משלחת בכירה של חמאס בראשותם של מוחמד דרוויש וח'ליל אלחיה קיימה בקהיר בסוף השבוע התייעצויות עם ראשי המודיעין המצרי על עסקת חטופים חדשה והפסקת אש ברצועה במקביל לביקור של ראש המוסד דוד ברנע בדוחא בקטאר כדי לדון באותו הנושא עם ראש ממשלת קטאר.
תנועת חמאס פירסמה אמש הודעה רשמית שבה נכתב כי משלחת מועצת ההנהגה של הארגון עזבה את מצרים בתום דיונים עם גורמים במדינה שבהם סקרה המשלחת את החזון של חמאס להשגת הסכם מקיף שיכלול הפסקת אש, חילופי שבויים, סיוע ושיקום, עוד נכתב כי אנשי חמאס העלו גם את המצב ההומניטרי ברצועה אחרי חודשיים של סגירת המעברים.
על פי דיווח בעיתון "א-שרק אלאווסט" הבוקר, מקורות בתנועת חמאס חשפו פרטים ממה שהוצע לתנועה על ידי המתווכות במהלך הפגישות שהתקיימו בקהיר, המקורות מסרו כי ישנה יוזמה מצרית-קטארית שמטרתה להגיע להסכם בשלבים להפסקת אש שיימשך שישה חודשים, בתמורה להפסקת פעולות צבאיות מצד שני הצדדים, ולביצוע חילופי שבויים – חיים וחללים – כשלב ראשון.
לפי המקורות, במהלך ששת החודשים יתקיימו מגעים לקראת הסכם להפסקת אש כוללת לסיום המלחמה, וכן יידונו הסדרי "היום שאחרי" המלחמה והתחלת שיקום רצועת עזה, בהתאם לתוכנית המצרית שאושרה על ידי מדינות ערב בפסגה החירום האחרונה בקהיר. בנוסף, יתקיימו חילופי שבויים כוללים בין שני הצדדים.
לראשונה הגיעה למצרים משלחת בכירה הכוללת את כל חברי מועצת ההנהגה של חמאס, בראשות מוחמד דרוויש ובכירים נוספים, במטרה לדון בגיבוש העסקה.
המקורות הדגישו כי ישנה רצינות ניכרת מצד כל הצדדים, כולל ישראל, לקראת השלמת הסכם בקרוב – כך העבירו המתווכות למשלחת חמאס, מה שדחף את התנועה לשלוח משלחת בכירה כדי להגיע להסכם רציני יותר שיבטיח את מימוש דרישותיה.
המקורות הוסיפו כי נערכה פגישה בין אמיר קטאר, השייח' תמים בן חמד אל ת'אני, וראש הממשלה ושר החוץ מוחמד בן עבד א-רחמן אאל ת'אני, לבין הנהגת משלחת חמאס, טרם יציאתה לקהיר.
המקורות ציינו כי היוזמה המצרית-קטארית הוצגה לאחרונה בפני ארצות הברית על ידי שני הצדדים, במהלך ביקור שר החוץ הקטארי בוושינגטון ופגישותיו עם מקבילו האמריקני, מרקו רוביו, ועם השליח המיוחד לנושאי המזרח התיכון, סטיב וויטקוף.
לדברי המקורות, חמאס תבחן את הצעת המתווכות בתוך התנועה עצמה וכן עם יתר הפלגים הפלסטיניים. הם הוסיפו כי משלחת חמאס הציגה, הן בדוחה והן בקהיר, את חזונה הכולל להפסקת אש קבועה, הכוללת הפסקת אש לחמש שנים, חילופי שבויים בפעם אחת, נסיגה מלאה של כוחות צה"ל מהרצועה, שיקום הרצועה, הסרת המצור והחזרת המצב לקדמותו כפי שהיה לפני ה-2 במרץ האחרון, וכן הקמת ועדה מקומית של אישים עצמאיים לניהול ענייני הרצועה, במסגרת היוזמה המצרית להקמת ועדת סיוע קהילתית.
המקורות הדגישו כי משלחת חמאס הביעה סירוב מוחלט לדון בנושא התפרקות התנועה מנשקה, אך הביעה פתיחות לרעיונות מסוימים שניתן לבחון, במטרה להבטיח את מחויבות חמאס להפסקת אש ארוכת טווח.
העיתון "א-שרק אלאווסט" מדווח ממקורותיו כי ההתפתחויות האחרונות מרמזות על נכונות מצד שני הצדדים , ישראל וחמאס , להגיע להסכם, כל זאת לקראת ביקורו של הנשיא טראמפ במזרח התיכון שיתחיל ב-13 במאי ויכלול את סעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות.
"א-שרק אלאווסט" דיווח שהמאמצים הגוברים עשויים להוביל להפסקת אש הומניטרית שתאפשר הכנסת סיוע לרצועת עזה,בלחץ אמריקני לפני ביקור טראמפ, ובהמשך, עם הגעתו למזרח התיכון, תעלה יוזמה להסכם שלום רחב יותר.
להערכתו, המאמצים בין מצרים, קטאר, טורקיה וגופים בינלאומיים יימשכו במטרה להגיע להפסקת אש שתכין את הקרקע להצלחת ביקור טראמפ, שיכול להוביל לעסקה חדשה. לדבריו, ביקור משלחת חמאס בקהיר וראש המוסד דוד ברנע בדוחא משתלבים במהלך הזה.
בתוך כך, בנאום טלוויזיוני לרגל יום שחרור סיני לפני 43 שנים, הדגיש נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי כי "עמדת מצרים ברורה וחד-משמעית לגבי הסוגיה הפלסטינית", הוא קרא להפסקת אש, שחרור החטופים והאסירים הפלסטינים, הכנסה מספקת של סיוע הומניטרי לרצועה, ודחה בתקיפות "כל ניסיון להגליית פלסטינים מאדמתם".
הערהףפורסם לראשונה ב"אפוק"