איראן חוששת כי רוסיה סיכמה בחשאי עם ארה"ב לסלק בהדרגה את בן בריתה הנאמן הנשיא בשאר אסד מהשלטון.
איראן מודאגת מהתיאום האווירי של רוסיה עם ישראל והיא תפעל לטרפד כל הסדר בסוריה שיפגע באינטרסים שלה.
למרות המעורבות הצבאית הרוסית בסוריה אין עד כה שינוי במאזן הכוחות לטובתו של הנשיא הסורי בשאר אסד ובכמה חזיתות בקרבות אף נרשמה נסיגה של הכוחות הסורים.
יותר מ1600 גיחות הפצצה של מטוסי חיל האוויר הרוסי על מעוזי המורדים, שבהם נהרגו 1400 בני אדם, לא הביאו לתפנית כלשהי במצב, רוסיה מודאגת מאוד מהמצב והיא האיצה באחרונה את המגעים המדיניים למציאת פיתרון פוליטי של המשבר בסוריה, בין היתר היא יזמה את המפגש בווינה בשבוע שעבר בנסיון להתקדם.
סגן שר החוץ הרוסי מיכאיל בוגדנוב הודיע ב-3 בנובמבר כי נציגים של ממשלת סוריה ונציגים מהאופוזיציה הסורית הוזמנו למוסקבה בשבוע הבא בניסיון למצוא פיתרון למשבר בסוריה.
המפגש בשבוע שעבר בווינה נכשל ושר החוץ האמריקני ג'ון קרי הודיע: "הסכמנו עם רוסיה ואיראן שלא להסכים על גורלו של בשאר אסד".
איראן הוזמנה למפגש בוינה למרות שהיא צד ישיר בסכסוך בסוריה ונציגים של "משמרות המהפכה" האיראניים משתתפים בקרבות, רוסיה לחצה על ארה"ב להסכים לכך בניסיון ליצור מפנה חיובי בשיחות.
אולם מפקד משמרות המהפכה האיראניים, הגנרל מחמד עלי ג'עפרי חשף ב-3 בנובמבר את חילוקי הדעות בין רוסיה לאיראן בכל הקשור לגורלו של בשאר אסד, בן בריתן.
בהרצאה שנשא באוניברסיטת טהרן התייחס ג'עפרי לרוסיה ואמר: "(רוסיה) מגישה סיוע על בסיס אינטרסים משותפים אך אין זה ברור שעמדות רוסיה עולות בקנה אחד עם עמדת איראן בכל הקשור לנשיא בשאר אסד, איראן איננה רואה תחליף לנשיא אסד והיא התייחסת אליו כקו אדום שאסור לחצות אותו".
בניגוד לעמדה הזו הודיע משרד החוץ הרוסי כי "הישארותו של בשאר אסד בשלטון לא נחשבת לעניין עקרוני בכל הקשור למוסקבה".
דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זאחרובה, אמרה בראיון רדיו ברוסיה ב-3 בנובמבר כי "גורלו של בשאר אסד צריך להיקבע על ידי העם הסורי, אנחנו לא קובעים אם אסד צריך להישאר או ללכת".
העמדה הרוסית המנוגדת לעמדה האיראנית יוצרת תקוות אצל סעודיה ואולי גם בקרב פלגי האופוזיציה הסורית לתחילת שינוי שיביא בסופו של דבר לסילוקו של בשאר אסד.
נראה כי המחלוקת בין רוסיה לאיראן על גורלו של בשאר אסד הינה אמיתית, כבר לפני כמה ימים מתח המנהיג העליון של איראן, עלי ח'מינאי, ביקורת על רוסיה ואמר כי "מדינה אחת (רוסיה) איננה יכולה לקבוע את עתידה של סוריה".
כזכור הנשיא בשאר אסד ביקר לפני כשבועיים במפתיע במוסקבה ונועד עם הנשיא ולדימיר פוטין למפגש תמיכה מתוקשר אך נראה כי רוסיה מתחילה להבין את עומק הביצה הסורית ואת ההתנגדות העזה של האופוזיציה הסורית ומדינות ערביות, כמו סעודיה וקטאר, להמשך הישארותו של בשאר אסד בשלטון.
רוסיה עדיין תומכת בנשיא בשאר אסד אך איראן חוששת שהיא מתאמת בחשאי עמדות עם ארצות הברית על פיתרון שיכלול המשך שמירה על המשטר הסורי ומוסדות המדינה אך הנשיא בשאר אסד יוחלף בדמות אחרת מהעדה העלווית.
איראן איננה מרוצה מהתיאום הרוסי אמריקני והתיאום של רוסיה עם ישראל בכל הקשור לטיסות במרחב האווירי של סוריה,בניגוד לעמדת איראן, הנשיא פוטין הבהיר באחרונה,תוך שימוש בשמו של בשאר אסד, כי לסוריה אין אינטרס לפתוח חזית נוספת מול ישראל ברמת הגולן.
ההתערבות הצבאית המסיבית של רוסיה בסוריה מדאיגה את טהרן שחוששת לאינטרסים שלה בתוך סוריה, איראן היא בת ברית מסורתית וותיקה של סוריה,היא חוששת לאבד את השפעתה על המשטר הסורי אם יודח הנשיא בשאר אסד.
איראן חוששת שהאינטרס המשותף של רוסיה וארצות הברית לעצור את התפשטות האסלאם הקיצוני יביא להגברת שיתוף הפעולה שלהן על חשבון האינטרסים שלה בסוריה.
מתנגדיו של המשטר הסורי לא הצליחו עד כה לנצל לטובתם את חילוקי הדעות בין רוסיה לאיראן על גורלו של בשאר אסד ולתקוע טריז ביניהן, בינתיים הן שומרות על תיאום וסבב השיחות בוינה הסתיים בשבוע שעבר בתשע נקודות הסכמה בנושא הסורי והמחלוקת עיקרית נותרה גורלו של בשאר אסד.
חילוקי הדעות הרוסים-איראנים נחשפו כעת בגלוי לעולם ולא ברור עדיין כיצד הם ישפיעו על גורלו של בשאר אסד.