בתקשורת הטורקית דיווחו אמש על כך על כך שתחנות הטלוויזיה במדינה התבקשו להפסיק את השידורים הישירים ממוקדי המחאה במדינה.
נשיא טורקיה ארדואן פירסם פוסט זועם שבו תקף את המחאה נגדו בעקבות דיכוי מפלגת האופוזציה: "הימים שבהם אנשים יצאו לרחובות עם ארגוני שמאל קיצוני ופורעים כדי לערער את הרצון העם – נגמרו לתמיד." הנשיא הטורקי הדגיש ״שטורקיה היא מדינת חוק דמוקרטית ועצמאית״, והזהיר שאף אחד לא עומד מעל החוק, יהיה מעמדו אשר יהיה"."האופוזיציה מפרקת את החברה הטורקית", הוא טען .
לנשיא ארדואן הייתה באחרונה הצלחה בענייני החוץ של טורקיה שבא ליד ביטוי בכך שהצליח להביא לנפילת משטרו של בשאר אסד בעזרת ארגון הטרור "הייאת תחריר א-שאם" בראשות אבו מוחמד אלג'ולאני.
המתח בין השלטון הטורקי של ארדואן לבין האופוזיציה עשוי להגיע לשיאו היום, כאשר תומכי "מפלגת העם הרפובליקנית" צפויים לאתגר את האיסור שהטיל מושל איסטנבול על הפגנות ותהלוכות למשך ארבעה ימים, אשר יסתיים היום, זאת על רקע מעצרו של ראש עיריית איסטנבול, אקרם אימאמולו.
אקרם אימאמולו הוא יריבו המר של הנשיא ארדואן והרשויות הטורקיות עצרו אותו לפני כמה ימים ביחד עם כ-100 אנשים נוספים, חלקם עיתונאים וחלקם אנשי עסקים, בחשדות של שחיתות.
מעצרו של אימאמולו נערך כחלק ממבצע נרחב שמנהלת המפלגה השלטת,"הצדק והפיתוח", אשר כלל מעצרים של דמויות אופוזיציה בולטות ברחבי טורקיה בחודשים האחרונים.
" מפלגת העם הרפובליקנית" אמורה לבחור את מועמדה לנשיאות היום, כאשר אימאמולו הוא המתמודד היחיד שעליו מסתמכת המפלגה.
המתקפה על אימאמולו החלה עוד לפני מעצרו, כאשר לפתע הועלו טענות כי תעודת סיום לימודיו האקדמיים מזויפת, מה שעלול למנוע ממנו להתמודד על פי חוקת טורקיה, המחייבת השכלה גבוהה כמינימום להגשת מועמדות לנשיאות.
מיליוני חברי המפלגה ייגשו לקלפיות הפנימיות כדי לבחור את מועמדם לנשיאות בבחירות הקרובות, כאשר אימאמולו נחשב למועמד החזק ביותר, עם סיכויי ניצחון גבוהים.
בהודעת מושל איסטנבול נאמר כי מטרת איסור ההתכנסויות והבחירות היא "שמירה על הסדר הציבורי," וכי יינקטו צעדים משפטיים נגד כל מי שיפר את ההחלטה. שר הפנים, עלי ירלי קאיה, הזהיר את הציבור מפני התלהמות והיגררות אחרי פרובוקטורים, בעוד ששר המשפטים, ילמאז טונץ', טען כי הפגנה בלתי חוקית מהווה "הפרת החוק".
מנהיג "מפלגת העם הרפובליקנית," אוזגור אוזל, הכריז נחרצות: "מהיום, לא נעסוק בפוליטיקה בתוך אולמות סגורים אלא ברחובות ובכיכרות," והזהיר מפני כל ניסיון למנות אדם אחר במקומו של אימאמולו לראשות עיריית איסטנבול, מהלך שעלול לגרום להוצאת המפגינים מבניין העירייה. לדבריו, "נגיב בתגובה דמוקרטית חזקה ולא נצא מהמבנה." אוזל האשים את נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בפחד מהבחירות הקרובות, והצביע על כוונתו של ארדואן למנות ראש עיר חדש.
אוזל הדגיש כי מעצרו של אימאמולו אינו עניין אישי בלבד אלא "נקודת מפנה מבחינת הדמוקרטיה ועקרונות שלטון החוק," והוסיף כי הסוגיה נוגעת לא רק למפלגת העם הרפובליקנית, אלא לכל 86 מיליון תושבי טורקיה".
על פי דיווחים בתקשורת הטורקית, מתוך בית הכלא העביר אימאמולו שלוש הודעות: הראשונה הייתה לארדואן, שבה האשים אותו ב"גניבת חלומותיהם של שלושה דורות ופגיעה בעתיד ילדיהם של ימינו," וטען כי "כל מי שהיה מעורב בכך נגוע בשחיתות." השנייה הופנתה לציבור תומכי מפלגת השלטון " הצדק והפיתוח," שבה קרא להם להשמיע את קולם, כי "הסוגיה חורגת מהשתייכות פוליטית ונוגעת לכל משפחה." ההודעה השלישית הייתה למערכת המשפט, שבה קרא לשופטים "לא לשתוק ולהתקומם נגד השלטון כדי לשרת את העם".
גם הכורדים יוצאים נגד המעצר,בהודעה רשמית, כינתה ועדת המרכז של המפלגה הכורדית את מעצרו של אימאמולו "הפיכה אזרחית," וטענה כי "הדרך היחידה לפתרון המשבר היא באמצעות דמוקרטיה."
החלטתו המפתיעה של הנשיא ארדואן לעצור את אכרם אימאמולו, ראש עיריית איסטנבול, שלושה ימים בלבד לפני שהאופוזיציה תכננה להכריז עליו כמועמדה לבחירות לנשיאות מעוררת תסיסה רבה במדינה.
מעצרו של אימאמולו הוביל להתפרצות הפגנות ענק באיסטנבול, בירת הכלכלה של טורקיה, ובאנקרה, בירתה הפוליטית, וכן בערים נוספות.
על פי דיווחים בתקשורת הטורקית, ההפגנות עוררו זעזוע עז בשוקי ההון: מניות הבורסה ירדו בכ-10%, והלירה הטורקית איבדה מערכה באופן משמעותי – למרות הזרמת 10 מיליארד דולר לשוק במטרה לייצב את המטבע.
מעצרו של אימאמולו, לצד מעצרם של 100 אישים בכירים נוספים ממפלגת האופוזיציה "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP), באשמת שחיתות, הביא לירידה חדה בשוק המניות ולפיחות נוסף בלירה – ירידה של כ-6% בערכה.
בשנים האחרונות חלה הידרדרות מואצת בכלכלה הטורקית, כתוצאה ממדיניות כלכלית בלתי שקולה, שהובילה לזינוק בשיעור האינפלציה. ההתדרדרות הזאת תרמה לתבוסתה של מפלגת השלטון בבחירות המוניציפליות האחרונות, שבהן איבדה את השליטה בערים המרכזיות – איסטנבול, אנקרה ואיזמיר.
השילוב הקטלני בין אינפלציה משתוללת לשחיקת ערך הלירה הגביר את שיעורי העוני והביא לירידה חדה ברמת החיים ובכוח הקנייה של האוכלוסייה, מה שעורר תסיסה ציבורית.
גורמים מדיניים אומרים כי אין ספק כי הנשיא ארדואן הוא פוליטיקאי מנוסה ומתוחכם, והוא כבר צלח משברים רבים לאורך 23 שנות שלטונו. אך הפעם נראה כי המשבר שהצית במעצרו של אימאמולו – יריבו הפוליטי הצעיר והפופולרי, המחזיק בתפקיד ראש עיריית איסטנבול – שונה מהמשברים הקודמים. סקרי דעת קהל מצביעים על יתרון ברור לאימאמולו בבחירות לנשיאות, ומעצרו רק חיזק את מעמדו הציבורי.
הנשיא ארדואן נדבק לכיסאו והוא לקח סיכון עצום כשבחר לעצור את אימאמולו בניסיון להוציאו ממעגל המתמודדים בבחירות לנשיאות, שבהן ארדואן מתכנן להתמודד שוב – ייתכן שבבחירות מוקדמות שייערכו בקרוב. זאת, משום שהחוקה הטורקית אינה מתירה לו להתמודד בבחירות הרשמיות הבאות, המתוכננות לשנת 2028.
ארדואן ידוע בעקשנותו ובחוסר נכונותו להתפשר מול יריביו, והוא נוהג להרחיק מדרכו את כל מי שעלול לערער על מעמדו, כפי שעשה בעבר עם בכירים לשעבר במפלגתו, דוגמת עבדוללה גול, אחמט דאווטאולו ועלי בבאג'אן. אך הפעם נראה כי הרחקתו של אימאמולו, האיש החזק ביותר באופוזיציה, היא אתגר קשה בהרבה.
ייתכן שהנשיא ארדואן יתעקש להחזיק בו במעצר ולהעמידו לדין. אם כך יקרה, הוא עלול למצוא את עצמו ניצב בפני שתי אפשרויות:
האפשרות הראשונה – המשך מעצרו של אימאמולו ודחיית הבחירות המוקדמות כדי להרוויח זמן.
האפשרות השנייה – המשך ההפגנות והתרחבותן לכדי כאוס שיאפשר לצבא עילה להתערב ולהוביל הפיכה צבאית, כפי שכבר אירע בעבר ארבע פעמים בתולדות טורקיה.
הערה:פורסם לראשונה ב"אפוק"