המבחן של נשיא איראן החדש אברהים ראיסי

נשיא איראן החדש ראיסי מתחיל היום בתפקידו לאחר שישבע אמונים בפני הפרלמנט האיראני.המשימה העיקרית של ראיסי היא לטפל במשבר הכלכלי הקשה ובמגיפת הקורונה, הדרך היחידה לעשות זאת היא לחזור לשיחות הגרעין בוינה ולהביא להסרת הסנקציות מעל איראן.

 

נשיא איראן החדש אברהים ראיסי מתחיל היום את תפקידו לאחר טקס שבועת האמונים בפני הפרלמנט האיראני.


הוא מקבל לידיו את איראן במצב קשה מאוד מבחינה מדינית וכלכלית, נראה כי ראיסי מבין היטב את האתגרים הניצבים בפניו, בנאומו השבוע, לאחר שהמנהיג העליון עלי ח'מינאי אישר את מינויו לתפקיד הנשיא, הוא אמר כי מבחינתו הבעיות הכלכליות הן הדחופות ביותר ועומדות בראש סדר העדיפויות שלו.


הוא הבטיח כי הוא יכין פתרונות לבעיות הגירעון בתקציב, יציבות הבורסה האיראנית, האינפלציה, עליות המחירים ומגיפת הקורונה.


המנהיג העליון עלי ח'מינאי אמר בנאומו כי "איראן זקוקה לזינוק בכל התחומים ולניהול מוכשר, אמיץ וחכם וגם ג'יהאדיסטי".
הוא קרא "להילחם בשחיתות ובמושחתים" והדגיש את החשיבות בהקמה מהירה של הממשלה החדשה והבאתה לאישור בפרלמנט.


הנשיא ראיסי אמור כאמור להתרכז בנושאים הכלכליים, המדינה במצב קשה, כ-80 אחוזים מהתושבים חיים מתחת לקו העוני, מרבית המפעלים סגורים בגלל שחיתות וניהול כושל ושיעור האבטלה של הדור הצעיר הוא גבוה, מרבית הצעירים רוצם להגר מן המדינה לחו"ל, על פי נתוני הבנק העולמי איראן מפסידה יותר מ-50 מיליארד דולר בשנה בגלל הגירת אקדמאים לחו"ל.
ראיסי יצטרך גם לטפל במגיפת הקורונה במדינה, המגיפה מתפשטת ועד כה מתו ממנה 340 אלף איש.


המשטר האיראני מזלזל באזרחיו ואיננו מייבא חיסונים נגד הקורונה,רק 3 אחוזים מהאוכלוסיה באיראן מחוסנים באופן מלא מפני הקורונה בעוד שמדינות אחרות בעולם כבר חיסנו כ-60 אחוזים מן האוכלוסיה.


בעיה נוספת שמסעירה כעת את איראן היא בעיית המחסור במים במחוז חוזיסטאן העשיר בנפט, החקלאים במחוז הפסידו את יבוליהם ואת המקנה שלהם השנה בעקבות המחסור במים והתייבשות הנהרות במחוז, כתוצאה מכך פרצו הפגנות קשות נגד המשטר, אלפי מפגינים הפגינו נגד המנהיג העליון ח'מינאי כשהם קוראים קריאות "מוות לדיקטטור".


המשטר דיכא בכוח את המפגינים, הוא שיגר כוחות של "משמרות המהפכה" למחוז חוזיסטאן אשר הרגו כמה מהמפגינים, פצעו עשרות מהם ועצרו מאות.

הסרת הסנקציות

אברהים ראיסי יודע היטב כי לא יוכל להוציא את איראן ממצוקתה הכלכלית ללא הסרת הסנקציות שהוטלו עליה לאחר היציאה של ארה"ב מהסכם הגרעין ב-2018 על פי החלטה של הנשיא טראמפ.


כדי להביא להסרת הסנקציות, הנשיא ראיסי יהיה חייב לחזור לשיחות הגרעין בוינה ולחדש את המשא ומתן עם המעצמות, עד כה היו 6 סבבים של שיחות שנוהלו באחריותו של הנשיא הקודם חסן רוחאני.


אולם, לא ברור עדיין מה תהייה אסטרטגיית המשא ומתן של הנשיא ראיסי, האם הוא ינקוט בקו מתון או נוקשה כדי להגיע להבנות חדשות עם המערב שיאפשרו את הסרת הסנקציות מעל איראן.


לאחר בחירתו לנשיא הוא הודיע כי הוא תומך בהסרת הסנקציות אולם הוא דורש שכל הסנקציות יוסרו במלואן ללא תנאים מוקדמים, ראיסי יציית לכל מדיניות שיכתיב לו המנהיג העליון עלי ח'מינאי שהוא זה שמקבל את ההחלטות החשובות במדינה.
באיראן יש כבר רינונים והערכות כי הנשיא החדש ראיסי יתקשה להחזיק ברסן השלטון מעבר לקדנציה אחת של 4 שנים.


ראיסי הוא חסר ניסיון מדיני וכלכלי ויתקשה להוביל את איראן החוצה מהמשבר הכלכלי, בנוסף לכך הוא שנוא מאוד על בני עמו.
ראיסי מכונה "התליין מטהרן", הוא קיבל את הכינוי בגלל שהוא אחראי למותם של אלפי מתנגדים למשטר ב-1988, הגירסא במערב אומרת כי הוא אחראי להוצאתם להורג של כ-5000 איש אך בארגון האופוזיציה "מוג'אהדין חלק" טוענים כי מדובר בהוצאה להורג של כ-30 אלף איש מאנשיהם, ארה"ב הטילה עליו סנקציות בגלל הפרת זכויות האדם.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי