חמאס נכנעת לדרישות מצרים

תנועת חמאס הסכימה להסגיר לידי מצרים מבוקשים שסייעו לדאע"ש ומסתתרים ברצועה.

חילוקי דעות חריפים בין הזרוע הצבאית לבין ההנהגה המדינית בקטאר על היחס לטורקיה.


סגן יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, ד"ר מוסא אבו מרזוק, הטיל "פצצה" חשובה בראיון שהעניק ב-25 בינואר לביטאון המצרי הרשמי "אל-אהראם" כשהודיע שתנועת חמאס מוכנה להסגיר מבוקשים השוהים בתחומי רצועת עזה לידי גורמי הביטחון של מצרים.
מדובר במבוקשים שנמלטו מאזור סיני לרצועת עזה והקשורים לפיגועי טרור שבוצעו במצרים ע"י ארגון דאע"ש והזרוע הצבאית של תנועת "האחים המוסלמים".
השינוי בעמדת חמאס בנושא הינו חסר תקדים והוא מסמל את ההתקרבות החדשה ביחסי חמאס עם מצרים שהתחילה לפני כחודשיים.
אבו מרזוק גילה בראיון כי תנועתו קיבלה רשימה של מבוקשים מגורמי הביטחון המצריים שמספרם מועט וכי מתקיימים מגעים בין גורמי הביטחון של מצרים לגורמי הביטחון של חמאס כדי לדון באופן פרטני בשמות ברשימה כדי לבחון את אפשרות הסגרתם אם תוכח מעורבותם של המבוקשים בפגיעה בביטחון של מצרים.
עפ"י גורמים בחמאס מדובר ב15-20 מבוקשים.
אבו מרזוק הדגיש בראיון כי אין זה האינטרס של חמאס לפגוע בביטחון הלאומי המצרי, "אנו נפגעים ממה שקורה בסיני יותר מאשר מצרים" הוא הסביר.
דבריו של מוסא אבו מרזוק השוהה במצרים באו בתום ביקור של משלחת רמת דרג של חמאס בראשות איסמעיל הניה שהגיעה בתחילת השבוע מקטאר לשורה של פגישות עם ראש המודיעין המצרי הגנרל ח'אלד פווזי.
הפגישות עסקו בניסיון לשקם את יחסי חמאס עם מצרים דבר שיביא להקלות חשובות במצור המוטל על רצועת עזה ובנושאים נוספים כמו אבטחת הגבול בין רצועת עזה למצרים, פתיחת מעבר רפיח והפיוס הפנים פלסטיני.
מקורות בחמאס הגדירו את ביקור המשלחת במצרים כ" מוצלח".
מצרים החלה בשבועות האחרונים בצעדים מעשיים להקלת המצור ופתחה בתכיפות גדולה יותר את מעבר רפיח לתנועת אנשים וסחורות, במקביל עצרו מנגנוני הביטחון של חמאס כ350 פעילים של התנועות הסלפיות הג'יהאדיסטיות ברצועה התומכות בארגון דאע"ש.
מצרים הציבה ארבעה תנאים ביטחוניים לחמאס כתנאי לשיקום היחסים, הסגרת מבוקשים המסתתרים ברצועה, אבטחת הגבול של רצועת עזה עם מצרים, מניעת הברחות מבוקשים ונשק מרצועת עזה לסיני דרך המנהרות ושיתוף פעולה מודיעיני נגד דאע"ש בצפון סיני.
שינוי המדיניות של חמאס ביחס למצרים נובע מכמה סיבות, היא רוצה לחזק את מעמדה ברצועה באמצעות הקלת המצור, היא חוששת מצעדים שמתכנן הנשיא האמריקני דונלד טראמפ נגד תנועת "האחים המוסלמים" שהיא תנועת האם שלה, הכרזה על התנועה הזו באמצעות חקיקה בקונגרס כ"ארגון טרור" תפגע קשות במקורות המימון שלה ושל כל הגורמים הקושרים אליה.
הנהגת חמאס מציגה כעת את עצמה כמי שניתקה כבר לפני כשנתיים את הקשר עם תנועת "האחים המוסלמים" במצרים וכי היא תנועה אילסאמית עצמאית שנלחמת  ב"כיבוש" הישראלי בלבד.
סיבה נוספת לשינוי המדיניות הינה דרישה של מנהיגי חמאס מהמודיעין המצרי לשחרר מהכלא ארבעה פעילים של הזרוע הצבאית של חמאס.
מדובר בארבעה פעילים של הקומנדו הימי של חמאס שיצאו לפי כשנה וחצי לאימונים צבאיים באיראן במסווה של יציאה ללימודים.
הם נחטפו באיומי נשק על ידי גורמי הביטחון של מצרים לאחר שחצו באוטובוס את הגבול לרפיח המצרית ומאז נעלמו עקבותיהם.
לזרוע הצבאית של חמאס היה קשר הדוק לפעילות הטרור במצרים מאז עלייתו של הנשיא א-סיסי לשלטון ב2013.
מצרים מאשימה אותה בנטילת חלק בהתנקשות בחיי התובע הכללי המצרי השאם ברכאת, באימון טרוריסטים של תנועת "האחים המוסלמים" במחנות אימונים בסודאן ובסיוע לפעילות הטרור של דאע"ש בצפון סיני ושיתוף פעולה הדוק עימה.
נראה שהפעם אכן מדובר בשינוי מהותי בעמדת חמאס כלפי משטרו של א-סיסי מכיוון שארגון דאע"ש בסיני תוקף אותה בגלוי באמצעי התקשורת בשבועות האחרונים ומכנה את פעיליה במילה "כופרים".
תנועת חמאס מעדיפה כרגע את שיפור היחסים עם מצרים על פני שיתוף הפעולה עם דאע"ש.
ביטוי נוסף לשינוי המדיניות של חמאס נתן בכיר התנועה ד"ר אחמד יוסף בראיון ב-25 בינואר לטלוויזיה המצרית.
בראיון לתוכנית "הונא אלקודס" הוא טען כי המצב בסיני מעורר דאגה ואין מנוס מתיאום בין מצרים לתנועת חמאס.
"אנו זקוקים זה לזה" אמר יוסף, "רצועת עזה היא אזור ביטחון בכל הקשור למצרים, אם העניינים ייצאו משליטה זהו איום על שני הצדדים,אי אפשר להשאיר את רצועת עזה ללא תיאום במיוחד בכל הקשור לגבולות ולמנהרות". 
חילוקי דעות בתוך חמאס

בתוך כך גוברים חילוקי הדעות בחמאס על רקע הבחירות הפנימיות הצפויות בקרוב ובחירת יו"ר חדש ללשכה המדינית במקומו של ח'אלד משעל.
המחלוקת היא בין יחיא סינוואר, המפקד בפועל של הזרוע הצבאית של חמאס לבין הנהגת התנועה בקטאר.
יש לזכור כי הנהגת הזרוע הצבאית היא פרו איראנית ומקבל באופן שוטף כספים ואמצעי לחימה מאיראן.
מקורות בעזה מסרו כי יחיא סינוואר זועם על הנהגת חמאס בדוחא על כך שלא מחתה על עמדתה של טורקיה בעקבות פיגוע הדריסה שעשה המחבל פאדי אלקנבר בתחילת החודש בטיילת ארמון הנציב בירושלים שבו נהרגו ארבעה חיילי צה"ל ועוד 15 נפצעו.
כזכור, ראש ממשלת טורקיה עלי ילדרים הביע צער על הפיגוע ואילו סגנו גינה את הפיגוע והגדיר אותו כ"פעולת טרור".
עמדת טורקיה שתומכת בדר"כ בתנועת חמאס הפתיעה את הנהגת התנועה, מקורביו של יחיא סינוואר טוענים כי טורקיה חצתה "קו אדום"  דבר שלא ייעשה מצד מדינה הנחשבת לבעלת ברית של חמאס.
הם האשימו את הנהגת חמאס בקטאר בכך שהיא העדיפה את האינטרסים הפוליטיים הצרים שלה על פני שמירה על כבודו של העם הפלסטיני.


הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי