צדיק אחד בסדום

התפטרותו של השר אבי גבאי היא כתב אישום חמור נגד מדיניות נתניהו והדחת שר הביטחון יעלון.

הממשלה המורחבת איננה מתכון ליציבות והציבור כבר חושב על תחליף למפלגת הליכוד בראשות נתניהו.


השר לאיכות הסביבה המתפטר אבי גבאי הוכיח שיש עוד תקווה לפוליטיקה אחרת בישראל שאיננה מושחתת ורקובה, התפטרותו מממשלת נתניהו הינה צעד ערכי ומוסרי מהמעלה הראשונה ומוכיחה כי בניגוד לפוליטיקאים אחרים ובראשם נתניהו הוא איננו מוכן להיצמד לכסאו בכל מחיר, יש לו ערכים ועקרונות שהוא נחוש לשמור עליהם.

העמדה הערכית והמוסרית של השר אבי גבאי מזכירה את התפטרותו של יצחק ברמן, שר האנרגיה והתשתית מן הממשלה בספטמבר 1982 על רקע הסתייגותו מעמדתה של ממשלת בגין בעניין הקמת ועדת חקירה לאירועי סברא ושתילה.

התפטרותו של השר ברמן ע"ר אירועי סברא ושתילה זעזעה בזמנו את המערכת הפוליטית בישראל והדחתו של שר הביטחון לשעבר משה יעלון מהווה גם כן רעידת אדמה פוליטית, מדובר בקו אדום שראש הממשלה בנימין נתניהו חצה אותו, ברוב יהירותו ושחצנותו, והוא ישלם על כך מחיר פוליטי ואישי יקר, התפטרותו של השר גבאי מן הממשלה הינה רק הצעד הראשון, להערכתי יבואו בהמשך גם התפטרויות מצה"ל של קצינים בכירים (אולי סגן הרמטכ"ל) והקמת מסגרות פוליטיות חדשות לקראת מערכת הבחירות הבאה שכל מטרתן הינה חסימת דרכו הפוליטית של בנימין נתניהו לראשות הממשלה.

עפ"י גורמים יודעי דבר, נתניהו עצמו מודאג מאוד מההתפתחויות, הוא הבין באיחור, אבל הבין, שדחיקתו החוצה של השר יעלון מן הממשלה הייתה טעות גדולה אך האגו שלו לא מאפשר לו להודות בכך, החבורה המושחתת המקיפה אותו עוסקת בחנופה ואיננה אומרת לו את האמת, היא מריעה לו ומעודדת אותו והוא ממשיך לעשות טעויות ולהאכיל אותנו בצפרדעים עד שגלי ההדף מגיעים אליו, כמו התפטרותו של השר אבי גבאי אשר הטיל אישית על נתניהו את האחריות להתפטרותו מן הממשלה.

השר אבי גבאי יצא גבר, הוא הניח על השולחן בגלוי כתב אישום חמור נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בכל התחומים: הדחת שר הביטחון, המתקפה על סגן הרמטכ"ל יאיר גולן, יצירת פילוג ושיסוי בעם, הרס היחסים עם ארצות הברית, מתווה הגז, המתקפה על צה"ל, זיהום האוויר ועוד, הכול בדרך ל"הריסת הבית השלישי" כדבריו.

יש לקחת ברצינות את הביקורת של השר גבאי שבאה מתוך הקואליציה והממשלה עצמה, מבחינתו הגיעו מים עד נפש, הוא לא יכול היה לסבול יותר את ההסתאבות והריקבון ונקט בצעד אמיץ.

כחלון- המפתח ליציבות הממשלה


גם לאחר הצטרפות מפלגת "ישראל ביתנו" לממשלה נותר משה כחלון, יו"ר מפלגת "כולנו" לשון המאזניים של ממשלת נתניהו ובכוחו לפרק את הממשלה בכל עת.

משה כחלון רצה בהרחבת הקואליציה וחיזוק יציבותה של הממשלה, דבר שקרה בסופו של דבר, אבל הוא לא פעל, ככל הידוע, למניעת הדחתו של שר הביטחון משה יעלון.

כחלון הינו פוליטיקאי ממולח ואינני יכול לפסול את האפשרות שגם הוא בהמשך ינקוט צעד דרסטי כפי שעשה השר אבי גבאי, בהחלט ייתכן שהמהלך של אבי גבאי הינו בבחינת הסנונית הראשונה המבשרת את בוא האביב.

כחלון לא הצליח, בחלוף יותר משנה כשר אוצר, להוריד את מחירי הדיור, נתניהו כפה עליו תקציב דו-שנתי שהינו רע מאוד לכלכלת המדינה וגם הליכי חקיקה בניסיון לצמצם את סמכויות בית המשפט העליון וחוקים אחרים הנתפסים בישראל ובעולם כ "גזעניים" ואנטי דמוקרטיים.

נתניהו איננו מעוניין בשרים מצליחים לצדו והוא יעשה הכול כדי להכשיל את משה כחלון כמו שעשה לשר האוצר הקודם יאיר לפיד.

ייתכן שמשה כחלון נותן עוד הזדמנות נוספת לבנימין נתניהו לתקן את דרכיו הנלוזות לפני שינקוט במהלך דרמטי ויפרק את הממשלה אך אין ספק שאבי גבאי, נציג מפלגת "כולנו", גלגל גם את הכדור למגרשו, בעצם התפטרותו מן הממשלה, והציבור כבר מתחיל לשאול: אם אלה הם פני הדברים מה משה כחלון, יו"ר המפלגה של גבאי, עושה עדיין בממשלה?

רצוי שמשה כחלון ישקול היטב מהו העיתוי הנכון שבו כדאי לו לפרוש מממשלת נתניהו, ברור שברגע שיוודע מועד הבחירות הבאות יעשה נתניהו הכול כדי להציגו כשר אוצר כושל, יתערב בצורה גסה בכלכלה ויציג עצמו לציבור כמי שבא לתקן את הטעויות של כחלון, בדיוק כפי שעשה ליאיר לפיד בעניין "מע"מ אפס".

המשבר עם "הבית היהודי"


הדרמה הפוליטית תימשך בימים הקרובים, עדיין לא הסתיים המשבר עם "הבית היהודי" בכל הקשור לאולטימטום של נפתלי בנט בעניין הקבינט הביטחוני, הכול תוצאה ישירה של ההדחה הנבזית והמגעילה שעשה נתניהו לשר הביטחון לשעבר משה יעלון.

נתניהו מנסה למרוח גם את השר נפתלי בנט, הוא מינה וועדה שתבחן את דרישותיו של בנט ותגיש המלצות, הכל כדי למסמס את הדרישות הצודקות של בנט ולהציגו כסרבן.

ממשלת נתניהו המורחבת עדיין לא הושבעה בכנסת וכבר נחשפות בעיותיה, נתניהו ימשיך להיות נתון לחסדיהם של כחלון, בנט וליברמן אשר יחזיקו אותו קצר בגלל שהוא חלש ומבין רק את שפת הכוח.

לא בטוח כלל שהרחבת הממשלה ע"י צירוף מפלגת "ישראל ביתנו" תגדיל את יציבותה.

הכעס הציבורי כלפי נתניהו על כך שהרחיק ממפלגת הליכוד את בכיריה בא לידי ביטוי בתוצאות מפתיעות בסקר שעשה  "מכון סמית" עבור רשת ב' של קול ישראל.

עפ"י התוצאות, מפלגה חדשה בראשות משה יעלון-גדעון סער- משה כחלון תקבל 25 מנדטים והיא בעצם תנצח בבחירות, הליכוד מקבל בסקר הזה 21 מנדטים, "יש עתיד" -13 מנדטים ו"המחנה הציוני" -11 מנדטים.

התרחיש הזה מסמל את המיאוס הגדול מבנימין נתניהו ומדיניותו.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי