האם מתקרבת נסיגת צבא ארה"ב מעיראק?

הנשיא ביידן יפגש מחר בבית הלבן עם ראש ממשלת עיראק מוצטפא כאט'מי וידון עמו בנסיגת צבא ארה"ב מעיראק.ישראל מודאגת מאפשרות של הסגת צבא ארה"ב מעיראק אשר תיצור ואקום ביטחוני ותחזק את השתלטותה של איראן על המדינה.

הנשיא ביידן יארח מחר בבית הלבן את ראש ממשלת עיראק מוצטפא כאט'מי שהגיע לוושינגטון להשתתף בסבב השיחות הרביעי של הדיאלוג האסטרטגי בין ארה"ב לעיראק.
כאט'מי הינו המנהיג הערבי השני שפוגש הנשיא ביידן מאז כניסתו לבית הלבן, בשבוע שעבר הוא אירח את עבדאלה מלך ירדן ובקרוב יארח גם את ראש הממשלה נפתלי בנט.
זהו ביקורו השני של ראש ממשלת עיראק כאט'מי בוושינגטון, לפני כמה חודשים הוא ביקר בבית הלבן ונפגש עם הנשיא טראמפ.


לקראת הפגישה בין כאט'מי לנשיא ביידן הודיעה ארה"ב על הענק סיוע הומניטארי נוסף לעיראק בסך 155 מיליון דולר.
על פי גורמים אמריקנים, במרכז הפגישה בין הנשיא ביידן לראש ממשלת עיראק יעמוד נושא נסיגת כוחות צבא ארה"ב מעיראק, הדרישה להסגת כוחות צבא ארה"ב התגברה לאחר חיסולם של קאסם סולימאני ואבו מהדי אלמוהנדס ע"י צבא ארה"ב בינואר 2020 והפרלמנט העיראקי, הנשלט על ידי איראן, קיבל החלטה להסגה מיידית של כל הכוחות הזרים מעיראק.


העיתון "וול סטריט ג'ורנל" פירסם דיווח ב-22 ביולי שבו טען כי במהלך ביקורו של ראש ממשלת עיראק כאט'מי בוושינגטון השבוע תפורסם הודעה משותפת לשני הצדדים על הסגת כוחות צבא ארה"ב מעיראק עד סוף השנה הנוכחית.
על פי הדיווח,מטרת ההודעה הצפויה היא להקל את הלחץ המופעל על ראש ממשלת עיראק כאט'מי מצד המליציות השיעיות הפרו איראניות בעיראק.

מהלך בין הטיפות

ראש ממשלת עיראק כאט'מי קרא בחודש שעבר להרחיק את עיראק מהמאבקים האזוריים והבינלאומיים ולא להפוך אותה לזירת מאבק בין ארה"ב לאיראן.
הוא גם קבע מועד לסיום נוכחות הכוחות הזרים בעיראק והוא 3 שבועות מתום שיחות הסבב הרביעי של הדיאלוג האסטרטגי בוושינגטון.


בסבב השיחות השני בין ממשלת עיראק לבן ממשל טראמפ הוסכם בין שני הצדדים כי ארה"ב תסיג מעיראק את חייליה הקרביים,מדובר בכ-500 חיילים, אך ישארו בה עוד 3,200 חיילים כדי לאמן את כוחות צבא עיראק להילחם נגד דאע"ש.
הסיכום הזה היה למורת רוחה של איראן הדוחפת בכל הכוח להסגת כל חיילי צבא ארה"ב מעיראק, היא רואה בכך את הנקמה המתוקה על חיסולו של קאסם סולימאני, דהיינו, השפלתה של ארה"ב וגירושה מאדמת עיראק.


לכן, איראן הגבירה, גם בתקופת ממשל ביידן, את התקפות המליציות השיעיות הנאמנות לה בעיראק על מתחם השגרירות האמריקנית בבגדאד ועל הבסיסים שבהם שוהים חיילים אמריקנים בעיראק.
ההתקפות היו באמצעות רקטות ומל"טים ממולכדים, דבר שאילץ את ממשל ביידן לתקוף פעמיים בסיסים של מליציות הפרו איראניות בגבול סוריה עיראק כדי להעביר מסר של אזהרה למליציות השיעיות ולאיראן, אבל האיראנים מצפצפים על ממשל ביידן וההתקפות נמשכות.


ראש ממשלת עיראק מוצטפא כאט'מי מהלך בין הטיפות, הוא מנסה להחזיק את המקל משני קצותיו,מחד גיסא, לרצות את הממשל האמריקני ולא להרגיז את איראן מאידך גיסא.הוא פשוט נוקט במדיניות שנועדה לצמצם נזקים לעיראק ובאותה העת לשמור על כיסאו.
ממשל ביידן מתייחס בחשדנות רבה למוצטפא כאט'מי, הממשל סבור שהוא אינו עושה מספיק כדי לרסן את המליציות הפרו איראניות בארצו.


כדי לנסות ולרצות את ממשל ביידן, ממשלת עיראק הודיעה בשבוע שעבר כי לכדה את רוצחו של העיתונאי והיועץ הביטחוני הידוע הישאם אלהאשמי בשנה שעברה.
רצח אלהאשמי הסעיר את עיראק ואת העולם הערבי.
הרוצח זוהה כאחמד אלכנאני, קצין בדרגת סרן במשרד הפנים ותומך באחת המליציות השיעיות הפרו-אירניות.
הטלוויזיה הרשמית של עירק שידרה את הודאות הנאשם ברצח אשר הסביר בפרוטרוט כיצד בוצע הרצח, אך סירבה לפרט לאיזו מליציה הוא משתייך כנראה כדי לשמור על עמימות ולא להטיל את האחריות לרצח על איראן.


הישאם אלהאשמי היה פרשן ביטחוני נודע בעיראק. הוא נהג למתוח ביקורת על המיליציות הפרו-אירניות שלהן השפעה רבה במדינה,הוא חוסל בחודש יולי שנה שעברה ביריות מחוץ לביתו בבגדד.
ההתנקשות בהישאם אל-האשמי, שייעץ לראשי ממשלות ולקואליציה האמריקנית שפועלת נגד דאעש, עוררה זעם רב – כשרבים בעיראק ראו בה עדות לכישלונה של הממשלה לרסן את כוחן הרב של המיליציות השיעיות הפרו אירניות.


אל-האשמי בן ה-47 נורה על-ידי שני חשודים שרכבו על אופנוע, מחוץ לביתו במזרח בגדד. קרוב משפחתו סיפר ששמע קולות של חמש יריות. מותו של האשמי נקבע בהמשך בבית חולים מקומי.


אל-האשמי היה דמות מוכרת ביותר בעיראק. כתב פרשנויות בנושאים פוליטיים וביטחוניים. הוא זכה לבולטות ניכרת בתקופת המאבק בדאע"ש, שכבש ב-2014 שטחים נרחבים במדינה. הוא נחשב למומחה לאופן הפעולה הפנימי של הארגון וייעץ כאמור לקואליציה הבינלאומית בהובלת ארה"ב, שהוקמה כדי לחסל את הארגון.


אל-האשמי היה מקושר היטב לפוליטיקאים ואנשי תקשורת עיראקים. הוא היה יועצו של ראש ממשלת עירק לשעבר חידר אלעבאדי וייעץ באופן בלתי רשמי לראש הממשלה הנוכחי מוצטפא כאט'מי שנשבע ללכוד את רוצחיו.

הנסיגה תחזק את איראן

נסיגת צבא ארה"ב מעיראק תחזק את השפעתה של איראן והיא רעה לארה"ב וישראל. איראן מקבלת פרס על הטרור שנקטה, כוחות צבא ארה"ב שהו בעיראק על פי הזמנת ממשלתה וסייעו לה באימון הצבא ובלחימה בכוחות דאע"ש.

להערכת גורמי מודיעין בכירים בישראל,איראן תיכנס אל הוואקום שיווצר בעקבות נסיגת חיילי צבא ארה"ב מעיראק וצפויה התדרדרות במצב הכלכלי והביטחוני.

המליציות השיעיות הפרו איראניות נערכות כבר לבחירות לפרלמנט העיראקי הצפויות בחודש אוקטובר,איראן רוצה להשתלט באופן מלא על מוסדות השלטון בעיראק, גם על הממשלה וגם על הפרלמנט.

נסיגת כוחות צבא ארה"ב מעיראק פירושה גם נסיגה מכורדיסטאן העיראקית דבר שיחזק את תומכי איראן השיעים ויחליש את הסונים ואת הכורדים.

הנסיגה האמריקנית מעיראק רק תסבך את המצב בעיראק ובסוריה לקראת הבחירות לפרלמנט בעיראק בחודש אוקטובר, הנשיא ביידן חייב לדעת זאת.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי