למלך עבדאללה אין פתרונות למצבה הקשה של ירדן

המצב המתוח בדרום ירדן נמשך, הממשלה הירדנית איננה מתכוונת להוריד את מחירי הדלק וגל המהומות עלול להתחדש בכל רגע. המדיניות הכלכלית של ממשלת ירדן היא הסיבה למשבר הכלכלי שנמשך כבר כמה שנים וגם תופעת השחיתות, המלך עבדאללה הוא שאחראי למצב הכלכלי הקשה.

המתיחות בדרום ירדן נמשכת בעקבות גל המהומות האחרון שבא לאחר שביתת נהגי המשאיות, המוניות והאוטובוסים במחאה על עליית מחירי הדלק, במהלך המהומות נהרגו ארבעה אנשי ביטחון ירדנים ושלטונות ירדן טוענים כי חשפו התארגנות ג'יהאדיסטית שאחראית לרצח סגן מפקד משטרת מעאן, הקולונל עבד אלרזאק אלדלאביח.


העיר מעאן תוססת בעקבות מעצרו של ראש עירית מעאן לשעבר מאג'ד אלשרארי על ידי גורמי הביטחון הירדנים,כמה אלפים מתושבי העיר יצאו אל הרחובות בדרישה לשחררו.


הוא עצור כבר יותר משבוע באשמה כי הסית לשביתה של נהגי המשאיות במחאה על עליית מחירי הדלק וכי "חשף את האינטרסים של המדינה לסכנה".


מאג'ד אלשרארי הפך עכשיו לסמל המחאה של הרחוב הירדני נגד המשטר, לפני מעצרו הוא הספיק לשאת נאומים חוצבי להבות נגד השחיתות של השלטון הירדני ו"הכנופיה שמקבלת את ההחלטות בעמאן".


כוכב נוסף של גל המחאה הינו חבר הפרלמנט מוחמד אלפאיז אשר הודיע על כוונתו להתפטר מתפקידו במחאה על השחיתות והפרת זכויות האדם על ידי השלטון.


המחאה גוברת בקרב בני השבטים בני חסן ובני צחר והביקורת על האופן שבו המלך עבדאללה מנהל את הממלכה הפכה לגלויה ברחוב הירדני.


גורמים בממשלת ירדן מנסים להצדיק את המצב הכלכלי הקשה בכך שהוא נובע מההשלכות של הפלישה הצבאית של רוסיה לאוקראינה, אבל הטענה הזו ברובה איננה נכונה, ירדן סובלת ממשבר כלכלי קשה כבר כמה שנים, המלך עבדאללה מינה כבר כמה ממשלות כושלות שלא הצליחו לחלץ את ירדן מהמצוקה הכלכלית שלה.
לכך יש להוסיף את משבר הקורונה שהחליש עוד יותר את הכלכלה הירדנית.


הבעייה הינה המדיניות הכלכלית של ממשלות ירדן בהכוונת המלך עבדאללה, דהיינו, הסתמכות של הכלכלה הירדנית על סיוע חיוני מארה"ב וממדינות המפרץ מבלי לנסות ולבנות כלכלה עצמאית.


גורמי האופוזיציה בירדן מצביעים על השחיתות במנגנוני השלטון כאחת הסיבות למצב הכלכלי הקשה, בהקשר הזה חייבים להזכיר את הדלפת הענק של " מסמכי פנדורה" בשנת 2021 שחשפה כי עבדאללה מלך ירדן הינו מנהיג מושחת שאיננו שונה מהמנהיגים הערביים האחרים במזה"ת.


ההדלפה חשפה כי המלך הירדני העביר לא פחות מ-100 מיליון דולר למקלטי מס ואף רכש 14 נכסים יוקרתיים בערים שונות בעולם בזמן שאזרחי ירדן נאנקים תחת העול הכלכלי.


התפרצות הזעם האדירה בדרום ירדן היא מדאיגה מאוד, אבל היא איננה האחרונה ובעקבותיה יבואו התפרצויות נוספות מכיוון שלמלך עבדאללה אין פתרונות למצב הכלכלי הקשה של הממלכה, גם ענף התיירות בסכנה, כוחות הביטחון הירדנים פרוסים לאורך הציר המוביל מהעיר מעאן לעיר עקבה לאחר שאוטובוסים של תיירים שהיו בדרכם לעקבה נרגמו באבנים.


למעשה, בדרום ירדן שורר כבר מצב של מרי אזרחי, גורמי הביטחון הירדנים עשו מעצרי מנע של מסיתים פוטנציאלים, תנועת " האחים המוסלמים" דוחפת למרי אזרחי בכל שטחי הממלכה וגורמי הביטחון הירדנים טוענים כי ארגון "המדינה האסלאמית" שהתחזק באחרונה בעיראק ובסוריה שוב מנסה למצוא מאחזים בירדן.


ממשלת ירדן שומרת על עמימות אך אין בכוונתה להוריד את מחירי הדלק וזה מתכון בדוק להתחדשות גל המחאה בשלב כלשהו.


סעודיה מודאגת מהמצב בדרום ירדן, יש לה גבול משותף עם הממלכה ההאשמית והמצב המתוח בירדן עלול לזלוג גם לשטחה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי