אלימות ללא הגבלת זמן

בקרב הפלגים הפלסטינים יש קונסנזוס על המשך גל האלימות עד לקבלת תמורה מדינית הולמת מישראל.
יו"ר הרש"פ חזר בו מכוונתו להתפטר והוא יוביל את המאבק המדיני בישראל.
ככל שחולף הזמן נראה כי גל הטרור והאלימות הפלסטיני לא יחלוף בקרוב וישראל תצטרך להתמודד עימו עוד זמן רב, הצלחת פיגועי הדקירה והדריסה מעודדת את הפלסטינים וההסתה הארסית באמצעי התקשורת והרשתות החברתיות "מדביקה" צעירים פלסטינים נוספים בחיידק הטרור.

שליחותו של שר החוץ האמריקני ג'ון קרי לאזור וההבנות שהשיג עם ראש הממשלה נתניהו והמלך עבדאללה בעניין הרגעת המצב בהר הבית נתפסים בעיני הפלסטינים כניסיון אמריקני- ישראלי-ירדני "לכבות את אש האינתיפאדה" וכי למעשה אין שינוי מהותי במצב בהר הבית, דרישתו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס משר החוץ ג'ון קרי לספק הגנה בינלאומית לפלסטינים נדחתה, זמן קצר לפני פגישתם בשבוע שעבר קיצץ הקונגרס האמריקני בסיוע הכספי השנתי לרש"פ שלווה באיום להפסיקו בעתיד אם תימשך ההסתה הפלסטינית למעשי אלימות.

לרש"פ, לחמאס ולג'יהאד האסלאמי והפלגים האחרים יש אינטרס משותף לטרפד את ההבנות שהשיג שר החוץ האמריקני קרי בעניין הר הבית, מבחינתם, מדובר במתן פרס לישראל ואין בהן שום הישג מדיני לפלסטינים, הם מעוניינים בהמשך גל האלימות כדי לכופף את ישראל ולסחוט ממנה ויתורים לפלסטינים.

 

מחמוד עבאס נסוג בו מכוונת ההתפטרות

 

גל הטרור והאלימות הפלסטיני שפרץ מיד לאחר נאומו של מחמוד עבאס בעצרת הכללית של האו"ם לפני כחודש, שבו איים שלא למלא אחר הסכם אוסלו, הפתיע את מחמוד עבאס וטרף לו את הקלפים.

מחמוד עבאס איננו יכול לפרוש מהחיים הפוליטיים בשיאו של גל האלימות הפלסטיני שהוא רואה בו פוטנציאל אדיר להפעיל לחץ על ישראל כדי לסחוט ממנה ויתורים.

גורמים בתנועת הפת"ח אומרים כי מחמוד עבאס מעודד מהמצב, הוא מרגיש שגל הטרור חיזק את הפלסטינים והשיב להם את כבודם, חלק מהפלסטינים החל לכנות את גל הטרור והאלימות הנוכחי בשם"אינתיפאדת הכבוד" (אינתיפאדת אלכראמה-בערבית).

יו"ר הרש"פ מלא נחת מהסקר האחרון שפורסם בישראל, בעיתון מעריב, כי 66 אחוזים מאזרחי ישראל סבורים כי ישראל צריכה לסגת מהשכונות הערביות במזרח ירושלים.

 מחמוד עבאס מדמה את מצבו הנוכחי למצבו של יאסר ערפאת באינתיפאדה השנייה וברור לו כי האינתיפאדה החדשה עשויה להיזקף לזכותו, בסופו של דבר, אם יידע כיצד לרתום אותה לצרכיו הפנימיים ולמנוף לחץ מדיני על ישראל.

 

פיצול ובלבול בקרב הפלסטינים

 

למרות גל הטרור והאלימות נגד ישראל, הפלסטינים אינם מצליחים להתאחד והפיצול בין הגדה לרצועה נמשך, תנועת חמאס מעוניינת להשאיר את רצועת עזה מחוץ לעימות הנוכחי עם ישראל ,כדי להבטיח את שלטונה בעזה, היא איננה משגרת רקטות לעבר ישראל, אך היא משלמת "מס שפתיים" בדמות הפגנות של עזתים לאורך גדר המערכת ומעודדת ומסיתה לאינתיפאדה כוללת במזרח ירושלים ובגדה.

הפלגים הפלסטינים גם כשלו בניסיונותיהם להקים "מפקדה מאוחדת" שתכוון את אירועי האלימות והמחאה כפי שהיה באינתיפאדה הראשונה ב1987.

בתוך הנהגת הפת"ח יש מחלוקת על אופי האירועים בגדה, מנגנוני הביטחון והתנזים של הפת"ח נשמעים להנחיותיו של מחמוד עבאס ומנסים "להכיל" את ההפגנות בנקודות החיכוך עם צה"ל בניסיון לתעל את הצעירים לאסטרטגיה של מחמוד עבאס של "מאבק עממי בדרכי שלום", מאידך גיסא יש כמה חברים בוועדה המרכזית של פת"ח(הפוליטבירו) ובראשם תוופיק טיראווי, הדורשים קו מיליטנטי של פת"ח מחשש שהאסטרטגיה של מחמוד עבאס תביא לירידת הפופולאריות של התנועה ברחוב ופגיעה במעמדה של מפלגת השלטון.

ברקע הדברים מחלוקות על כינוס הועידה השביעית של פת"ח שאמורה לבחור את מוסדות התנועה, בישיבת הוועדה המרכזית בשבוע שעבר היו חילופי דברים קשים בין מחמוד אלעלול ותוופיק טיראווי, שלוו בהשלכת כוסות ובקבוקי מים, וטיראווי אף הודיע על התפטרותו מהוועדה המכינה את הוועידה השביעית של פת"ח שאמורה להתכנס ברמאללה בחודש הבא.

 

קונסנזוס שאין "חזרה לאחור"

 

את גל הטרור והאלימות הנוכחי מוביל הדור הצעיר, "דור הסכמי אוסלו" שלא חווה את אירועי האינתיפאדות הראשונה והשנייה.

למעשה מדובר במיני-אינתיפאדה "ללא ראש", היא ספונטנית ואין מי שמכווין אותה.

עם זאת יש קונסנזוס ברחוב הפלסטיני כי "אין חזרה לאחור", למצב שהיה טרום פרוץ האירועים האלימים, ללא קבלת מחיר מדיני הולם מישראל.

הרשות הפלסטינית חוששת כי ישראל בונה על אלמנט הזמן ועל כך שהם בסופו של דבר הצעירים הפלסטינים יתעייפו ויתייאשו, לכן, היא מנסה, בינתיים ללא הצלחה, להשתלט על גל האירועים, לכן היא מזדרזת להעלות דרישות מהקהילה הבינלאומית כמו אישור של האו"ם להגנה בינלאומית לתושבי השטחים, הפסקת הבנייה בהתנחלויות, חידוש המשא ומתן בחסות מועצת הביטחון ומתן ערבויות בינלאומיות ועוד.

המאמץ העיקרי של הרש"פ כעת הוא לא לאפשר לאירועים בגדה ללבוש "מאפיינים צבאיים", כפי שהיה באינתיפאדה השנייה, אך היא מאפשרת לאירועי האלימות להימשך בטענה שהיא מנסה "להכיל" אותם.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי