מחדל המנהרות

ממשלת נתניהו מאפשרת לחמאס בעזה לבנות מנהרות התקפיות המסכנות את חייהם של תושבי עוטף עזה ונוקטת מדיניות של בת יענה.
על הממשלה ליזום מהלך צבאי בהקדם להריסת המנהרות לפני שיתרחש אסון ביטחוני כבד.
בכל יום שחולף מאז הסתיים מבצע "צוק איתן" הולך ומתברר היקף המחדל הביטחוני של ממשלת נתניהו הקודמת, שאותו ממשיכה ממשלת נתניהו הנוכחית, בכל הקשור למצב הביטחוני על גבול רצועת עזה.
התושבים הישראלים בעוטף עזה צריכים להיות מודאגים מאוד ולהתעורר לאלתר לפעולות מחאה נוכח המתרחש על גדר בתיהם, בשעת כתיבת שורות אלה עוסקים מאות פעילים של הזרוע הצבאית של חמאס בחפירת מנהרות התקפיות לכיוון ישראל.
על פי גורמי הביטחון בישראל, הבקיאים היטב במתרחש, תנועת חמאס שיקמה את תשתית המנהרות שנהרסו על ידי צה"ל במהלך "צוק איתן" (31 במספר) וחלק מהמנהרות החדשות שבנתה הזרוע הצבאית של חמאס חודר לשטח ישראל.
המנהרות האלה, שחלקן התקפיות, נועדו להחדיר עשרות מחבלים של חמאס ליישובי עוטף עזה לביצוע פיגועי הרג המוני וחטיפת אזרחים וחיילים.
תנועת חמאס מתפארת בהישגיה ואיננה מסתירה את כוונותיה לסיבוב הלחימה הנוסף עם ישראל. 
אסמעיל הניה, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס, נשא ב-7 בינואר נאום בח'אן יונס שבו אמר: "אנו בונים את הכוח ברצועת עזה מעל הקרקע ומתחת לקרקע ומאחורי קווי האוייב, לא רק כדי להגן על עזה אלא כדי לשחרר את מסגד אלאקצא".
 
 
מחדלי הדרג המדיני
 
ממשלת נתניהו הקודמת סיימה את מבצע "צוק איתן" בהסכם הפסקת אש עם תנועת חמאס והרסה את המנהרות של חמאס בצפון הרצועה באיחור רב ורק לאחר לחצים שהפעיל השר נפתלי בנט על הקבינט הביטחוני.
הממשלה הקודמת לא השכילה להציב דרישה, במשא ומתן על הפסקת האש, לפירוז הרצועה מרקטות ומנהרות או לחלופין להצבת כוח בינלאומי בצפון הרצועה כפי שנעשה בדרום לבנון לאחר מלחמת לבנון השנייה עפ"י החלטה 1701 של האו"ם.
המגעים העקיפים בין ישראל לחמאס על יישום הסכם הפסקת האש בתיווכה של מצרים נפסקו זמן קצר לאחר מבצע "צוק איתן" בגלל התדרדרות היחסים בין מצרים לחמאס.
ישראל ניהלה משא ומתן עקיף עם תנועת חמאס , באמצעות טוני בלייר, שליח הרביעיה הבינלאומית לשעבר למזרח התיכון, על הסכם רגיעה ארוך טווח עם חמאס שלא הצליח אך במקביל לתהליך הזה המשיכה תנועת חמאס בתהליך ההתאוששות שלה ממבצע "צוק איתן", היא חידשה את בניית המנהרות וייצור הרקטות כדי להגיע שוב ליכולות הצבאיות שהיו לה לפני מבצע "צוק איתן".
כל הפעולות האלה נעשו בגלוי מבלי שישראל ניסתה לשבש אותן.
במקום להרגיל את תנועת חמאס כי ישראל חודרת לשטח הרצועה והורסת כל מנהרה חדשה שחמאס מנסה לבנות, העדיפה ממשלת נתניהו הנוכחית לעצום את עיניה, לשמור על השקט המדומה ולאפשר לתנועת חמאס לשוב ולהתאושש מבחינה צבאית לקראת המלחמה הבאה בישראל.
בצער רב ניתן לקבוע כי הממשלה לא הפיקה שום לקחים ממבצע "צוק איתן" ומדיניותה בכל הקשור לבניית המנהרות היא כושלת ומסכנת את תושבי עוטף עזה.
 
מנגנוני פיקוח בלתי יעילים
 
בניית המנהרות של חמאס מחייבת שימוש נרחב בברזל ומלט.
ישראל מאפשרת את הכנסת הברזל והמלט בכמויות גדולות לרצועה לצורך "שיקום הרצועה" מהנזקים שנגרמו לה במהלך מבצע "צוק איתן" שבו נהרסו לגמרי וניזוקו כמה עשרות אלפי בתים.
המלט מגיע לרצועת עזה דרך מעברי הגבול מישראל וממצרים, מקורו מישראל ממדינות ערב וגם מטורקיה, לדוגמא, ב-7 בינואר דיווח אתר "אלרסאלה" של חמאס כי בקרוב יכנסו לרצועה כ 50 אלף טון מלט שהגיעו מטורקיה לצורך פעולות השיקום.
לפני כמה ימים פגשתי דמות ביטחונית בכירה שסיפרה לי בגילוי לב כי כל מנגנוני הפיקוח שהקימה ישראל עם הגורמים הבינלאומיים, כדי לוודא שהמלט והברזל שנכנסים לרצועה לא ישמשו לבניית מנהרות החמאס, אינם יעילים.
 "אנחנו צוחקים על עצמנו" אמר אותו גורם בכיר, "ברגע ששק מלט או קורת ברזל חוצים את המעברים לתוך הרצועה אין לנו שליטה עליהם ולתנועת חמאס שהיא הריבון ברצועה אין שום בעיה לשים את ידה עליהם בדרכים שונות ומגוונות".
 
כל התהליך הזה נעשה מתחת לאפו של הציבור הישראלי, העובדות ידועות לראש הממשלה לחברי הקבינט הביטחוני, לראשי הצבא והשב"כ וחלק מחברי הכנסת בוועדת החוץ והביטחון.
נראה שכולם מעדיפים לנהוג במדיניות "בת היענה" ולטמון את הראש בחול, אף אחד לא מתעורר ליזום לאלתר מבצע צבאי להריסת של המנהרות החדשות שנבנו ושחלקן חודר לשטח ישראל.
מדיניות "שב ואל תעשה" היא מוטעית ומסוכנת, במהלך מבצע "צוק איתן" קיבלנו דוגמא מוחשית לסכנה הגדולה לביטחון ישראל שמהוות המנהרות של חמאס אולם ממשלת נתניהו הנוכחית נוהגת בדיוק כפי שנהגה ממשלת נתניהו הקודמת, באדישות למתרחש ובעצימת עיניים.
הממשלה גם לא מקצה את הכסף הדרוש לבניית "גדר חכמה" מסביב לרצועת עזה שאמורה לתת מענה לתופעת החדירות מהרצועה לישראל, מדובר בסכם עתק של 2.7 מיליארד שקל  אך הוא חיוני לשמירה על ביטחונם של אזרחי ישראל.
מחדל המנהרות הוא אחד ממחדליה הביטחוניים הגדולים של ממשלת נתניהו שאם לא יטופל לאלתר יסתיים באסון גדול וכנראה גם בהקמת ועדת חקירה ממלכתית.
באחרונה פורסמו בתקשורת הישראלית כמה ידיעות על המנהרות החדשות ברצועת עזה, מפי גורמי ביטחון ישראלים, בתנועת חמאס רואים בידיעות האלה איתות לתנועה כי ישראל יודעת מה קורה ועוקבת אחר המתרחש.
 אולם, אין בכוחם של הפרסומים האלה והספינים התקשורתיים לעצור את תופעת המנהרות, בחמאס לא מתרגשים מהם והעבודה במנהרות נמשכת במרץ.
ממשלת נתניהו היא הנושאת באחריות לבניית המנהרות החדשות, היא צריכה ליזום לאלתר מהלך צבאי, שמגובה מבחינה מדינית, כדי להרוס את המנהרות האלה ולהפסיק את הזרמת המלט והברזל לרצועה עד ליצירתם של מנגנוני בקרה יעילים יותר על חומרי הבניה הנכנסים לרצועה.
ככל שחולף הזמן תנועת חמאס מתחזקת יותר מבחינה צבאית וסכנת השימוש במנהרות נגד ישראל הולכת וגוברת, הגיע הזמן להתעורר ולהמריץ את הממשלה לפעול בהקדם אחרת האסון הביטחוני הגדול שינחת עלינו הוא רק ענין של זמן.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי