המלך עבדאללה מתנגד לפתיחה מחדש של משרדי חמאס בירדן

תנועת "האחים המוסלמים" מפעילה לחץ על ירדן לאפשר לארגון חמאס לפתוח מחדש את משרדיו בממלכה בעקבות המלחמה ברצועת עזה.המלך עבדאללה עדיין רואה בחמאס גורם מסוכן הקשור לאיראן ולתנועת "האחים המוסלמים" ומעדיף את הקשר עם הרש"פ.


עבדאללה מלך ירדן קרא ב-23 במאי להגביר את המאמצים הערביים והבינלאומיים כדי להפוך את הפסקת האש בין ישראל לחמאס לרגיעה ארוכת טווח ולחדש את התהליך המדיני שיבטיח לפלסטינים את זכויותיהם.
"אין מנוס מפתרון 2 המדינות להשגת שלום צודק וכולל" אמר המלך עבדאללה.


המלך הירדני תומך בפתרון 2 המדינות, אולם, ארגון הטרור חמאס הקורא להשמדתה של ישראל מנסה כעת להתקרב לירדן כדי שתיתן לו "דריסת רגל" בממלכה.


על פי גורמים בחמאס, הארגון החל לחזר אחרי ירדן כדי שתאפשר לו לפתוח מחדש את משרדיו בעמאן לאחר נתק של 20 שנים.


על פי גורמים ירדנים,כמה חברי פרלמנט ירדנים המזוהים עם תנועת "האחים המוסלמים" מפעילים לחץ על ממשלת ירדן להדק את הקשר עם תנועת חמאס בעקבות המלחמה האחרונה בין ישראל לחמאס.
חבר הפרלמנט ינאל פריחאת אף קרא בגלוי לממשלת ירדן לחדש את הקשר עם חמאס.


במהלך המלחמה היו הפגנות עממיות בכל ערי ירדן להזדהות עם חמאס ורצועת עזה, לא רק הפגנות של פלסטינים, גם השבטים הבדואים השתתפו בהן.


אולם המלך הירדני נזהר מאוד, למרות תמיכת הרחוב הירדני בחמאס, שלא לפתוח מחדש את הדלת לארגון הטרור הזה.
על פי גורמים בחמאס,ראש המודיעין הירדני, הגנרל אחמד חוסני שוחח בטלפון עם מנהיג חמאס אסמעיל הניה על המצב בהר הבית ועל האפשרות שירדן תסייע אף היא לשיקום רצועת עזה מנזקי המלחמה.
גם שר החץ הירדני איימן א-צפדי אישר כי ירדן הייתה בקשר עם ארגון חמאס במהלך המלחמה ברצועת עזה.


המלך עבדאללה קיבל ב-1999 החלטה אסטרטגית, שנתיים לאחר ניסיון הנפל של המוסד הישראלי לחסל בעמאן את מנהיג חמאס ח'אלד משעל, לסיים את הנוכחות של ארגון חמאס בירדן.
הוא הורה לסגור את משרדי הארגון בעמאן ולגרש 5 ממנהיגיו מירדן לקטאר.


אחת הסיבות העיקריות לכך הייתה שגורמי הביטחון הירדניים חשפו תשתית חבלנית בת 16 חברים של ארגון חמאס שפעלה בירדן ובין היתר הכינה מטעני חבלה שהוברחו לגדה המערבית.


הנתק בין ירדן לתנועת חמאס נמשך עד לשנת 2012, לאחר שתנועת "האחים המוסלמים" עלתה לשלטון במצרים ונציגה מוחמד מורסי נבחר לנשיא חלה התקרבות מסויימת בין הנהגת חמאס לבין בית המלוכה הירדני, מנהיג חמאס ח'אלד משעל בא לעמאן לפגישה עם המלך עבדאללה אך בכך הסתיים הניסיון להחזיר את הקשרים לקדמותם.


עם זאת, בשנים האחרונות אישרה ירדן למנהיגי חמאס לבקר בממלכה, בתיאום עם השב"כ הירדני, לצרכים הומניטאריים בלבד.
מנהיגי ארגון חמאס מתנהלים בזהירות מול בית המלוכה הירדני ושומרים על כבודו.


עתה, לאחר המלחמה ברצועת עזה התחזק מעמדו של ארגון חמאס כגורם אזורי חשוב והוא מנסה לגשש חזרה את דרכו לירדן.
גורמים בחמאס רואים בנוכחות הארגון בירדן קרש קפיצה חשוב שממנו אפשר לנסות ולהשתלט על שטחי הגדה המערבית, אולם עבדאללה מלך ירדן נזהר מאוד ודוחה על הסף את החיזורים של תנועת חמאס.

ממה חושש המלך הירדני?

א.ארגון חמאס הינו חלק מתנועת "האחים המוסלמים", ירדן עדיין רואה בתנועה הזו תנועת חתרנית השואפת לזעזע את שלטון המשטרים הערביים, כולל את שלטון בית המלוכה ההאשמי.


המלך עבדאללה הצליח בשנים האחרונות לנטרל את כוחה של תנועת "האחים המוסלמים" בירדן וחידוש הקשר עם חמאס יעורר מחדש את תנועת "האחים המוסלמים" החותרת תחת בית המלוכה הירדני.

ב. ארגון חמאס הינו שותף ב"ציר התנגדות" בראשות איראן אשר מנסה להשתלט על המדינות הסוניות המתונות,ירדן חוששת מאוד מהנוכחות של המליציות פרו איראניות בדרום סוריה ובסמוך לגבול עיראק עם ירדן.


המלך עבדאללה חושש שנוכחות של הנהגת חמאס בממלכה תפתח פתח למעורבות איראנית בירדן.
לפני כשנה דחתה ירדן בקשה של מנהיג חמאס אסמעיל הניה לבקר בירדן לאחר שהשתתף בהלוויתו בטהרן של הגנרל קאסם סולימאני.

ג.ירדן רואה ברש"פ את השותף הפוליטי והמדיני שלה, המלך עבדאללה דחה הצעות לגוון את האסטטרגיה של ירדן ולהתקרב מחדש גם לארגון חמאס.כל פתיחה של משרד של חמאס בירדן תרגיז את יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.


ירדן רוצה לשמור על האופציה כי תשתלב בכל משא ומתן עתידי בין ישראל לרש"פ על גורל הגדה ומזרח ירושלים.

ד. המלך עבדאללה חושש מתגובה של ארה"ב ושל ישראל הרואות בארגון חמאס ארגון טרור.
המלך חושש מלהרגיז את ישראל והוא רוצה לשמור על מעמדה של ירדן כאפוטרופוס של המקומות הקדושים בירושלים על פי הסכם השלום בין שתי המדינות משנת 2014.

בשורה התחתונה, למרות שהמלחמה ברצועת עזה חיזקה את מעמדו של חמאס ברחוב הפלסטיני ואת מעמדו האזורי, המלך עבדאללה עדיין רואה בארגון חמאס גורם מסוכן העלול לחתור תחת שלטונו ומעדיף את הרש"פ כגורם הרשמי היחיד המייצג את הפלסטינים.


ירדן דוחה לפי שעה את הדרישה של תנועת "האחים המוסלמים" לגלות פתיחות כלפי ארגון חמאס בעקבות המלחמה ברצועת עזה ומעדיפה לשמור על עמדותיה המסורתיות בנושא.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי