חמאס משיק מחדש את יוזמת "השחר הגדול"

חמאס חידש את פרוייקט "השחר הגדול" בהר הבית בירושלים ושוקל להרחיבו גם לערים הגדולות בשטחי הגדה. גורמי ביטחון בישראלים חוששים שהפרויקט יביא להתנגשויות ועימותים בין מתפללים מוסלמים ליהודים העולים להר הבית במהלך חג הפסח ובתקופת חודש רמאדאן.


לקראת חודש רמדאן המוסלמי שיחול השנה באפריל הקרוב החלה תנועת חמאס, בשיתוף עם הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית בישראל, בהשקת הקמפיין הדתי הגדול שלה הנקרא "השחר הגדול" (אלפג'ר אלעט'ים-בערבית).


היוזמה הזו החלה לראשונה בעיר חברון בנובמבר 2019 ומטרתה הייתה להעצים את הנוכחות המוסלמית במערת המכפלה במסגד "אלחרם אלאברהימי" ולהוות משקל נגד להכרזה על מערת המכפלה כאתר מורשת יהודית.
אחרי הצלחת היוזמה בחברון היא הועתקה לירושלים אל מסגד אקצא בהר הבית.


התפילה הראשונה של היוזמה הזו התקיימה במסגד אל-אקצא ב-10 בינואר 2020 והיא הפכה לאירוע שבוע בכל יום שישי בהר הבית בירושלים וגם במסגדים בתחומי הקו הירוק,אלפי ערבים ישראלים להחלו להגיע בהסעות מאורגנות מהגליל ומהמשולש לתפילת השחר במסגד אלאקצא.


המטרה הייתה להעצים את הנוכחות המוסלמית בהר הבית ולאתגר את ממשלת ישראל הטוענת לריבונות בהר הבית.


עד מהרה הפך פרוייקט "השחר הגדול" במסגד אלאקצא ובמערת המכפלה בחברון להפגנה דתית-פוליטית שבועית שמשמשת כפלטפורמה להעלאת נושאים פוליטיים המעסיקים את הרחוב הפלסטיני כמו למשל נושא האסירים הביטחוניים או ההתנחלויות, הפלטפורמה הזו שימשה גם כבמת הסתה נגד ישראל והעברת המסרים האלימים של חמאס.

בחמאס יודעים כי הסלמה במצב הביטחוני בהר הבית יכולה להצית אינתיפאדה חדשה, אם לא בכל שטחי הגדה אז בוודאי במזרח ירושלים, כפי שהדבר כבר אירע בעבר.


הר הבית הפך לגפרור או הנפץ שמבעיר את השטח. גם יו"ר הרש"פ וגם חמאס מודעים לכך והם משתמשים בסמל הדתי של מסגד אלאקצא לנסות ולהבעיר את השטח בהתאם לצרכיהם הפוליטיים והמדיניים.


משטרת ישראל ניסתה במקרים רבים לצמצם את מספר המתפללים המוסלמים שמגיעים לתפילת השחר במסגד אלאקצא, כדי למנוע את התלהטות התפילה והדרשות בה עד לרמה של התפרעויות ברחבת הר הבית, היא עיכבה אוטובוסים שהגיעו מהגליל ומהמשולש בדרכם לירושלים והגבירה את הבדיקות הביטחוניות בשערי הר הבית.


לדברי גורמים פלסטינים היא גם העבירה הודעות טקסט לטלפונים ניידים של מתפללים במזרח ירושלים שאותם הזהירה מפעילות של הסתה ועבירה על החוק.


בגלל התפשטות נגיף הקורונה וסגירת מסגד אל-אקצא לתפילות הייתה הפסקה של כמה חודשים בפעילות הפרוייקט אך הוא חודש ב-10 בדצמבר 2021 ומאז הוא נמשך, לטענת הפלסטינים, בעקבות מבצע "שומר החומות" משטרת ירושלים מחמירה את הבדיקות הביטחוניות בשערי הר הבית ובצירים המובילים לירושלים, ביום חמישי בלילה וביום שישי לפנות בוקר, כדי לצמצם את נוכחות המתפללים המוסלמים במסגד אלאקצא ולהכשיל את הפרויקט.


כל עוד הפעילות הדתית איננה מפרה את החוק, המשטרה איננה יכולה למנוע אותה, ממשלת ישראל הנוכחית גם נמנעת מהטלת סגרים בגלל הקורונה וזה מאפשר לתנועת חמאס להניע המוני מתפללים לכיוון מסגד אל-אקצא בימי שישי.


בחמאס בוחנים כעת את האפשרות להפיץ את פרויקט "השחר הגדול" גם למסגדים בערים הגדולות בגדה כמו, רמאללה, שכם, ג'נין וטול כרם כדי להפוך את האירועים להפגנה שבועית כוללת, להערכת בכירים בחמאס, ישראל והרש"פ יתקשו למנוע פרויקט תפילה דתי שקשור למסגד אלאקצא.


גורמי ביטחון בישראל מודאגים מחידוש הקמפיין של חמאס שעלול להביא להתנגשויות בין מתפללים מוסלמים לבין ישראלים העולים להר הבית, הדבר עלול להסלים במיוחד לקראת חג הפסח וגם במהלך חודש רמאדאן.


גורמים בחמאס אומרים כי ממשלת בנט-לפיד-גנץ היא ממשלה שברירית וכי הקואליציה נשענת על מפלגת רע"מ שהינה זרוע של תנועת "האחים המוסלמים", לכן, הסבירות היא גבוהה שממשלת ישראל לא תנסה לעצור את פרויקט "השחר הגדול" ומכיוון שמדובר בפרויקט דתי חוקי והיא תתקשה לעמוד בפני הביקורת בתוך ישראל והביקורת הבינלאומית.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי