ההסכם שנחתם לפני כחודש בין ממשל ביידן לבין סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם אונר"א מעורר כעס ודאגה רבים בקרב הפלגים הפלסטינים ובראשם ארגון חמאס, בעוד הרש"פ שומרת בינתיים על שתיקה ואיננה רוצה בעימות עם הממשל האמריקני.
אונר"א חתמה על הסכם מסגרת חדש עם ממשל ביידן כדי לקבל מחדש את המימון הכספי השנתי מארה"ב, המימון האמריקני לאונר"א הופסק בתקופת ממשל טראמפ במסגרת הניסיונות לקדם את תוכנית "עסקת המאה" לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
ההסכם החדש מאפשר לאונר"א לקבל מחדש סכום של 135 מיליון דולר בתמורה לחתימה על הסכם המכיל תנאים והגבלות על אונר"א ופקידיה.
ההסכם קושר את המשך המימון האמריקני בכך ש"תובטח הנייטרליות" של אונר"א ופקידיה, דבר שהוא למורת רוחם של הפלגים הפלסטינים.
אונר"א פיטרה באחרונה כמה פקידים בגלל "הפרת עקרונות וחוקי הנייטרליות והסתה לאלימות ועידוד השנאה".
הפלגים הפלסטינים טוענים כי ההסכם החדש בין ארה"ב לאונר"א מכיל "תנאים קשים ומשפילים" הפוגעים בבעיית הפליטים וכי ההסכם הופך את אונר"א ל"גוף מודיעין של הממשל האמריקני" שיפקח על מיליוני פליטים בעולם ויביא לחיסול בעייתם.
ארגון חמאס פירסם הודעה מתנגדת להסכם החדש וקראה להשתחרר ממנו לאלתר.
"לאחר עיון בפרטי ההסכם מסתבר כי ארה"ב כפתה על אונר"א תנאים מסוכנים ומשפילים בתמורה להחזרת המימון, ברור שהתפקיד של ארה"ב הוא לחסל את בעיית הפליטים בשירות הכיבוש הישראלי. ההסכם סותר את את המנדט שיש לאונר"א מהאו"ם ואת החוק הבינלאומי והופך אותה לכלי פוליטי-ביטחוני בידי מדינה זרה".
הפלסטינים טוענים כי אונר"א, ששרוייה במשבר כספי כבד, נכנעה ללחץ האמריקני וכי הקהיליה הבינלאומית כולה הייתה צריכה להתגייס ולסייע כספית לאונר"א כדי שלא תהייה תלויה ביסדי ארה"ב.
ארגון חמאס הודיע על התנגדותו לצעדים נגד פקידי אונר"א שסטו מההנחיות וקרא לפלסטינים בשטחים ובעולם לקיים הפגנות נגד ההסכם החדש בין אונר"א לארה"ב.
בין ארגון חמאס לאונר"א ברצועת עזה קיימת מתיחות בעקבות מבצע "שומר החומות".
מתיאס שמלה,מנהל הפעילות של אונר"א ברצועת עזה נאלץ לעזוב את תפקידו בסוכנות ואת רצועת עזה בעקבות דברים שאמר בראיון עיתונאי לערוץ 12 הישראלי.
אונר"א נענתה לדרישת חמאס לאחר שמתיאס שמלה אמר בראיון, שהתקיים לאחר כניסתה של הפסקת האש לתוקף בתום מבצע "שומר החומות", כי המתקפות של צה"ל ברצועת עזה אמנם היו "מדוייקות וחכמות" אך לוו ב"אכזריות מרובה" וכי היה ברצועה "אובדן חיים בלתי סביר" של אזרחים ובהם ילדים.
העובדה שהוא תיאר את התקיפות הישראליות בעזה כ"מדוייקות" עוררה זעם רב ברצועה, ארגון חמאס פירסם הודעת גינוי וכינה את מתיאס שמלה כ"דובר הצבא הישראלי" ואף איים לקיים הפגנות נגדו.
בתגובה פירסם נציג סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם הודעת הסבר והתנצלות על הדברים אך שמלה כאמור נאלץ לעזוב את הרצועה.
לחמאס יש שליטה על פעילות ארגון אונר"א ברצועת עזה, איגוד העובדים של אונר"א ברצועה נשלט בידי "הרשימה המקצועית המאוחדת" המזוהה עם חמאס וכן גם איגוד המורים של אונר"א ברצועה.
בנוסף לכך, ספרי הלימוד הנלמדים בבתי הספר של אונר"א בעזה כוללים תכנים של הסתה נגד ישראל ואף עידוד פעולות טרור נגדה.
חמאס הצליח להביא להחלפתו של מתיאס שמלה והדבר מוכיח כי הארגון יכול להשפיע ולקבוע מי יהיו מנהלי אונר"א ברצועת עזה.
הצעד של ממשל ביידן הוא חשוב אך אינו מספיק, אונר"א הינו ארגון מיותר שרק מנציח את בעיית הפליטים ופוגע במאמצים להגיע להסכם מדיני שיפתור את הסכסוך הישראלי פלסטיני.
ישראל לא תסכים לשום הסדר מדיני שיאפשר את "זכות השיבה" של מיליוני פלסטינים לתחומי מדינת ישראל והקהיליה הבינלאומית צריכה להיות מציאותית אם היא אכן מעוניינת לפעול להשגת הסכם מדיני בין ישראל לפלסטינים, לכן היא צריכה לפעול לעידוד יישוב הפליטים הפלסטינים במדינות שבהן מתגוררים כעת, לשפר את מצבם הכלכלי ולסגת לחלוטין מרעיון הנצחת הסכסוך באמצעות הפעילות של אונר"א.