האם נתניהו יציל את עוטף עזה?

תושבי עוטף עזה  צריכים להחריף את מאבקם כדי לעורר את ממשלת נתניהו מאדישותה בנושא מנהרות החמאס.
ראש הממשלה נתניהו נוקט מדיניות שגויה בנושא האיומים מרצועת עזה שבגללה עלולים אזרחי ישראל לשלם מחיר יקר.

 

מי שיעקוב אחרי הפעילות הפוליטית לטובתם של תושבי עוטף עזה יגלה שהמפלגה הפעילה ביותר בדאגה לתושביו הינה מפלגת "יש עתיד", החל מראש המפלגה ח"כ יאיר לפיד, דרך חברי הכנסת עופר שלח וחיים ילין וכלה בחברת הכנסת קרין אלהרר.

יו"ר מפלגת "הבית היהודי", ח"כ נפתלי בנט, שהייתה לו תרומה נכבדה להריסת מנהרות החמאס במהלך מבצע "צוק איתן" נאלם ונעלם, הוא מודע היטב למחדל המנהרות הנוכחי של ממשלת נתניהו אך לא פועל באותה הנחישות והעוצמה שבהן פעל בעבר לצורך הריסתן.

החמור הוא שחברי ממשלת ישראל ובנימין נתניהו בראשה,הנושאים באחריות לביטחון תושבי ישראל, לא עושים דבר בעניין, כאילו שעוטף עזה הכולל את העיר שדרות והישובים שמסביב איננו חלק ממדינת ישראל והם אינם אחראים על שלומם וביטחונם.

בשבוע הבא תקיים הועדה לביקורת המדינה בראשותה של ח"כ קרין אלהרר ישיבה במושב נתיב העשרה שבגבול רצועת עזה לדון בסוגיית החשש ממנהרות שחפרה תנועת חמאס באזור והחודרות לשטח ישראל.

הדיון נועד לבדוק מדוע משרד הביטחון איננו מקדם את בניית המכשול העילי והתת קרקעי שאמור לתת מענה כלשהו לבעיית המנהרות ההתקפיות של חמאס.

 

מדיניות בת היענה של נתניהו

 

תושבי עוטף עזה  טוענים בצדק כי המדינה הפקירה אותם, איננה עומדת בהבטחותיה אחרי מבצע "צוק איתן" ואינה בונה את המכשול הדרוש בעוד חמאס בונה במרץ מנהרות לתוך שטח ישראל.

ראש הממשלה נתניהו טומן את ראשו בחול כבת יענה ויוצר תחושת ביטחון מזוייפת, השבוע, במסיבת עיתונאים משותפת באתונה עם ראש הממשלה היווני ציפראס , התפאר נתניהו כי "חמאס הרגיש את נחת זרוענו והוא נזהר ולא יורה ואף פועל נגד מי שיורה".

נתניהו טועה ומטעה, השקט שעליו שומר חמאס כרגע איננו נובע מלקחים שהפיק ממבצע "צוק איתן" ומפחד מצה"ל אלא משיקולים אחרים של הארגון, בינתיים הוא משקם את תשתית הרקטות שנפגעה, מאריך את טווח הפגיעה שלהן וחופר מנהרות לכיוון ישראל.

המדיניות של נתניהו בקשר לרצועת עזה היא מבולבלת, אין לו שום אסטרטגיה, הוא לא מוכן שצה"ל יכבוש את הרצועה ויפיל את שלטון חמאס , כפי שדורש ח"כ אביגדור ליברמן, מאידך גיסא הוא דחה את יוזמתו של טוני בלייר, נציג הקוורטט לשעבר במזרח התיכון, להסכם רגיעה  ארוך טווח.

נתניהו רוצה שקט תעשייתי וחוזר על אותן השגיאות שעשה לפני מבצע "צוק איתן", הוא מאפשר לתנועת חמאס להתעצם צבאית, לשקם את המנהרות, ממשיך לאשר הכנסת מלט וברזל לרצועת עזה ואיננו מוכן לחשוב על שום רעיונות מחוץ לקופסא כמו למשל להגיע להסכם עם חמאס על הקמת נמל ימי בעזה תחת פיקוח הדוק של גורמים בינלאומיים בתמורה לרגיעה ארוכת טווח.

נתניהו החמיץ את חלון ההזדמנויות הבינלאומי, מייד לאחר מבצע "צוק איתן", לדרוש את פירוז הרצועה ולהכניס כוחות בינלאומיים שיפקחו על הנעשה לאורך הגבול עם ישראל.

אז לאן מוביל אותנו לנתניהו? סבב עימות צבאי נוסף מול חמאס הוא רק שאלה של זמן נוכח מדיניותו של נתניהו, בהעדר יצירתיות מדינית שתנטרל את פתיל חבית חומר הנפץ שעליו יושבת רצועת עזה, החבית תתפוצץ בפניה של ישראל במלוא העוצמה ואזרחיה ישלמו את מחיר המדיניות הכושלת של נתניהו המעדיף לעסוק בהישרדות פוליטית אישית על פני הטיפול המעמיק הדרוש בסוגיית המנהרות.

 

צה"ל אומר את האמת

 

לפני כשבועיים נפגש גורם צבאי בכיר באוגדת עזה עם בעלי תפקידים בעוטף עזה והודיע להם כי "חמאס שיקם את המנהרות, הצטייד מחדש ברקטות וממתין ליום פקודה, עם כי בשלב הזה הוא לא מעוניין בעימות עם ישראל".

צה"ל, בניגוד לממשלת נתניהו, אומר את האמת לתושבי עוטף עזה כי סבב הלחימה הבא עם החמאס יגיע עם יכולות צבאיות גדולות יותר ומסוכנות יותר של חמאס.

במקביל לעדכון תושבי עוטף עזה, ערך צה"ל לאחרונה בעיר שדרות תרגיל גדול שדימה חדירה של חוליית מחבלים לעיר דרך מנהרה.

אולם תושבי הישובים בעוטף עזה אינם זקוקים לעדכוני צה"ל כדי לדעת מה מתרחש מתחת לאפם ומול עיניהם, רבים מהם שומעים בבתיהם בשעות הלילה את קולות הפטישים של הפלסטינים החופרים את המנהרות לכיוונה של מדינת ישראל.

גם תנועת חמאס איננה מנסה יותר להסתיר את שיקום המנהרות ובניית מנהרות חדשות שחודרות לשטח ישראל.

בשבועות האחרונים אפשרה תנועת חמאס לעיתונאים ברצועת עזה לפרסם ידיעות על מנהרות שקרסו במהלך חפירתן ופעילים של הזרוע הצבאית של הארגון שמצאו את מותם בתאונות עבודה במנהרות שהוצפו במי הגשמים העזים.

אסמעיל הניה, סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס הודיע קבל עם ועדה כי תנועתו מכינה הפתעה אסטרטגית לישראל המתבססת על המנהרות החדשות.

בנאום שנשא אסמעיל הניה ב-7 בינואר בחאן יונס הוא הודיע: " תנועת חמאס תפתיע את העולם בכל מערכה עתידית עם הכיבוש(הישראלי) במקרה שיחשוב לעשות מעשה טפשי כלפי הרצועה…אנו בונים את הכוח ברצועת עזה מעל הקרקע ומתחת לקרקע ומאחורי קווי האויב, לא רק כדי להגן על עזה אלא כדי לשחרר את מסגד אלאקצאא".

ברחוב העזתי מדברים רבים על ההפתעה האסטרטגית שמכינה תנועת חמאס לישראל באמצעות המנהרות, מזלט"ים ממולכדים והנחתת כוחות הקומנדו הימי של התנועה בחופי ישראל.

אחת האפשרויות המדוברות היא שחמאס תיזום את המלחמה הבאה ותנחית מכה מקדימה(דרבה אסתבאקיה- בערבית) על ישראל על ידי החדרת מאות לוחמים לשטחה דרך המנהרות לצורך ביצוע טבח המוני וחטיפת אזרחים.

השמועות בעזה מדברות על עשרות מנהרות חדשות שנבנו על ידי חמאס שאחת מהן מגיעה אפילו עד העיר אשקלון.

 

 

 האם נתניהו יגמור כמו גולדה מאיר?

 

תושבי עוטף עזה חייבים להתעורר ולנקוט פעולות מחאה תקיפות כדי לעורר את ממשלת נתניהו מאדישותה.

הסיכוי שראש הממשלה נתניהו יזום מהלך התקפי להשמדת המנהרות ויכין את הגיבוי הבינלאומי לכך הוא נמוך ביותר, כאמור מה שמעניין אותו ומעסיק אותו יותר הוא ביצור מעמדו הפוליטי ושלטונו כראש ממשלה.

מבחינתו שם המשחק הינו שקט בכל הגזרות והישרדות במעון בבלפור.

תושבי עוטף עזה צריכים להציב כיעד ריאלי במאבקם את הזרמת הכספים המיידית ממערכת הביטחון לצורך בניית המכשול שאמור להגן על הישובים מפני המנהרות.

תדמיתו של נתניהו כ "מר ביטחון" נשחקה מאוד בגלל האופן שהוא מנהל את המאבק של ישראל ב"אינתיפאדת הסכינים", בסקרי דעת הקהל האחרונים הוא תופס את המקום השלישי אחרי חברי הכנסת אביגדור ליברמן ונפתלי בנט כמי שיכול לטפל כראוי בטרור.

מחדל המנהרות של נתניהו עלול לחזור אליו כבומרנג מכיוון שהוא מסוכן מאוד לביטחונה של ישראל ועלול לגרום לאסון גדול.

אישיות בכירה ומנוסה בתחום הביטחוני העריכה באוזניי כי נתניהו עלול לסיים את הקריירה הפוליטית שלו בצורה מחפירה בגלל התנהלותו, בדיוק כפי שקרה לראש הממשלה גולדה מאיר שנאלצה להתפטר מתפקידה באפריל 1974 בעקבות התגברות הביקורת הציבורית על מחדלי מלחמת יום הכיפורים.

גולדה מאיר איבדה את כל האהדה והתמיכה שהיו לה בגלל עקשנותה והמדיניות שהובילה וסללה את הדרך למלחמת יום הכיפורים.

כבנו של היסטוריון ידוע יש לצפות שנתניהו יפיק את הלקחים הדרושים אך כפי שהדברים נראים הוא לא עושה זאת.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי