האם השקט המדומה השורר ברצועת עזה יופר בקרוב? זו השאלה בה מתחבטים בימים אלה קברניטי מערכת הביטחון.
אחרי כמה שבועות של שקט ברצועת עזה, חמאס איים ב-6 בדצמבר בהסלמה בגבול הרצועה ותקף את מצרים.
"אנחנו בוחנים אופציות הסלמה מול ישראל לאור המצור על עזה ושיקום הרצועה המתנהל לאיטו.מצרים לא מילאה את מה שהתחייבה אליו מול חמאס והפלגים בנוגע לשיקום וההקלה על הרצועה", אמר בכיר בארגון לערוץ אל-ג'זירה.
אחת הסיבות העיקריות לרגיעה היחסית ברצועת עזה בשבועות האחרונים נעוצה בתקווה של ארגון חמאס להשגה קרובה של עסקת חילופי שבויים עם ישראל שתהייה חסרת תקדים בהיקפה, יותר מאשר "עסקת שליט", אשר תחזק את מעמד הארגון בשטחים וגם מבחינה אזורית, זאת בנוסף לכך שחמאס עדיין משקם את היכולות הצבאיות שלו שנפגעו במבצע "שומר החומות" לקראת סבב הלחימה הבא עם ישראל.
אולם, מסתבר כי ארגון חמאס לא קרא נכון את המפה ואת השינוי שחל בעמדת הדרג המדיני בישראל בעקבות "עסקת שליט" מ-2011, גורמים ביטחוניים בכירים אומרים כי ישראל איננה מוכנה יותר לשלם מחירים כל כך גבוהים עבור שחרור שבויים או החזרת גופות של ישראלים,
"אם חמאס רוצה עסקה, המחיר צריך להיות סביר מבחינתה של ישראל".אומר גורם ביטחוני בכיר.
זו הסיבה שביקורו של ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל בישראל ופגישתו עם ראש הממשלה בנט שהיה אמור להתקיים בחודש שעבר נדחה לסוף החודש הנוכחי.
גורמים מצרים יודעי דבר אישרו בשיחה עם עיתון "אלערבי אלג'דיד" ב-5 בדצמבר את דבר דחיית הביקור.
לדבריהם, ביקורו של עבאס כאמל בישראל נדחה בכלל שהמתווכים המצרים נכשלו בהשגת הסכמה ישראלית בעניין השלב הראשון של העסקה על פי הצעת חמאס.
ארגון חמאס הציע להעביר לישראל סרטון וידיאו של שני השבויים הישראלים אברה מנגיסטו והישאם א-סיייד תמורת שחרור אסירים ביטחוניים מבוגרים ונשים ומספר קטן של מחבלים שפוטים למאסרי עולם, אך ישראל דחתה על הסף את ההצעה ודרשה מידע על גורל 4 השבויים הישראלים ללא שום תנאי.
במפגש האחרון בקהיר של ראש המל"ל איל חולתא וראש השב"כ רונן בר עם ראשי המודיעין המצרי נדונה בהרחבה ההצעה של חמאס בנושא עסקת חילופי השבויים, אולם הקבינט הביטחוני בישראל דחה את ההצעה, דבר שהביא לדחיית ביקורו של ראש המודיעין המצרי.
העובדה שנושא עסקת חילופי השבויים נקלע למבוי סתום מעכבת התקדמות בנושאים הומניטריים ברצועת עזה ושיקום הרצועה מנזקי המלחמה האחרונה.
ישראל מתנה כל התקדמות בשיקום הרצועה ללא שחרורם של ארבעת השבויים הישראלים המוחזקים בשבי חמאס.
על פי גורמים מצרים, הסירוב הישראלי הביך את מצרים אשר משמשת כמתווך הראשי בין ישראל לחמאס ולג'יהאד האסלאמי ויש מורת רוח רבה מעמדת ישראל לאחר שמצרים השקיעה מאמץ גדול בביסוס הפסקת האש ושיקום הרצועה.
לפני כמה ימים אמר מנהיג חמאס אסמעיל הניה כי ארבעת השבויים הישראלים "לא יראו את אור השמש עד שהאסירים הפלסטינים לא יהנו משמש החופש", הוא הדגיש כי נושא האסירים עומד בראש סדר היום של חמאס.
מצרים תמכה בהחלטת העצרת הכללית של האו"ם בעניין פינוי המשפחות הפלסטיניות בשכונת שיח' ג'ראח במזרח ירושלים ובכך אותתה לישראל את מורת רוחה מהתנהלותה בנושא הסחבת שהיא נוקטת בעניין שיקום רצועת עזה, מצרים סיכמה עם כמה חברות פרטיות על אספקת מוצרי מזון ותוצרת חקלאית ודלק עבור הרצועה וגם עם קטאר, הכסף שתשלם קטאר עבור הדלק המצרי אמור להקל על תקציב חמאס די שיוכל לשלם משכורות לאלפי פקידיו.
על פי גורמים מצרים בכירים, נציגי ישראל דרשו גם בשיחות עם המודיעין המצרי שהרגיעה ברצועת עזה תחול גם על שטחי הגדה וכי הפלגים הפלסטינים יחדלו מפיגועים, אחרת הדבר יהווה תמריץ לחמאס לפעולות טרור בשטחי הגדה.
העצרת הכללית של האו"ם אישרה באחרונה שתי הצעות החלטה של מצרים בעניין ירושלים והגולן הסורי. בעניין ירושלים ההתמקדות הייתה באי פינוי משפחות פלסטינית מהכפר סילוואן ומשכונת שיח' ג'ראח.
שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל למצרים הוא טוב מאוד, גם מבחינה מדינית חל שיפור ולראש הממשלה בנט היה מפגש מוצלח מאוד עם נשיא מצרים א-סיסי בשארם א-שיח',אולם, למצרים יש גם יחסים טובים עם ארגון חמאס והיא מנסה למנוע ממנו לשוב ולשתף פעולה בתחום הטרור עם שלוחת דאע"ש בצפון סיני.
עסקת חילופי השבויים בין ישראל לחמאס יכולה להיות מנוף מדיני וביטחוני טוב לקידום רגיעה בגבול רצועת עזה ושיפור המצב ההומניטרי אך צריך לזכור כי ארגון חמאס מתנגד לרגיעה ארוכת טווח עם ישראל, מצרים יודעת זאת, מה יקרה אם ישראל תסכים להצעת חמאס לעסקת חילופי השבויים? הדבר יביא אולי לשקט במשך תקופה קצרה, אך לאחר מכן יתחדשו פעולות הטרור וניסיונות החטיפה של אזרחים וחיילים ישראלים.
ארגון חמאס רוצה לשמור על חופש הפעולה שלו ללא שום התחייבות מול מצרים או ישראל להימנע מפעולות טרור לאורך זמן, במצב כזה קשה מאוד יהיה להגיע להסכם הסדרה בין ישראל לחמאס.