יחסי רוסיה וטורקיה עלו על מסלול של התנגשות והנשיא ארדואן ממשיך להתריס נגד רוסיה.
המחלוקת סביב הפלת המטוס הרוסי הפכה למאבק אישי של אגו וכבוד לאומי בין פוטין וארדואן שמגביר את אפשרות ההסלמה.
הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין ממשיך ב"סדרת החינוך" שהוא עושה לנשיא טורקיה רג'ב טייפ ארדואן ועפ"י הנחייתו הקפיאה רוסיה ב-3 בדצמבר את בניית צינור הגז שאמור להעביר את הגז הרוסי לטורקיה ומשם לאירופה.
רוסיה היא שמסלימה כעת את העימות הפומבי עם טורקיה, הנשיא פוטין תיאר את אירוע הפלת המפציץ הרוסי על ידי חיל האוויר הטורקי במילים "פשע מלחמה" והבטיח להעניש את אנקרה בסנקציות נוספות.
פוטין הבטיח כי התגובה הרוסית לא תהייה עצבנית, היסטרית או מסוכנת, "לא נשלוף נשק" הוא הצהיר ואכן, לפוטין יש דרכים אחרות לטפל בטורקיה.
הנשיא הרוסי הפעיל כבר את מערכת התעמולה המשומנת של רוסיה ויצא בקמפיין אדיר להוכיח את הקשר של הנשיא ארדואן ובני משפחתו למסחר בנפט של דאע"ש.
ארדואן הכחיש את ההאשמות וכינה אותן במילים "שקר והמצאות", הוא תיאר את שרבוב בני משפחתו לפרשה כ"אקט לא מוסרי".
אין זה סוף הפרשה, לנשיא פוטין שהיה בעברו הרחוק ראש הקג"ב, יש שיטות נוספות לטפל בטורקיה.
העיתון "פראבדה", שופר השלטון הרוסי,פרסם ב-20 בנובמבר כתבה המאשימה את טורקיה, סעודיה וקטאר בתמיכה בארגוני הטרור.
בכתבה הוסבר כי לרוסיה יש את הזכות להגן על עצמה על פי סעיף 51 באמנת האו"ם וכי היא יכולה לנקוט בצעדים מגוונים כלפי מי שמחפה על פעולות טרור.
בכתבה סופר, לראשונה מפי מקור רוסי שלטוני, כי המודיעין הרוסי הוא שהתנקש בחייו של נשיא צ'צ'ניה לשעבר, סלים ח'אן יאנדרבאייב, בדוחא בירת קטאר ב-13 בפברואר 2000, כרמז לצעדים שיש ביכולתה של רוסיה לנקוט.
פרסום הכתבה הכניס ללחץ מנהיגים במפרץ, סעודיה מודאגת מהאיומים האלה והדבר בא לידי ביטוי בשבוע שעבר במאמר שפרסם הפרשן ג'מאל חאשוקג'י, המקורב לצמרת השלטון, בעיתון הידוע "אלחיאת".
ומה עושה הנשיא ארדואן?
הנשיא הטורקי ממשיך לעשות טעויות גסות, השבוע הוא טס לביקור של יומיים בקטאר על פי הזמנת שליטה השיח' תמים בן חמד אלת'אני.
בדוחא חתם ארדואן על מזכר שיתוף פעולה עם קטאר בנושא אספקת גז טבעי נוזלי ואמר כי "ארצו מתייחסת בחיוב להשקעה אפשרית בפרוייקטים של גז טבעי נוזלי עם מדינות המפרץ".
הוא הוסיף כי המתיחות בין רוסיה לטורקיה "הופכת את העסקה הזו למושכת יותר".
כלומר, טורקיה מחפשת מקורות אנרגיה חלופיים למקורות של רוסיה מכיוון שהיא איננה רוצה להיות תלויה בה.
הצעד הזה של הנשיא ארדואן נתפס בעיני הרוסים כהתרסה, מדובר בגז נוזלי שיועבר לטורקיה במיכליות ענק והוא מצריך בניית מסופים מיוחדים בנמלי הים של טורקיה.
הצעד הזה לא יפתור את בעיית הגז של טורקיה שמייבאת 60 אחוזים מהגז שלה מרוסיה. הנשיא ארדואן ממשיך לעשות טעויות ולהתגרות בדוב הרוסי.
הנשיא ארדואן גם לא זוכה לתמיכה ממשית מברית נאט"ו והוא עלול למצוא את עצמו לבד במערכה אם ימשיך בדרך הזו של פרובוקציות מיותרות מול רוסיה.
מזכ"ל נאט"ו ביקש מארדואן להרגיע את המתיחות עם רוסיה ולהתרכז במלחמה באויב העיקרי שהינו ארגון דאע"ש.
ההסלמה המילולית בין שני המנהיגים פוטין וארדואן הופכת את המתיחות בין שתי המדינות לעניין אישי ולמאבק של אגו וכבוד לאומי, זוהי דרך מסוכנת מאוד שעלולה להסלים עוד יותר את המצב המתוח ממילא.
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב נפגש ב-3 בדצמבר בבלגרד, עפ"י בקשת הטורקים, עם שר החוץ הטורקי מוולוד ג'אוויש אוגלו, אולם לא נראה שהשניים מצאו נוסחה להרגיע את המתיחות בין שתי המדינות, אמצעי התקשורת ברוסיה התעלמו ממנה לחלוטין והבליטו את האיומים של הנשיא פוטין.
נראה כי הדרך ההגיונית ביותר להתחיל ולנטרל את המתיחות הינה התנצלות פומבית של טורקיה על הפלת המטוס הרוסי, הנשיא ארדואן יכול בצעד כזה לעצור את הסחף ולמנוע את ההסלמה אך האגו והעקשנות שלו גוברים על האינטרסים של טורקיה.
נראה כי הנשיא פוטין יותר עקשן ממנו ויכול להפעיל עוד מנופי לחץ רבים על טורקיה, בקצב הזה שבו מתנהלים הדברים, יחסי רוסיה וטורקיה הם על מסלול של המשך ההסלמה.