מאמץ בינלאומי לאחד את פלגי האופוזיציה הסורית לקראת הסדר מדיני בסוריה.
פלגי האופוזיציה הסורית יתכנסו בסעודיה לגבש עמדה משותפת למשא ומתן עם בשאר אסד אך יצטרכו לקבוע גם איזה פלג נחשב לארגון טרור.
המאמצים הבינלאומיים לקדם הסדר מדיני בסוריה נמשכים, מי שמוביל את המהלך הן ארצות הברית, רוסיה, סעודיה ותורכיה.
גל הטרור האחרון של דאע"ש הביא לדחיית דיוני "וועידת וינה" לחודש הבא, בוועידה הזו השתתפו נציגי 17 מדינות בניסיון למצוא הסדר מדיני שישים קץ למלחמת האזרחים בסוריה אולם בינתיים מנסים שר החוץ האמריקני ג'ון קרי ושליח האו"ם סטיבן דה מיסטורה לקדם מהלך שיביא לגיבוש עמדה אחידה של האופוזיציה הסורית.
במחצית החודש הבא תתכנס בסעודיה "וועידת ריאד" כצעד המשך לדיוני "וועידת וינה", בכינוס הצפוי ישתתפו כ 70 נציגים של האופוזיציה הסורית על כל פלגיה, מדובר באישים פוליטיים וגם מפקדים צבאיים שמשתתפים בקרבות בשטח, המכנה המשותף של הנציגים האלה היא עמדתם האחידה כי בכל הסדר מדיני בסוריה הנשיא בשאר אסד לא יוכל להישאר על כס השלטון, גם לא בתקופת המעבר עד לעריכת בחירות לנשיאות.
בפני משתתפי "וועידת ריאד" עומדות שתי משימות, האחת להגיע להסכמה על הרכב משלחת שתייצג את האופוזיציה הסורית במשא ומתן עם נציגי המשטר הסורי והשניה הכנת "רשימה שחורה" שתכלול ארגונים של האופוזיציה הסורית הנחשבים לארגוני טרור כמו דאע"ש .
מי נחשב לארגון טרור ?
ההסכמה היחידה בין פלגי האופוזיציה הסורית היא כי דאע"ש הינו ארגון טרור אולם קיימות מחלוקות לגבי הגדרת שאר הפלגים, המחלוקות הן גם בין המדינות המשתתפות ב"וועידת וינה" אשר כל אחת מהן תומכת בפלג או בפלגים מסוימים של האופוזיציה הסורית.
למשל, ארצות הברית תומכת ב "צבא סוריה החופשי", רוסיה לעומת זאת הפציצה מהאוויר את מעוזי הארגון הזה בסוריה ואחר כך שינתה את עמדתה כלפיו והיום מגדירה אותו כגוף מתון, סעודיה תומכת בארגון "ג'בהת אלנוצרה" שנחשב לשלוחה של אלקאעדה בסוריה ובארגון "אנצאר אלשאם", היא גם מסרבת שארגון "גי'ש אלאסלאם" יוכרז כארגון טרור.
טורקיה וקטאר מתנגדות לכך שארגון "אחראר אלשאם", הפועל בצפון סוריה, יוכרז כארגון טרור והן טוענות שהוא התנתק מארגון אלקאעדה והתמתן, לעומת זאת טורקיה טוענת כי הארגון המכונה "יחידות ההגנה הכורדית" הינו ארגון טרור.
נקודה נוספת היא כיצד יוגדרו המליציות האיראניות השונות הנלחמות בסוריה שמורכבות מלוחמים ממוצא אפגני ותימני או הכוחות של חזבאללה, האם הן יוגדרו כארגוני טרור והאם יהיה להן ייצוג במשלחת?
המחלוקות הן קשות ולא בטוח כלל שתימצא הדרך לרבע את המעגל.
שר החוץ האמריקני ג'ון קרי נכנס לעובי הקורה וב23 בנובמבר נפגש באבו דאבי עם יורש העצר מחמד בן זאיד ועם שר החוץ הסעודי עאדל ג'ביר בניסיון להגיע להסכמות שיאפשרו את הצלחת "וועידת ריאד".
המשימה ליצור משלחת מוסכמת של פלגי האופוזיציה הסורית היא קשה מאוד מכיוון שכאמור הפלגים האלה משרתים אינטרסים של גורמים אזוריים ובינלאומיים שונים ונתמכים על ידם בכסף ובציוד צבאי.
המשלחת שאמורה לקום כתוצאה מ"וועידת ריאד" צריכה להיות מקובלת על ארצות הברית, רוסיה, איראן , סעודיה וטורקיה.
אם יצליחו המאמצים להרכיב משלחת מאוחדת כזו של האופוזיציה הסורית אין ספק שהדבר ייחשב כצעד חשוב לקראת מציאת הסדר מדיני למלחמת האזרחים בסוריה.
אולם אין לשכוח שהמפתח לפתרון הינו הסכמה על גורלו של הנשיא בשאר אסד, עד כה המחלוקת בנושא הזה לא נפתרה, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נועד ב-23 בנובמבר עם ההנהגה האיראנית בטהרן והגיע עמה להסכמה על תמיכה בנשיא בשאר אסד, הנשיא אובאמה סבור שאי אפשר לסיים את המלחמה בסוריה מבלי שבשאר אסד יילך הביתה, גם נשיא טורקיה ארדואן מצדד בעמדה הזו ומאשים את בשאר אסד בתמיכה בדאע"ש תמורת קבלת נפט מהארגון.
הנשיא אובאמה גורס כי רוסיה ואיראן יצטרכו להחליט מה יותר חשוב להן, המשך תמיכה בבשאר אסד או הסדר מדיני בסוריה, כרגע נראה שהן מנסות להחזיק את המקל בשני קצותיו ולקפל את ממשל אובאמה.