נשיא טורקיה ארדואן אמר בסוף השבוע האחרון כי"החל שלב חדש לחלוטין בסוריה וכי יציבותה היא היציבות של האזור כולו."
על פי דיווחים בתקשורת הטורקית, טורקיה מושקעת עמוק בסוריה ועל פי גורמים טורקים, היא השקיעה עד כה סכום של 40 מיליארד דולר בסוריה. היא איננה מתכוונת להתקפל ממנה ולהמשיך להשקיע בה, היא רואה בה את "החצר האחורית שלה".
שתי משימות הן עכשיו בעדיפות ראשונה מבחינת הנשיא ארדואן אחרי נפילת משטרו של בשאר אסד, שהוא רואה בה הישג אישי שלו,חיסול הנוכחות הצבאית הכורדית בצפון מזרח סוריה והחזרתם של 3 מיליון פליטים ,מתקופת מלחמת האזרחים, בחזרה לבתיהם בסוריה.
הנשיא ארדואן עושה מאמץ להתקדם לעבר השגת המטרות האלה לפני כניסת הנשיא טראמפ לבית הלבן ב-20 בינואר הבא.
על פי גורמים טורקים, מנהיג המורדים אבו מוחמד אלג'ולאני משתף פעולה באופן מלא עם הנשיא ארדואן, אשר תמך בו בהפלת משטר אסד וממלא אחר כל רצונותיו.
הוא רואה גם כן את הפיתרון לבעית הכורדים בצפון מזרח סוריה בשליטה טורקית עליהם ודוחה את הפיתרון שסוריה תורכב מפדרציות, הוא רוצה שלטון מרכזי אחד בדמשק ששולט על כל שטח סוריה ועל כל המיעוטים.
על פי ההערכות של גורמי ביטחון,טורקיה תשחק תפקיד משמעותי בסוריה בגלל קרבתה הגיאוגרפית וקשריה ההיסטוריים והתרבותיים עמה.
במהלך השנים האחרונות היא מילאה תפקיד מרכזי בתמיכה בקבוצות האופוזיציה נגד משטרו של בשאר אסד,אירחה מיליונים של פליטים סוריים בשטחה והיא מנסה להרחיק מעליה את סכנת המחתרת הטורקית ה-PKK שעושה פיגועים בתוך שטחה.
על פי דיווחים מהשטח, הצבא הטורקי תיגבר את כוחותיו על הגבול עם סוריה כהכנה למבצע צבאי רחב היקף נגד ארגונים כורדיים, הנתמכים על ידי ארה"ב, באזורי הגבול של טורקיה עם סוריה.
שר החוץ הטורקי הקאן פידאן טען בשבוע שעבר כי טורקיה שיחקה תפקיד מפתח ושכנעה את איראן ורוסיה שלא להתערב במערכה שפתחו המורדים הג'יהאדיסטים על צבאו של בשאר אלאסד ב-27 בנובמבר.
טורקיה היא המרוויחה האזורית הגדולה ביותר מנפילת משטרו של בשאר אסד. התמיכה שלה במורדים הג'יהאדיסטים איפשרה לה להשיג הישגים אסטרטגיים במינימום אבידות בנפש והיא הפכה לשחקן ראשי בזירה הסורית, אפילו הנשיא הנבחר דונלד טראמפ מצא לנכון לציין זאת באופן פומבי.
ההערכה בטורקיה היא כי הנשיא ארדואן יסייע לאבו מוחמד אלג'ולאני לבנות את מוסדות המדינה הסורית החדשה על פי המודל הטורקי, על פי מערכת הדמוקרטיה הטורקית שמשתפת את כלל אוכלוסיות המיעוטים במדינה.
היחסים ההדוקים של טורקיה עם מדינות מרכזיות במזרח התיכון כמו קטאר, סעודיה,איחוד האמירויות, מצרים ואיראן יאפשרו לה למלא תפקיד חשוב בכך שמדינות אלו יכירו במשטר הסורי החדש.
אבו מוחמד אלג'ולאני יזדקק לשיתוף הפעולה עם טורקיה בגלל מעמדה הבינלאומי ועוצמתה הצבאית והיא תסייע לו בייצוב המצב הביטחוני בתוך סוריה עצמה.
טורקיה כבר הביעה נכונות להעניק סיוע צבאי למשטר החדש בסוריה במידה שתידרש לכך,היא הבהירה כי הנוכחות הצבאית שלה בתוך שטח סוריה נועדה למנוע חלוקה מכוונת של המדינה ולהדוף איומים של ארגוני הטרור.
שר ההגנה הטורקי ישאר גולר הצהיר ב-15 בדצמבר כי ארצו מוכנה לספק "הכשרה צבאית" לכוחות הביטחון של סוריה החדשה "אם תתבקש לעשות זאת", הוא הוסיף כי כל דיון מחודש בנוגע לנוכחות הצבאית של טורקיה בשטח סוריה יתבסס על עמדת הממשל הזמני בתנאים מסויימים כגון שיתוף פעולה עם ארגונים בינלאומיים וכיבוד ריבונותה של סוריה.
לדבריו, "הצבא הלאומי הסורי", הנתמך על ידי טורקיה, מוכר כצד לגיטימי בסכסוך, בהתאם להחלטות האו"ם.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"