יו"ר הרש"פ מפלג את הפלסטינים

יו"ר הרש"פ הולך "ראש בראש" ומכנס את המועצה המרכזית של אש"פ למרות התנגדות תשעה פלגים פלסטינים. אבו מאזן מפלג במודע את החברה הפלסטינית, הוא מעוניין כעת בהישרדות פוליטית וביצור מעמדו ומעמד מקורביו ולא באחדות לאומית שתחייב אותו לחלוק את "עוגת השלטון" עם חמאס.

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס כינס את המועצה המרכזית של אש"פ ברמאללה למרות המחלוקות הרבות של תנועת פת"ח עם פלגים נוספים באש"פ על מועד הכינוס ועל סדר היום שלו ולמרות ההתנגדות של ארגוני חמאס והג'יהאד אסלאמי שאינם חברים באש"פ אבל רוצים להצטרף אליו ולקבל ייצוג הולם בהתאם לכוחם ברחוב הפלסטיני.


תשעה פלגים פלסטינים מתנגדים לכינוס המועצה המרכזית של אש"פ בעיתוי הנוכחי.


למחמוד עבאס אצה הדרך לקבוע עובדות בשטח, כל עוד כוחו במותניו, לקבע את מקורביו בתפקידי מפתח באש"פ ולהעביר החלטות בועד הפועל באש"פ בהתאם למשנתו המדינית מבלי להיגרר לקו קיצוני שיהווה "גזירה על הציבור הפלסטיני שהוא לא יוכל לעמוד בה".


מבחינת האופוזיציה הפלסטינית, מדובר במהלך של התרסה המגביר את הפיצול והפילוג של החברה הפלסטינית כדי לרצות את ארה"ב וישראל, מבחינתה, מחמוד עבאס מוסיף חטא על פשע ומכנס את המועצה המרכזית של אש"פ כשבעצם ימים אלה מארחת אלג'יריה את נציגי הפלגים הפלסטינים לשיחות הכנה לאפשרות מפגש גדול של פיוס לאומי.


ארגון החזית העממית הודיע כי הוא מחרים את כינוס המועצה המרכזית ובכך הידק את הברית החדשה שלו עם תנועת חמאס נגד יו"ר הרש"פ, ארגון החזית הדמוקרטית הודיע ברגע האחרון על השתתפותו בכינוס וגורמים בחמאס טוענים כי יו"ר הרש"פ קנה את השתתפותם בתמורה לתקציבים גדולים יותר ותפקידים בכירים בהנהגת אש"פ.


בכירים באש"פ המקורבים ליו"ר הרש"פ כמו עזאם אלאחמד ניסו להמעיט בחשיבות ההחרמה של ארגון החזית העממית את הכינוס ואמרו כי החרם לא ישפיע על הלגיטימיות של ההחלטות של הכינוס, יו"ר הרש"פ שוב הוכיח כי הוא יודע לשלוט במוסדות אש"פ לא פחות מקודמו יאסר ערפאת ומבין שאפשר לקנות הרבה כוח פוליטי באמצעות כסף וג'ובים.


גורמים בחמאס אומרים כי המהלך של מחמוד עבאס לכינוס המועצה המרכזית של אש"פ הינו סטירת לחי בפרצופה של אלג'יריה שיזמה את מהלך הפיוס, הפלגים הפלסטינים מנסים להגיע לפיוס לאומי מאז 2007 ללא הועיל, היו כבר עשרות מפגשי פיוס במקומות שונים בעולם, עם עשרות מתווכים, אך הפערים הם עצומים ובמרכזם המדיניות כלפי ישראל, אופי המאבק נגדה, צבאי או מדיני, וההכרה בזכותה להתקיים כמדינה ריבונית.


האופוזיציה הפלסטינית מותחת ביקורת על מחמוד עבאס על כך שלא מינף לטובת הפלסטינים את הדו"ח של ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" המאשים את ישראל כי היא "מדינת אפרטהייד", גורמים בחזית העממית אומרים כי על סמך הדו"ח הזה יכול היה מחמוד עבאס להגיש תלונה נגד ישראל לבית הדין הבינלאומי בהאג אך הוא העדיף להתעלם מהדו"ח.


חנאן עשראווי,שהתפטרה מחברות בועד הפועל של אש"פ לפני יותר משנה יצאה בגלוי נגד כינוס המועצה המרכזית של אש"פ, היא הודיעה כי לא תשתתף בו ואמרה כי הוא "יחזק את הפילוג, יבסס את הקיפאון וינטוש את גישת השותפות והשינוי הדמוקרטי הנדרש באמצעות בחירות".

עשראווי התפטרה לאחר שמחמוד עבאס סירב למנותה לאחראית על המשא ומתן עם ישראל במקום צאיב עריקאת שמת מנגיף קורונה, הוא לא בוטח בה ומעדיף שמקורבו חוסיין א-שיח' ימלא את התפקיד הרגיש הזה.

יו"ר הרש"פ מודע היטב להשלכות של כינוס המועצה המרכזית של אש"פ בניגוד לעמדות של פלגים פלסטינים מרכזיים ולרושם המתקבל ברחוב הפלסטיני כי הוא פוגע באחדות הלאומית.

נראה כי בערוב ימיו מחמוד עבאס כבר לא עושה שום חשבון לאף גורם פלסטיני ומה שמדריך אותו הוא יצר ההישרדות על כיסאו וחיזוק האימפריה הכלכלית שהקים עבור שני בניו.

ברור מראש כי החלטות המועצה המרכזית של אש"פ לא יקרבו אותו אל האופוזיציה הפלסטינית אלא להיפך הן ירחיקו אותו ויגבירו את הפילוג, לכן נראה כי מחמוד עבאס איננו מעוניין באמת להגיע בעת הזו לפיוס לאומי שיחייב אותו להתפשר ולחלק את עוגת השלטון עם חמאס ופלגים נוספים באש"פ.

בכך הוא משרת את מדיניות הבידול שהוביל בנימין נתניהו שראה בפיצול הרצועה מהגדה אינטרס חשוב עבור ישראל המונע את הקמתה של מדינה פלסטינית, גם ממשלת בנט-לפיד- גנץ ממשיכה במדיניות הזו של יצירת חיץ בין הרצועה לגדה ללא "אופק מדיני" וללא הפיכתו של מחמוד עבאס לפרטנר לשלום, היא רוצה לדון עמו רק בענייני ביטחון וכלכלה.

בסופו של דבר, המדיניות הזו פוגעת בישראלים והפלסטינים כאחד, הסטטוס קוו ללא "אופק מדיני" הוא פצצת זמן שתתפוצץ ותפגע בשני הצדדים, אבל את מחמוד עבאס זה לא בדיוק מעניין,צחד גיסא הוא קובל באזני הממשל האמריקני כי ישראל איננה מעוניינת בחידוש התהליך המדיני ומאידך גיסא, הוא בעצמו עושה את ההיפך ומפלג עוד יותר את הזירה הפוליטית הפלסטינית ובכך מונע גיבוש פרטנר פלסטיני עם תוכנית מדינית מוסכמת לקראת חידוש המשא ומתן עם ישראל.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי