רוסיה וארצות הברית מנהלות מגעים כדי לכפות הסדר מדיני מהיר בסוריה שישאיר באופן זמני את בשאר אסד בשלטון עד לקיום בחירות.
יישום כל הסדר מדיני בשטח ייתקל בהתנגדות עזה של האסלאם הקיצוני לכן רוסיה נערכת לפתיחה במתקפה אווירית.
על פי מקורות דיפלומטים באירופה, מתקיימים מגעים לקראת פגישה שתתקיים בחודש הבא בהשתתפות נציגים מרוסיה, ארצות הברית, טורקיה, איראן,סעודיה ומצרים כדי לדון במשבר בסוריה.
רוסיה שהפכה, בזכות יוזמתו של הנשיא פוטין, לשחקן הראשי בסוריה לאחר שהזרימה כוחות צבא רבים ל "מדינת החוף" שהקים בשאר אסד,זיהתה את רפיסותו של ממשל אובאמה ושל מדינות אירופה בכל הקשור למלחמה בדאע"ש ומציאת הסדר לשפיכות הדמים בסוריה והחליטה להציע יוזמה מדינית למלחמה בטרור.
הנשיא פוטין הציע את יוזמתו למלחמה בדאע"ש כבר לפני יותר מחודשיים,לפני ששיגר את כוחות הצבא הרוסי לסוריה, מדובר בקואליציה מרובעת המורכבת מסוריה-טורקיה-קטאר-ירדן שתילחם בדאע"ש, היוזמה הפתיעה אפילו את המשטר הסורי וכשהיא הוצגה בפני שר החוץ הסורי ווליד מועלם הוא אמר ש"אם הדבר יקרה יהיה זה נס".
הנשיא פוטין לא התרגש מהעובדה שיוזמתו לא התקבלה על ידי טורקיה, סעודיה וקטאר, הוא הבין שמשטרו של אסד על סף קריסה ושיגר את כוחות הצבא שלו לסוריה כדי להצילו וקבע עובדות בשטח.
הנשיא פוטין פועל כדי לכפות הסדר מדיני בסוריה שישאיר, לפחות באופן זמני, את בשאר אסד בשלטון, הוא הצליח ליצור שינוי בעמדה האמריקנית וממשל אובאמה התקפל והסכים להישארות זמנית של בשאר אסד בשלטון , אירופה התגמשה אף היא נוכח תופעת עשרות אלפי הפליטים הסורים המתדפקים על דלתותיה.
בשבועיים האחרונים הושגה הפסקת אש בחסות טורקית-איראנית ובתמיכת האו"ם בקרבות בעיר זבדאני במרחב דמשק ובעיירות אלפועה וכפריא שבאזור אדלב בסוריה ורוסיה ואיראן רואות בתקדים הזה מודל שאפשר ליישמו באזורים נוספים בסוריה לקראת מציאת פתרון מדיני מוסכם.
ההערכות של פרשנים רבים בעולם הערבי הן כי שתי המעצמות הגדולות, רוסיה וארצות הברית, רוצה לכפות בסוריה מתווה מוסכם מהיר שמתבסס על הרעיונות שהוצעו בועידות השונות שהתקיימו בז'נבה במהלך ארבע השנים האחרונות מאז שפרצה מלחמת האזרחים בסוריה.
יש הסכמה בין השחקנים העיקריים בזירה הסורית כי יש לשמור על מוסדות המדינה הסורית והרעיונות השונים מתכנסים להסדר מדיני אפשרי בשני שלבים:
השלב הראשון:משא ומתן שבו ישתתפו ארצות הברית, רוסיה, טורקיה ואיראן כדי לגבש הסכם הפסקת אש .
השלב השני: משא ומתן מורחב בהשתתפות הגורמים שהזוכרו לעיל בצירוף מדינות המפרץ כדי לסכם את אורכה ואופיה של תקופת המעבר בסוריה, במהלך תקופת המעבר תורכב ממשלה חדשה שתכלול נציגים של האופוזיציה המתונה, הנשיא אסד ימשיך לשבת על כס השלטון עד לקיום בחירות לנשיאות.
רוסיה וארצות הברית חוששות כי האופוזיציה הסורית המכונה "מתונה" תנסה לשבש את המהלך, מדובר באופוזיציה מפוצלת שלא הצליחה להתרומם מאז פרצה המלחמה בסוריה ואיננה משחקת תפקיד חשוב, בכל המגעים שהיו עימה היא התנגדה בתוקף לכך שבשאר אסד ישאר אפילו ליום אחד על כסאו.
המצב בסוריה הוא מורכב מאוד, בצד אחד נמצא הנשיא בשאר אסד שאיננו מהסס לטבוח באזרחיו ולהפציצם בחביות חומר נפץ ומולו ארגוני דאע"ש ו"ג'בהת אלנוצרה", השלוחה של אלקאעדה בסוריה, הידועים באכזריותם ונחישותם להפיל את המשטר.
מנהיג אל-קאעדה, איימן אלזוואהירי פרסם באחרונה קלטת שבה לא פסל את האפשרות שארגונו ישתף פעולה עם דאע"ש למרות חילוקי הדעות ביניהם בדרך להקמת ח'ליפות אסלאמית, התוכנית להסדר מדיני בסוריה מעניינת אותם כקליפת השום.
הנשיא אובאמה צדק בדברים שאמר השבוע כי אין אפשרות להחזיר את סוריה למצב שבו הייתה טרום פרוץ מלחמת האזרחים.
הדברים אכן השתנו, הנסיון לכפות פתרון בהסכמת המעצמות על דאע"ש או קואליציית המורדים המכונה "ג'יש פתח" שמתבססת על ארגון "ג'בהת אלנוצרה", והנתמכת בנשק וכסף על ידי סעודיה וקטאר, נראית דימיונית, יהיה זה טוב אם הן יצליחו להרחיב את מודל הפסקת האש שהושג בזבדאני לאזורים נוספים בסוריה.
גם הנשיא פוטין מבין זאת ולכן השיג את אישור הפרלמנט הרוסי להציב כוחות של חיל האוויר הרוסי בסוריה לקראת פתיחה במתקפה אווירית על מעוזי המורדים.
הנשיא בשאר אסד ימשיך לשבת על כס השליט עד שיושג הסדר מדיני שייושם בשטח, ליישם את ההסדר בשטח זה כבר סיפור אחר, כפי שהדברים נראים, מלחמת האזרחים בסוריה הולכת להיות ארוכה מאוד.