הנשיא ארדואן החרים את הכספים של מנהיג חמאס אסמעיל הניה

נשיא טורקיה ארדואן נועד עם בניו של מנהיג חמאס אסמעיל הניה ודחה את בקשתם להורות לבנקים בארצו להעביר את כספו של אביהם לרשות המשפחה. מדובר בסכום עתק של כ-3 מילארד דולר, בניו של אסמעיל הניה טוענים כי מדובר בכסף חוקי מפעילות עסקית אך הנשיא ארדואן מסרב להעביר את הכסף.

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אירח ב-11 באוגוסט במעונו  את עבד אלסלאם וחמאם הנייה, בניו של ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמעיל הנייה, שחוסל בחודש שעבר בטהראן.

התקשורת הטורקית דיווחה כי במהלך הפגישה באיסטנבול, ארדואן הביע את תנחומיו לבניו של הנייה על מות אביהם.

בפגישה השתתפו  גם ראש המודיעין הטורקי איברהים קאלין והיועץ הראשי של הנשיא ספר טוראן.

גורמים בתנועת פת"ח ברצועה מסרו כי בפגישה דרשו בניו של אסמעיל הניה מהנשיא הטורקי להפשיר את הכספים של אביהם שמוחזקים בחשבונות בנקים בטורקיה ולשטענתם הם בעיקרם כספים של המשפחה שהושגו בפעילות חוקית עסקית ולא כספים של תנועת חמאס, מדובר בסכום של כ-3 מיליארד דולרים.

על פי הדיווח, הנשיא ארדואן סירב בתוקף לבקשה וכעת שוקלים בניו של אסמעיל הניה כיצד לפעול כדי לשים יד על הכספים האלה.

בטורקיה מתגורר גם זאהר אלג'בארין, ראש הזרוע הצבאית של חמאס ביהודה ושומרון ומי שנחשב ל"מוח הפיננסי" של חמאס, שאסמעיל הניה היה בקשר הדוק עמו גם בנושא השקעות ועסקים אך לא ברורה עמדתו בנושא המחלוקת של הנשיא ארדואן עם בניו של אסמעיל הניה.

שר החוץ ישראל כ"ץ צייץ בסוף השבוע שעבר ציוץ  בחשבון הטוויטר שלו שבו שאל כיצד אסמעיל הניה, יליד מחנה הפליטים שאטי צבר הון עצום כזה.

"כמה פלסטינים בעזה יכלו לחיות חיי רווחה אם הכסף הזה היה מגיע אליהם? והעיקר: מה הקשר של ארדואן לכסף?לך בעקבות הכסף, הוא ביטוי ידוע, במקרה הזה הכתובת ברורה", כתב שר החוץ כ"ץ.

גורמים בפת"ח ברצועת עזה טוענים כי בין אסמעיל הניה לבין הנשיא ארדואן היו קשרים עסקיים וכי לארדואן יש גם כיום קשרים עסקיים עם בכיר חמאס זאהר אלג'בארין.

השחיתות של ראשי חמאס

בקיץ 2020 סערו הרוחות ברצועת עזה והייתה תחושה גדולה של זעם בקרב התושבים לאחר שנודע דבר נסיעתו של חאזם הניה, בנו של אסמעיל הניה, ביחד עם בני משפחתו לטורקיה, שם מתגורר מדי פעם אביו שנע על הציר בין טורקיה לקטאר.

ההצטרפות של חאזם הניה ומשפחתו לשאר בני המשפחה בטורקיה השלימה למעשה את מעבר מרבית בני משפחת הניה לטורקיה, הם עזבו את רצועת עזה ועברו לגור בטורקיה ובקטאר והפכו לאנשי עסקים.

גולשים וצייצנים רבים ברשתות החברתיות זעמו על נסיעת בני משפחת הניה לחו"ל, בעוד הם נאלצים להישאר מאחור תחת המצור ההדוק של ישראל מאז 2007 ובעוד המצב הכלכלי הקשה הפך לבלתי נסבל, ברשתות החברתיות היו תגובות לעג וכעס רב על אסמעיל הניה שנטש את תושבי הרצועה בעבור חיי פאר ותפנוקים בחו"ל.

גורמים ברצועה אמרו אז כי מנהיג חמאס אסמעיל הניה, שהונו האישי מוערך בכ-4 מילארד דולר, החליט להפוך את טורקיה למקום מגוריו הקבוע ולהישאר הרחק מביתו במחנה הפליטים שאטי בצפון הרצועה.

בהדרגה הצטרפו אליו בני משפחתו והוא הקים לילדיו אימפרית עסקים, בטורקיה הוא הרגיש בטוח מכל הבחינות, מבחינה ביטחונית הוא היה משוכנע שישראל לא תעיז לחסל אותו על אדמת טורקיה ושהותו בה מאפשרת לו להלבין את כל הכספים שצבר ולהבטיח חיים נוחים לו ולבני משפחתו הרחק מרצועת עזה הקורסת.

אחרי אסמעיל הניה החלו בכירים נוספים בארגוני חמאס והג'יהאד האסלאמי לעזוב את הרצועה לחו"ל.

ח'ליל אלחיה, המשמש כסגן מנהיג חמאס ברצועה והאחראי על היחסים של התנועה עם מדינות ערב והאיסלאם, הנחשב לכוכב החדש של הנהגת חמאס עזב אף הוא את הרצועה ועבר לקטאר.

בכיר אחר צלאח ברדואוויל עבר ביחד עם בני משפחתו לקטאר, בכירים נוספים ברצועה הלכו בעקבותיו:

סאמי אבו זוהרי שהיה דובר התנועה, טאהר אלנונו,  יועצו של אסמעיל הניה וגם שני בכירים בארגון הג'יהאד האסלאמי: השיח' נאפז עזאם שעבר ללבנון ומוחמד אלהינדי שעבר לגור בטורקיה.

העיתון הלבנוני "אל-מג'לה" דיווח ב-11 ספטמבר 2021 על חיי הפאר של מנהיגי חמאס בחו"ל, המנהיגים האלה ניצלו את הבעיה הפלסטינית והפכו אותה למקור רווח ועושר, הם הפכו בזכות מעשי שחיתות לבעלי הון ונכסי נדל"ן בשווי מיליארדי דולרים בעוד תושבי רצועת עזה חיים בתנאי עוני מחפיר ושלטון דיקטטורי של חמאס.

ארגון חמאס שמציג את עצמו כמגן על זכויותיהם של הפלסטינים ונלחם למען שחרורם מ"הכיבוש" הישראלי, הוא ארגון מושחת, העיתון פורבס" דירג אותו במקום השלישי ברשימת תנועות הטרור העשירות ביותר עם הכנסות שנתיות של יותר מ-700 מיליון דולר בשנת 2018.

בין השמות המובילים בהנהגת חמאס שצברו הון עתק על ידי ניצול כספי סיוע בינלאומיים ותרומות שהופנו לרצועת עזה נמצאים מנהיג חמאס בחו"ל ח'אלד משעל וסגנו מוסא אבו מרזוק.

הונו האישי של ח'אלד משעל מוערך ב-5 מיליארד דולר.

התושבים ברצועת עזה יודעים היטב את כל המידע הזה, השחיתות התבצעה לנגד עיניהם והיא איננה שונה בהרבה מהשחיתות במנגנוני הרש"פ בשטחי יהודה ושומרון.

כל מי שמקורב לצלחת השלטון שותף בחגיגה, התופעה הזו של מנהיגים בכירים בחמאס שעוזבים את הרצועה ויוצאים לחו"ל כדי לדאוג לביתם הפכה כבר לנורמה קבועה, המנהיגים השוהים בחו"ל טוענים כי הם עוסקים בפעילות מדינית נגד ישראל, תיאומים עם איראן נגד ישראל, העברת אמצעי לחימה לרצועה ואיסוף כספים במדינות האסלאם.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק".

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי