טורקיה רוצה לחסל את הנוכחות הכורדית בסוריה

טורקיה מתכננת לחסל את הנוכחות הכורדית החמושה בצפון מזרח סוריה וגיבשה תוכנית בת 4 שלבים למטרה הזו שתקודם באמצעות לחץ צבאי. מחלוקת קשה בין ארה"ב לטורקיה על נוכחות הכוחות החמושים הכורדים בסוריה.

גורמים אמריקנים אומרים כי טורקיה ריכזה כוחות גדולים על גבולה עם טורקיה לקראת פלישה אפשרית לצפון מזרח סוריה  , שבו  נמצאים הכורדים הסורים.

הכורדים בצפון-מזרח סוריה חוששים ממתקפה של צבא טורקיה בימים הקרובים.

אילהם אחמד, בכירה באזור האטונומי הכורדי, העבירה מסר השבוע לנשיא האמריקני הנבחר דונלד טראמפ שבו היא כתבה כי נראה שהמבצע של טורקיה בצפון סוריה מתקרב והולך.

הבכירה הכורדית הפצירה בו להפעיל לחץ על השליט הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן כדי שלא ישלח את כוחותיו לפלוש לתוך צפון סוריה לאזור שבו נמצאים הכורדים.

הנשיא טראמפ הצהיר בעבר כי ארה"ב לא צריכה להיות מעורבת בנעשה בסוריה, כרגע יש לארה"ב 900 חיילים בצפון מזרח סוריה שנלחמים נגד כוחות דאע"ש ומסייעים לכורדים בסיוע אווירי ומודיעיני.

אולם, הכורדים חוששים שארה"ב תפנה את כוחותיה מהאזור ותאפשר לטורקיה שוב לפלוש לאזור כפי שהיה בשנת 2019.

המשטר החדש של סוריה בראשות אבו מוחמד אלג'ולאני דוחה את רעיון החלוקה של סוריה לפדרציות וטוען כי האזור הכורדי בצפון מזרח סוריה יסופח לשלטון החדש במדינה ויהיה תחת שלטון מרכזי מדמשק.

שר החוץ הטורקי הקאן פידאן אמר בסוף השבוע שעבר כי "חיסול הכורדים בסוריה הוא מטרה אסטרטגית של טורקיה".

העיתון הטורקי "הורייאת" פירסם אתמול כי ממשלת טורקיה קבעה ארבעה צעדים כדי לטפל במיעוט הכורדי בסוריה המכונה " יחידות ההגנה הכורדית בסוריה",שהינן בעיני הטורקים חלק ממפלגת  הפועלים הכורדית ה-PKK שנחשבת לארגון טרור בטורקיה.

הדרישות הטורקיות הן להלן.

א. עזיבת כל הלוחמים הכורדים שהגיעו מאירופה ועיראק את סוריה.

ב.עזיבת מפקדי הכורדים בסוריה את המדינה.

ג.הנחת הלוחמים הכורדים בסוריה את נשקם וחזרתם לחיים נורמליים.

ד.מתן ייצוג לכורדים במשטר החדש בסוריה.

על פי הדיווח, האסטרטגיה הטורקית היא כי לא יותר לכורדים להקים שום יישות באזור הזה שנחשבת בעיני טורקיה ל"ישות טרור".

התוכנית הזו אמורה לצאת לפועל באמצעות מהלך צבאי טורקי בתוך שטח סוריה.

במקביל פועל המודיעין הטורקי במישור הפנימי בתוך  טורקיה עצמה במעצר של מנהיגים המשתייכים ל"מפלגת הפועלים הכורדית" ומפעיל לחצים על מנהיג המפלגה עבדאללה אוג'לאן לפרק את המפלגה.

יחידות הצבא הטורקי ממשיכות להילחם נגד היחידות הכורדיות בצפון סוריה ונגד  לוחמי "מפלגת הפועלים הכורדית" בצפון עיראק.

שר החוץ האמריקני טוני בלינקן ביקר בטורקיה בסוף השבוע האחרון ונועד עם הנשיא ארדואן כדי לדון בהתפתחויות האחרונות בסוריה אחרי נפילת משטרו של בשאר אסד.

העיתון "א-שרק אלאווסט" דיווח ב-13 בדצמבר כי טורקיה וארה"ב מסכימות על החזון כי סוריה חייבת להיות יציבה ונקייה מטרור אך המחלוקת ביניהן נשמרת על סוגיית הלחימה בטרור בסוריה לאור הויכוח על תפקיד הכוחות הכורדים בסוריה.

ארה"ב רואה בכורדים בני ברית שמסייעים במלחמה נגד דאע"ש, אך טורקיה רואה בארגון ה-PKK הכורדי ארגון טרור שיש להילחם בו.

כאמור, לארה"ב יש 900 חיילים מהצבא האמריקני שמוצבים באזור הכורדי בצפון מזרח סוריה למלחמה נגד  דאע"ש.

הנשיא ארדואן הבטיח לבלינקן כי  טורקיה לא תפגע בפעילות האמריקנית נגד דאע"ש בסוריה למרות שהיא פועלת נגד הכוחות הכורדים.

טורקיה שואפת ליצור אזור חיץ לאורך הגבול המשותף עם סוריה שאורכו יותר מ-900 ק"מ כדי למנוע חדירת כורדים לשטחה לביצוע פעולות טרור.

כמו כן, היא פועלת להחזרה לסוריה של 3 מיליון פליטים סורים שנמלטו לשטחה, במהלך מלחמת האזרחים, מכיוון שהם הפכו לעול כלכלי וחברתי כבד על טורקיה.

על פי גורמים טורקים, טורקיה הציעה לממשל ביידן כי היא תקצה 3 חטיבות של הצבא הטורקי למלחמה נגד דאע"ש כדי לשמוט את הטיעון האמריקני שתומך בכורדים בצפון סוריה כי הם נלחמים נגד דאע"ש.

גורמים מדיניים אומרים כי ידיה של טורקיה די כבולות, היא חברה בנאט"ו והיא איננה יכולה לפעול נגד ארה"ב, אבל, להערכתם, הסדר סופי לגבי סוריה מחייב תיאום אמריקני-טורקי, השמות של רוסיה ואיראן כבר לא מוזכרים בהקשר הזה, הן המפסידות העיקריות מנפילת משטרו של בשאר אסד.

כרגע ההערכה היא כי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ יתמוך דווקא בהוצאת כוחות צבא ארה"ב מצפון סוריה וכי הוא משלים עם התחזקות מעמדה והשפעתה של טורקיה בסוריה, זוהי בשורה רעה מאוד לכורדים,  יש להם כחודש ימים לנסות ולהשפיע על עמדת טראמפ לפני שהוא נכנס לבית הלבן.

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי