במלחמה כמו במלחמה

מוחמד דחלאן הצליח לחזור לזירה הפוליטית הפלסטינית והעימות בינו לבין מחמוד עבאס גובר.

ישראל צריכה לעשות הערכה מחדש לגבי כוחו הפוליטי של מוחמד דחלאן נוכח הצלחותיו האחרונות.

בשבוע שעבר עצרו מנגנוני הביטחון של הרש"פ שני פלסטינים ברמאללה שהפיצו שמועות ברחוב הפלסטיני וברשתות החברתיות כי מחמוד עבאס מת מהתקף לב.

לטענתם,מהחקירה עלה כי הם פעלו בשליחותו של מוחמד דחלאן יריבו המר של יו"ר הרש"פ.

ואכן, עיתונאים רבים פנו בעקבות השמועות האלה אל דוברי הרש"פ לברר את מצב בריאותו של מחמוד עבאס וקיבלו את התשובה כי מצב בריאותו תקין לחלוטין.

אבל, מחמוד עבאס נתון בלחץ רב, הוא גם נאלץ בעקבות השמועות האלה לסייר בלילה במרכז רמאללה  לעיני מצלמות אמצעי התקשורת וללחוץ את ידיהם של עוברים ושבים כדי להזים את השמועות הזדוניות על מותו.

גורמים בפת"ח אומרים כי מחמוד עבאס מתנהג כ"רדוף" וכי מוחמד דחלאן הצליח לערער את מצבו הנפשי במהלך האחרון המפתיע שלו שבו חבר לתנועת חמאס מתחת לאפו של מחמוד עבאס.

 מחמוד עבאס חושד כי הברית החדשה של מוחמד דחלאן עם תנועת חמאס נועדה לייצר תחליף לאש"פ שבראשו הוא עומד.

לכן, המהלך הראשון שמחמוד עבאס מתכנן מייד לאחר עיד אלפיטר הוא לכנס את המועצה הלאומית הפלסטינית(מל"פ) ברמאללה בהשתתפות הפלגים החברים באש"פ כדי לבחור הנהגה חדשה וצעירה לאש"פ שתתאים גם להנהגה שנבחרה בכינוס הועידה ה-7 של תנועת פת"ח בחודש נובמבר שעבר.

גורמים בכירים בפת"ח אמרו לעיתון "אלחיאת" ב-25 ביוני כי הברית של מוחמד דחלאן עם חמאס הינה טקטית בין יריבים וכי היא בנויה על מפגש אינטרסים אך חילוקי הדעות יתגלעו בינהם במהרה והיא תתמוטט.

מחמוד עבאס חושש כי מאע"מ פועלת כדי לדחוק החוצה את קטאר מרצועת עזה ביחד עם מצרים.

גורמים בחמאס מסרו כי בשיחות קהיר הבטיח מוחמד דחלאן ליחיא סינוואר המנהיג החדש של חמאס ברצועה כי מאע"מ תשקיע סכום של 150 מיליון דולר להקמת תחנת ייצור חשמל סולארית ברצועת עזה.

הציר החדש הזה הכולל את מצרים- מאע"מ-דחלאן וחמאס מדאיג מאוד את מחמוד עבאס.

הוא מזהה בציר הזה כוונה לנתק את רצועת עזה מהגדה ולהקים בה ישות מדינית שתשרת את האינטרסים של דחלאן, חמאס וכמה מדינות ערביות.

מתיחות בין הרש"פ למצרים



גורמים ברש"פ מסרו כי יו"ר הרש"פ פנה למצרים בבקשה לשגר לקהיר משלחת של בכירי פת"ח שתמחה על העברת הסולר המצרי לתחנת ייצור החשמל ברצועת עזה, מהלך שניטרל את הלחץ של מחמוד עבאס על הנהגת חמאס.

מצרים עדיין לא השיבה לבקשתו וספק אם המשלחת של פת"ח תצא לקהיר, המתיחות בין מצרים לרש"פ גברה בשבועות האחרונים על רקע המפגשים של בכירי חמאס ומוחמד דחלאן עם בכירי המודיעין המצרי שהתקיימו תוך התעלמות מוחלטת מהרש"פ.

מצרים לא מתרגשת מהלחצים של מחמוד עבאס.

המהלך שעשה מחמוד עבאס בעניין קיצוץ החשמל ברצועת עזה ושגרר עמו גם את ישראל לקלחת העזתית נתפס בעיני מצרים כפגיעה בביטחון הלאומי המצרי.

האינטרס של מצרים הוא שהשקט והיציבות ברצועה ימשכו, כל פיצוץ במצב בעזה עלול להקרין ישירות על המצב הפנימי במצרים ולפגוע ביציבות, וגורמי הטרור כמו דאע"ש ותנועת "האחים המוסלמים" ינסו לנצל אותו כדי לערער את הביטחון במדינה.

ההכנות לכינוס המל"פ ברמאללה יתחילו אחרי עיד אלפיטר,גורמים בפת"ח מבטיחים כי ההנהגה החדשה של אש"פ שתיבחר תהיה צעירה ואטרקטיבית הרבה יותר מהמנהיגות של מוחמד דחלאן ומיחיא סינוואר.

לאן פני הדברים?

המלחמה בין מוחמד דחלאן למחמוד עבאס הינה רק בראשיתה, נראה כי דחלאן הצליח להחזיר לעצמו באמצעות הברית עם חמאס את מעמדו ברצועת עזה כמנהיג של פת"ח למרות שהוא סולק מן התנועה.

השלב הבא צפוי להיות חזרתו של מוחמד דחלאן לרצועה והשתלטותו על כל מעוזי פת"ח ברצועת עזה.

מי שבלחץ רב הינו אחמד חילס, חבר הועדה המרכזית של פת"ח ומקורבו של מחמוד עבאס האחראי כעת על פת"ח ברצועה.

חילס הינו יריבו המושבע של מוחמד דחלאן בעזה אך לפעיליו של דחלאן ברצועה יש הרבה יותר כוח ונשק וההערכה היא כי ברגע שמוחמד דחלאן ישוב לרצועה, תנועת חמאס לא תתערב במאבקים הפנימיים בתוך פת"ח ותאפשר לדחלאן להשתלט על התנועה ברצועת עזה.

סופיאן אבו זאידה מקורבו של מוחמד דחלאן הודיע בשבוע שעבר כי לאחר עיד אלפיטר יגיע לרצועה ממצרים סמיר משהראווי יד ימינו של דחלאן ורק אח"כ צפויה הגעתו של דחלאן לעזה.

מוחמד דחלאן שוהה כעת בבקהיר ומנהל מגעים אינטנסיביים עם שלטונות מצרים לפתיחה מסודרת של מעבר רפיח בהתאם להבנות שסוכמו על משלחת חמאס שביקרה באחרונה בקהיר.

ישראל צריכה לשים לב להתחזקות מעמדו של מוחמד דחלאן בשטחים, יש לו בסיס כוח חזק מאוד ברצועת עזה והיא צריכה לקחת בחשבון כי מחמוד עבאס לא יישאר לנצח בראש הרש"פ, כרגע הוא זה שמונע את כניסתו של מוחמד דחלאן לתחומי הגדה אך ברגע שיסיים את תפקידו יש סיכוי סביר שהנהגת פת"ח תתרצה בגלל כוחו הרב של מוחמד דחלאן ברצועת עזה שבה חיים שני מיליון פלסטינים.

יש לזכור כי למוחמד דחלאן יש קבוצות חמושות הנאמנות לו במחנות הפליטים בצפון הגדה וגם במחנות הפליטים בלבנון.

מוחמד דחלאן הינו אדם כריזמטי וממולח, הוא הצליח לעשות קאמבק פוליטי בניגוד לכל הסיכויים והיום הוא גם נהנה מתמיכתה המלאה של "הרביעיה ערבית", קרב הירושה ברש"פ בעיצומו וישראל צריכה לעשות הערכה מחדש של כוחו של מוחמד דחלאן בקרב הפלסטינים.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי