רוסיה מחזיקה בשני בסיסים צבאיים בסוריה גם לאחר נפילת משטרו של הנשיא בשאר אסד, היא עדין שחקנית מפתח בזירה הסורית.
לרוסיה יש אינטרס חזק להמשיך ולהחזיק בשני הבסיסים האלה, בסיס ימי ובסיס אווירי, בתוקף היותה מעצמה חשובה שזקוקה לנוכחות צבאית במזרח התיכון.
לכן, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התקשר ב-12 בפברואר לנשיא החדש של סוריה אבו מוחמד אלג'ולאני, הייתה זו שיחת הטלפון הראשונה בין השניים מאז נפילת משטרו של בשאר אל-אסד ב-8 בדצמבר 2024.
על פי הודעת הנשיאות הסורית, פוטין הדגיש במהלך השיחה את תמיכתה המלאה של רוסיה באחדותה, ריבונותה ויציבותה של סוריה, והזמין את שר החוץ הסורי אסד אל-שיבאני לבקר במוסקבה בקרוב.
נשיא סוריה,אבו מוחמד אלג'ולאני, הדגיש מצדו את "היחסים האסטרטגיים החזקים בין שתי המדינות, ואת פתיחותה של סוריה לכל הצדדים באופן שמשרת את האינטרסים של העם הסורי ומגביר את הביטחון והיציבות".
בהודעה שפירסם הקרמלין אחרי שיחת הטלפון, אישר נשיא רוסיה פוטין את נכונות ארצו להמשיך לתמוך בסוריה מבחינה כלכלית וחברתית, תוך מתן סיוע הומניטרי לאנשיה ותרומה לשיפור המצב הכלכלי.
שיחת הטלפון של הנשיא פוטין לנשיא החדש של סוריה הגיעה כשבועיים לאחר שמשלחת רוסית בראשות סגן שר החוץ מיכאיל בוגדנוב ביקרה בדמשק ב-28 בינואר וניהלה התייעצויות עם הנשיא אבו מוחמד אלג'ולאני.
זה היה המגע הדיפלומטי הראשון בין רוסיה לסוריה לאחר נפילת משטרו של בשאר אל-אסד.
גורם סורי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי אבו מוחמד אלג'ולאני דרש ממוסקבה להסגיר לידיו את נשיא סוריה לשעבר בשאר אל-אסד שקיבל מקלט מדיני ברוסיה לאחר שנמלט מסוריה, אך בקרמלין דחו את הדרישה.
ההנהגה הסורית החדשה, שהייתה בעבר באידליב במסגרת ארגון "הייאת תחריר א-שאם" ופלגים נוספים, ספגה לאורך שנים תקיפות אוויריות רוסיות נרחבות.
רוסיה אף האשימה את הפלגים הללו בטרור ודרשה לחסלם, תוך ניהול קרבות קשים העויינות כלפי רוסיה היא קשה וההיסטוריה זו לא תימחק בקלות.
למשטרו של הנשיא בשאר אל-אסד היו הסכמים עם רוסיה, לרבות נוכחות של בסיסים צבאיים רוסים בסוריה, ובראשם בסיס האוויר חמיימים בחוף הסורי ובסיס הצי הרוסי בנמל טרטוס, שמהווים מנוף השפעה חשוב של רוסיה במזרח הים התיכון.
גורמים רוסים אומרים כי גורלם של הבסיסים האלה נדון כעת עם השלטון החדש בסוריה וכי דיונים על השימוש בהם למטרות הומניטריות נמשכים.
רוסיה מבקשת לפעול להבטחת יציבות ארוכת טווח ביחסים עם דמשק, באופן שישרת את האינטרסים האסטרטגיים שלה באזור.
לצורך כך, רוסיה מעוניינת לחזק את השותפויות הכלכליות והפוליטיות עם המשטר הסורי החדש.
המטרות הכלכליות והאסטרטגיות של רוסיה הן לשווק ולמכור אמצעי לחימה מתוצרת רוסיה למשטר הסורי החדש ולחזק את הבסיס האווירי שלה בחמיימים כדי להבטיח את יכולותיה הצבאיות באזור.
למרות שרוסיה העבירה, לאחר נפילת משטר אסד, יותר מ-70% מהיכולות הצבאיות שלה מסוריה ללוב, היא עדיין שומרת על נוכחות צבאית בסוריה.
האינטרסים האסטרטגיים של רוסיה מחיבים אותה להישאר בסוריה למרות העלויות הכספיות הגבוהות.
ההזמנה ששיגר נשיא רוסיה פוטין לשר החוץ הסורי לבקר במוסקבה נתפסת בסוריה כניסיון רוסי לשבור את הבידוד הבינלאומי של סוריה.
מעמדה של רוסיה בסוריה נחלש מאוד בעקבות נפילת משטרו של בשאר אסד, המשטר הסורי החדש מחזר אחרי ארה"ב כדי שתסיר את הסנקציות הבינלאומיות שהוטלו על סוריה ומשתקות את כלכלתה.
ארה"ב מתנגדת לקשרים בין המשטר הסורי החדש לבין רוסיה, גם הרחוב הסורי מתנגד לקשרים האלה בגלל שרוסיה סייעה למשטר בשאר אסד במעשי הטבח נגד האזרחים הסורים באמצעות הפצצות אוויריות על אוכלוסיה אזרחית חפה מפשע.
רוסיה מקווה לחזור לסוריה באמצעות התגמשות מדינית בהתנהלות מול המשטר הסורי החדש, אך היא תתמודד עם התנגדותה עזה של ארצות הברית.
אבו מוחמד אלג'ולאני יתקשה מאוד להדק את הקשרים עם רוסיה נוכח ההתנגדות העממית הנרחבת לכך.
סוריה החדשה אינה פונה מזרחה כפי שהיה בתקופת המשטר הקודם. להיפך, כיוונה של סוריה השתנה לחלוטין לכיוון המערב.
פרשנים בעולם הערבי אומרים כי הנשיא פוטין יכול לשנות את היחס כלפיו בסוריה רק אם יסגיר לידי אבו מוחמד אלג'ולאני את נשיא סוריה לשעבר בשאר אסד כדי שיועמד לדין על פשעי המלחמה שעשה נגד העם הסורי, אבל הסיכוי לכך הוא קלוש.
פינוי הבסיסים הרוסיים מסוריה יחייב את מוסקבה למצוא דרכים חדשות לשימור הנוכחות הצבאית הרוסית באפריקה שכן הבסיסים האלה שימשו כצומת לוגיסטי להעברת סחורות אזרחיות וצבאיות לאפריקה, במיוחד לצפון ומרכז היבשת, כולל לוב, מאלי, ניז'ר וסודאן.
ההערכה במערכת הביטחון הישראלית היא כי רוסיה תעשה הכל כדי להאריך את תקופת הנוכחות הצבאית שלה בסוריה ככל שניתן כדי לצמצם את הפגיעה באינטרסים הביטחוניים החיוניים שלה.
רוסיה ספגה תבוסה אסטרטגית וגיאופוליטית קשה בסוריה והיא מנסה לפתוח דף חדש עם ההנהגה החדשה בסוריה ולנסות לשמר את הישגיה.
ההערכה של גורמי הביטחון בישראל היא כי מוסקבה לא תקבל שום דבר בחינם , ההנהגה הסורית החדשה תדרוש ויתורים משמעותיים, והמחיר הראשון לכך יהיה הסגרתו של בשאר אסד ופושעים נוספים שנמצאים כיום ברוסיה, כמו אחיו של הנשיא מאהר אלאסד, כמו גם החזרת הכספים והזהב שנבזזו על ידי המשטר הקודם.
האפשרות לנורמליזציה ביחסים בין הקרמלין למשטר החדש בסוריה, תהיה תלויה בכך שרוסיה תשתף פעולה באופן חיובי עם ההנהגה הסורית החדשה.
רוסיה שואפת לשמור על נוכחותה הצבאית בסוריה ועל ההסכמים הכלכליים שלה, מתוך הבנה שהאזור חשוב לה אסטרטגית.
בכירים רוסים הבהירו בעבר כי מוסקבה לא תעזוב את המזרח התיכון, בשל האינטרסים הנרחבים שלה באזור.
הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"