לחצים על חמאס להתפרקות מנשקו בתמורה לעצירת תוכנית ההגירה של הנשיא טראמפ

מגעים בעולם הערבי למציאת נוסחת פשרה שתשכנע את הנשיא טראמפ לעצור את תוכנית ההגירה שלו מרצועת עזה. חמאס דוחה על הסף את הדרישה כי יתפרק מנשקו, ישראל אינה מוכנה שהשלב השני של העסקה יסיים את המלחמה מבלי שחמאס הוכרע צבאית.

העיתון "אלערבי אלג'דיד" דיווח ב-17 בפברואר כי הנהגת תנועת חמאס נתונה במהלך הימים האחרונים ללחצים עזים שמטרתם לאלץ אותה לוותר על נשקה ברצועת עזה ולוותר על כל מעורבות פוליטית ברצועה, לקראת השקת השלב השני בהסכם הפסקת האש הכולל גם את התחלת שיקום הרצועה מנזקי המלחמה.

 

על פי הדיווח, כמה מדינות ערביות בראשותה של מצרים הכינו תוכנית שתוצג לממשל טראמפ הכוללת את פירוז הרצועה מנשק, ירידת חמאס מהבמה הפוליטית והכל תמורת עצירת תוכנית ההגירה של הנשיא טראמפ ותחילת שיקום הרצועה.

 

העיתון טוען כי הנשיא טראמפ יהיה מוכן לסגת מחלק מתוכנית ההגירה שלו  אם תוצג חלופה ריאלית לכך שיובטחו ביטחונה של ישראל ומניעת ההתקפות עליה.

 

גורמים בחמאס אמרו לעיתון כי התנועה תתמוך בכל ממשל פלסטיני ברצועה שיוסכם עליו אולם היא מסרבת להתפרק מנשקה ובכלל לדון בנושא הזה.

 

מקורות דיפלומטיים ערבים אמרו לעיתון כי גורמים בממשל האמריקני הודיעו לכמה מנהיגים ערבים שהנשיא טראמפ מוכן לסגת מתוכנית ההגירה אם תושג נוסחה שתבטיח שחמאס לא יחזור לשלוט ברצועה או שיתחמש מחדש, נכון לעכשיו, ארה"ב דבקה בתוכנית ההגירה של טראמפ.

 

כמה רעיונות ערביים ראשונים לסיום המשבר כוללים הקמת קרן מימון ערבית במימון מדינות המפרץ ופרוייקטים של שיקום בפיקוח סעודי ישיר בהשתתפות חברות מצריות, טורקיות ואמירתיות.

 

עם זאת, על פי ההצעה,הסטטוס קוו שהיה קיים לפני 7 באוקטובר 2023 יימשך, כלומר יימשכו המצור היבשתי, האווירי והימי על רצועת עזה כחלק מהערבויות שינתנו לישראל כי חמאס לא ישוב לשלוט ברצועת עזה או יחמש מחדש את הזרוע הצבאית שלו.

 

הפרשן הפלסטיני תוופיק טעאמה אומר כי הפגנות עממיות ענקיות במצרים עשויות לאלץ את הממשל האמירקני לשקול מחדש את מדיניותו כלפי העניין הפלסטיני שכן ארצות הברית מייחסת חשיבות רבה לדעתו של הרחוב הערבי כשהוא כועס ודוחה החלטות אמריקניות.

 

במילים אחרות , הוא קרא להתססת הרחוב המצרי כדי שייצא נגד תוכנית ההגירה של הנשיא טראמפ.

 

ערוץ "סקיי ניוז ערביה" דיווח ב-16 בפברואר כי ארגון חמאס העביר מסר לרשות הפלסטינית לפיו הוא מוכן למסור את השלטון ברצועת עזה לידיה.

 

עם זאת, חמאס התנה את העברת השלטון בכך שאנשיו שפועלים כיום ברצועה ייקלטו במנהל החדש שתקים הרש"פ, או לחילופין יצאו לפנסיה תוך שיובטח להם המשך תשלום משכורותיהם.

 

גורמים מדיניים בירושלים דוחים את כל הדיווחים האלה ואומרים כי הם מעידים על הלחץ הרב שבו נמצאים חמאס ומדינות ערב בעקבות ההכרזה על תוכנית ההגירה של הנשיא טראמפ, ישראל אינה מוכנה להפסקת המלחמה בסיום השלב השני של העסקה מבלי שחמאס הוכרע צבאית.

 

ראש הממשלה נתניהו דוחה על הסף את התנאי שמעלה חמאס מתחילת המלחמה לפיו החזרת שאר החטופים תהיה רק בתמורה לסיום המלחמה.

 

ראש הממשלה נתניהו אמר אתמול באופן ברור את הדברים הבאים:" ביום שאחרי המלחמה בעזה, לא יהיה חמאס ולא רשות פלסטינית, אני מחוייב לתכונית טראמפ ליצירת עזה אחרת".

 

הערה: פורסם לראשונה ב"אפוק"

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי