עם תנועת חמאס כדי לקדם את שחרור 4 השבויים והנעדרים המוחזקים בשבי חמאס ברצועת עזה.

לדברי גורמים מדיניים בירושלים,התנהגותו החדשה של הנשיא ארדואן כלפי ישראל נובעת מהתפכחות אישית שלו מהנזקים המדיניים שהוא גרם לארצו וחששו מסנקציות שיטילו עליו הנשיא ביידן והקונגרס.


ארדואן משוכנע שהדרך לבית הלבן עוברת דרך ירושלים, בנוסף לכך הוא רוצה תמיכה ישראלית בעמדת טורקיה במאבק של טורקיה על המים הכלכליים עם יוון, קפריסין ומצרים וגם בשאלת הגז הטבעי.


הנשיא ארדואן מיתן את התקפותיו הארסיות נגד ישראל בנושא הפלשתיני, הוא מודאג מהסכמי הנורמליזציה שישראל השיגה עם מדיניות המפרץ וחושש כי ישראל עלולה להצר את צעדי טורקיה בהר-הבית ולסגור את המוסדות הטורקיים הפועלים במזרח ירושלים.

המדיניות החדשה של ארדואן

הנשיא ארדואן נתן ביטוי למדיניותו החדשה בנאום שנשא בחודש פברואר השנה בכינוס של מפלגת השלטון "הצדק והפיתוח",הוא הודיע כי "הגיעה העת להפסיק את היריבויות ולחפש חברים", דבריו משקפים את תחושת הבידוד בצמרת הטורקית אחרי שהנשיא ארדואן סיבך את ארצו בשנים האחרונות בסכסוכים אזוריים שלא לצורך בכל החזיתות במזרח התיכון: מצרים, לוב, סוריה, רצועת עזה, מזרח ירושלים הר-הבית וכו'. בנוסף להסתבכות שלו עם מדינות אירופה כמו יוון, צרפת וגרמניה והמעורבות העמוקה שלו במלחמה האחרונה בין אייזרביג'אן לארמניה.

הנשיא ארדואן ניהל מדיניות מגלומנית, הוא רצה להקים מחדש את האימפריה העות'מאנית החדשה בצד שאיפתו להיות המנהיג המוביל של תנועת "האחים המוסלמים" העולמית. שאיפות הגדלות של ארדואן גרמו לבעיות וחיכוכים מיותרים של טורקיה עם מדינות רבות והגבירו את בידודה.


הנשיא ארדואן עבר שינוי והוא רוצה כעת לשפר את היחסים של ארצו עם מדינות אירופה, עם ארה"ב ורוסיה, עם ישראל ועם כמה מדינות ערביות ובראשן מצרים.
אסור לטעות, הכל נובע מאינטרסים, בעיקר כלכליים, לאחר שארדואן הבין כי הוא הגזים בדחיפת אפה של טורקיה לעימותים מיותרים וכי את האנרגיה שלו היה צריך להשקיע בפתרון הבעיות הפנימיות בארצו.

המבחן של ארדואן

טוב היה עושה הנשיא החדש יצחק הרצוג אם כבר בשיחה הראשונה שלו עם הנשיא ארדואן היה מעלה את סוגיית המשרד של הזרוע הצבאית של חמאס באיסטנבול שבה ממוקם "מטה הגדה" של ארגון חמאס שמתכנן פיגועים נגד ישראלים ומכווין אותם מטורקיה ושמעיבה מאוד על היחסים בין שתי המדינות.


ישראל מוחה באופן קבוע באזני טורקיה על פעילות הטרור של שלוחת חמאס בטורקיה הממוקמת באיסטנבול כי היא עוסקת באכוונת פיגועי טרור נגד ישראל, בניגוד לסיכומים במסגרת הסכם הפיוס שבין שתי המדינות אחרי פרשת המרמרה.
טורקיה סירבה בזמנו לקבל את דרישת ישראל לסגור את משרד חמאס באיסטנבול והבטיחה כי תוודא שהוא יעסוק רק בפעילות מדינית, בתמורה התחייבה ישראל כי לא תפגע בשום פעיל חמאס על אדמת טורקיה.


אולם, המשרד שמוכוון על ידי בכיר חמאס צאלח אלעארורי, מעסיק פעילים של הזרוע הצבאית של חמאס ומשוחררי “עסקת שליט”,
על פי גורמים בחמאס, המשרד גם מגייס סטודנטים פלסטינים שמגיעים ללימודים לטורקיה ועוסק בהעברות כספים לפעילי חמאס בגדה.


במשרד באיסטנבול קיים גם חדר האזנה המבצע מעקב אחרי פעילות כוחות צה”ל והרש”פ ומעביר את המודיעין לאיראן ולחזבאללה.
משרד חמאס באיסטנבול אחראי לשורה של פיגועים נגד ישראל ובהם חטיפת ורצח 3 הנערים הישראלים בצומת גוש עציון בקיץ 2014 ורצח בני הזוג איתם ונעמה הנקין ז”ל ליד התנחלות איתמר באוקטובר 2015.


האתר “אינדיפנדט ערביה” גילה ב-3 בספטמבר 2020, מפי מקור בכיר בחמאס, כי פרצה מחלוקת בין הנהגת טורקיה לבין תנועת חמאס וכי הטורקים ביקשו מהארגון הבהרות על כמה פיגועי טרור נגד ישראל ונגד הרש”פ שאוכוונו משטח טורקיה, דבר שסותר את ההבנות של טורקיה עם ארה”ב וישראל.
על פי הדיווח, ישראל העבירה, באמצעות צד שלישי, דוח”ות מודיעין לטורקיה על כך שבכירים בחמאס הכווינו פעילות טרור מהמשרד באיסטנבול נגד ישראל וכי כמה מהם נכנסו לטורקיה במסווה של פעילות מדינית, בזמן שהם בעצם פעילים צבאיים העוסקים בטרור, כמו נידאל דוואבשה ועבד אלרחמן רנימאת המשתייכים ל”מטה הגדה” של חמאס.
ארגון חמאס היה במבוכה כתוצאה מהפניה של שלטונות טורקיה בנושא אך מיהר להכחיש את הטענות והעביר מסר להנהגה הטורקית שבו טען כי הוא עומד בהבנות עמה ולא סטה מהן.

לכן, יש להעמיד את נשיא טורקיה במבחן ולהציב בפניו תנאים ברורים אם אכן הוא כן בכוונתו לשפר את היחסים עם ישראל.
א.סגירה מיידית של משרד הזרוע הצבאית של חמאס באיסטנבול וגירוש כל פעילי הטרור מאדמת טורקיה.

ב.הפסקת ההסתה האישית של הנשיא ארדואן נגד ישראל ומנהיגיה.

ג.הפסקת ההתקפות על ישראל במוסדות הבינלאומיים.

ישראל צריכה להתנהג בזהירות רבה מול טורקיה אך גם בתקיפות, להציב בפניה את התנאים שצויינו לעיל ולראות מהי תגובתה, אם הנשיא ארדואן יקבל את עמדת ישראל יש על מה לדבר.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי