המשבר בין טורקיה לרוסיה נובע מניגוד אינטרסים מובהק לגבי עתידה של סוריה והמשך שלטונו של בשאר אסד.
האסטרטגיה הרוסית החדשה בסוריה, המתואמת עם איראן, מסכלת את כל התוכניות של טורקיה בסוריה.
המתיחות בין טורקיה לרוסיה איננה נובעת רק מהפלת המפציץ הרוסי על ידי חיל האוויר הטורקי, הפרת הריבונות הטורקית על ידי מטוס הסוחוי הרוסי היא רק הניצוץ שדחף את הנשיא ארדואן לאבד את עשתונותיו ולהנחייתו ליירט כל מטוס שחודר למרחב האווירי של טורקיה.
הנשיא הטורקי מיתמם בהסבריו לגבי הסיבות האמיתיות שהביאו להפלתו של המטוס הרוסי, מאחורי ההחלטה הזו מסתתרים תסכול עמוק ותחושה של תבוסה של הנשיא הטורקי ארדואן מהאסטרטגיה החדשה של רוסיה בסוריה, שמנוגדת לאינטרסים הטורקים ומטרפדת את כל מה שטורקיה תכננה במשך חמש השנים האחרונות מאז שפרצה מלחמת האזרחים בסוריה.
הנשיא ארדואן קורא את המפה נכון, האסטרטגיה הרוסית היא להשאיר את אויבו המר בשאר אסד בשלטון ולטרפד את תוכניתו של ארדואן להקמת אזור חיץ בצפון סוריה שימנע את הקמתה של מדינונת כורדית על הגבול עם טורקיה ויצירת אזור אסור לטיסות בצפון סוריה.
ארדואן מודאג מההפצצות הרוסיות על מעוזי הטורקמנים בג'בל טורקמאן, שאותם הוא מחשיב כחלק מטורקיה.
התוכנית האסטרטגית הרוסית מקשה על התוכניות של טורקיה, סעודיה וקטאר להקים משטר חדש בסוריה, במקום משטרו של בשאר אסד, שישרת את האינטרסים שלהן והן מנמקות את דרישתן להדחתו מהשלטון בכך שהוא שליט צמא דם האחראי למותם של 300 אלף איש מבני עמו ולהפיכת עוד 10 מיליון אזרחים סורים לפליטים.
לכן הן תומכות בנשק ובכסף בחלק מהארגונים הג'יהאדיסטים הנלחמים נגד הצבא הסורי כדי להשיג את מטרתן.
הנשיא ארדואן ממשיך להתעקש ומסרב להתנצל בפני רוסיה.
חברות ברית נאט"ו, שטורקיה היא חלק מהן, תומכות בו מהפה אל החוץ אך הן אינן מעוניינות בעימות צבאי עם רוסיה.
הפלת המטוס הרוסי אירעה יום לאחר ביקורו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין באיראן ופגישתו עם המנהיג הרוחני העליון עלי ח'מינאי.
עלי אכבר וויליאתי, יועצו של המנהיג הרוחני העליון, תיאר, בראיונות שהעניק לתקשורת האיראנית , את הפגישה כפגישה המשמעותית ביותר ב37 השנים של המהפכה האיראנית, לדבריו הנשיא פוטין ביקש מייד עם נחיתתו בטהרן להיפגש עם ח'מינאי והפגישה הייתה ידידותית ובעלת תוכן.
הפגישה בין פוטין לח'מינאי עסקה ברובה בתיאום האסטרטגיה המשותפת של רוסיה ואיראן בסוריה והשניים סיכמו על תגבור הנוכחית הצבאית של סוריה ואיראן בסוריה מכיוון שההכרעה בשטח היא שתקבע בסופו של דבר את אופיו של כל הסדר מדיני שיהיה בעתיד בסוריה.
השניים הגיעו להבנות על עריכת בחירות חדשות לנשיאות בסוריה והמשך שלטונו של בשאר אסד.
זוהי האסטרטגיה החדשה של רוסיה ואיראן שאליה מתנגד הנשיא ארדואן גם מכיוון שיש לה כבר כמה הצלחות בשטח.
על פי הדיווחים, הצבא הסורי הצליח לשפר עמדות משמעותית באזור ג'סר אלשע'ור מערבית לאדלב ומדרום לחלב תודות לסיוע האווירי הרוסי המסיבי.
רוסיה שולטת במרחב האווירי הסורי באמצעות מערכת הנ"מ המתקדמת מסוג אס-400 שפרסה בלאד'קיה וגם איראן צפויה להגביר את נוכחות "משמרות המהפכה" בסוריה.
ארצות הברית מתנגדת לאסטרטגיה החדשה של רוסיה, היא רוצה להתפטר מבשאר אסד ומארגון "המדינה" האסלאמית כאחד אך יודעת שהיא מוגבלת בשאיפותיה בגלל התמיכה של רוסיה בנשיא הסורי.
הנשיא אובאמה איננו מתכוון לשנות את האסטרטגיה שלו למלחמה בדאע"ש בסוריה ובעיראק ומתנגד להצבת כוחות קרקע גדולים שילחמו בארגון.
עד למשבר בין טורקיה לרוסיה היה תיאום אמריקני רוסי שבא לידי ביטוי בשיחות ווינה בניסיון לקדם הסדר מדיני למלחמת האזרחים בסוריה, בינתיים המאמצים המדיניים חטפו מכה אנושה כתוצאה מהמשבר, המגמה היא להסלמת הלחימה בסוריה ונראה כי הנשיא אובאמה מייחל לכך שרוסיה תשקע בביצה הסורית כפי ששקעה בשנות השמונים באפגניסטאן.