שלב ההכרעה בסוריה

המשבר בסוריה מחריף ומסתבך  והקהילה הבינלאומית מנסה למצוא מוצא שיאפשר את המשך המו"מ למציאת הסדר מדיני למלחמת האזרחים.
ממשל אובאמה נכנע בפני המדיניות הרוסית ואיבד לחלוטין את אמונן של סעודיה וטורקיה.

הדברים שאמר שר החוץ האמריקני ג'ון קרי ב-10 בפברואר לעיתון "וושינגטון פוסט" משקפים את תהליך ההתפכחות של ממשל אובאמה מההסתמכות על רוסיה ואיראן בדבר מציאת הסדר מדיני למלחמת האזרחים בסוריה.

שה"ח האמריקני הגדיר את הדברים כהוויתם, "שלב ההכרעה הגיע או שתושג התקדמות לעבר הפסקת אש או שארצות הברית תאמץ תוכנית חלופית ומהלך צבאי חדש".

קרי הוסיף כי ארצות הברית בוחנת כעת את רצינות הרוסים והאיראנים בקשר לפתרון בסוריה ואם יתברר כי הם אינם רציניים בכך לא תהייה ברירה אלא להכין תוכנית חלופית (PLAN B).

דחיית כינוסה של "ועידת ז'נווה 3"  ל-25 בפברואר, לאחר שהגיעה כבר בימיה הראשונים למבוי סתום, איננה מבשרת טובות.

נראה כי משבר האמון בין האופוזיציה הסורית לבין משטרו של נשיא סורי בשאר אסד הינו גדול מאוד ואיננו ניתן לגישור.

 

המצב בזירות הלחימה בסוריה

 

 

צבאו של בשאר אסד הצליח להתאושש בזכות המעורבות הצבאית המסיבית של רוסיה בקרבות ויש לו הישגים חשובים בשטח שמדאיגים מאוד את האופוזיציה הסורית הנתמכת על ידי הציר סעודיה-טורקיה-קטאר.

הצבא הסורי, בסיוע של כ2500 יועצים איראנים ולוחמים של חזבאללה ומליציות שיעיות, מתקדם לעבר העיר חלב בצפון מזרח סוריה ובדרום באזור דרעא סמוך לגבול עם ירדן, ארגוני האופוזיציה הסורית הנחשבים למתונים מודאגים מאוד, שר החוץ האמריקני ג'ון קרי העריך כי "הם יכולים לקרוס בתוך שלושה חודשים".

התמוטטותם של ארגוני האופוזיציה הסורית תהווה מכה אסטרטגית אנושה לציר הסעודי-טורקי –קטארי ומשמעותה היא השתלטות בפועל של רוסיה ואיראן על סוריה.

בעיה קשה נוספת הינה סוגיית הפליטים, כ-80 אלף פליטים סורים צובאים על הגבול עם טורקיה בעקבות הצלחות הצבא הסורי באזור חלב, בטורקיה יש כבר כשני מיליון פליטים סורים ולא ברור עדיין אם הנשיא ארדואן יורה לפתוח את הגבול ולקלוט את הפליטים בשטח טורקיה.

נשיא טורקיה רג'ב טייפ ארדואן זועם על ממשל אובאמה בעקבות סירובה של וושינגטון להתייחס לארגונים הכורדים בתוך סוריה כארגוני טרור.

ארדואן כבר הודיע השבוע כי על ארה"ב "לבחור בין טורקיה לבין הכורדים" וקיימת מתיחות קשה ביחסיו עם וושינגטון, עם רוסיה הוא יצר משבר בעקבות הפלת המטוס הרוסי ועתה יחסיו של ממשל אובאמה גם כן במסלול התנגשות.

מדינות המערב מפעילות לחצים על רוסיה להסכים להפסקת אש  בקרבות בסוריה ומנסות להגיע עמה להסכמות בעניין מצב הפליטים הסורים על הגבול עם טורקיה והמחסור במזון, הרוסים לא מתרגשים ולא ממהרים, עפ"י מקורות מערביים הם מוכנים להפסקת אש רק בתחילת החודש הבא.

אולם, השאלה היא האם אכן רוסיה ואיראן יקבעו מעכשיו את כללי המשחק בסוריה והאם ההשתלטות של הצבא הסורי מחדש על שטחים נרחבים מבשרת על סיום קרוב של מלחמת האזרחים בסוריה, נראה שלא, להיפך, היא מסבכת את המצב עוד יותר.

הצבא הסורי הצליח להשיג הישגים משמעותיים בקרבות מאז שהחלה המעורבות הצבאית הרוסית בסוריה לפני כמה חודשים אולם גם אם ישתלט מחדש על העיר חלב  המלחמה עדיין רחוקה מסיום.

ללא פתרון יסודי והסכמה של האופוזיציה הסורית למתווה מדיני ברור לגבי אופי השלטון, תקופת המעבר, שינוי החוקה ועריכת בחירות כלליות לנשיאות והפרלמנט, לא תהייה יציבות בסוריה והיא תמשיך לדמם.

בתרחיש הזה סוריה תהפוך לביצה טובענית אלימה בין סונים מתונים, ארגונים ג'יהאדיסטים ומליציות שיעיות.

 

המלך הסעודי לביקור ברוסיה

 

הקרמלין הודיע ב-10 בפברואר כי מלך סעודיה, סלמאן בן עבד אלעזיז, יבקר במוסקבה במחצית החודש הבא.

המלך הסעודי אמור לדון עם נשיא רוסיה פוטין במצב בסוריה, בתמיכתה של סעודיה בארגוני המורדים "המתונים", בגורלו של הנשיא בשאר אסד ובמחירי הנפט.

הרוסים אינם ממהרים להקדים את הביקור, הוא יתקיים רק בעוד כחודש ימים כדי שיהיה להם מספיק זמן לקבוע עובדות חדשות בזירת הלחימה בסוריה כמו פגיעה אנושה באופוזיציה הסורית וכיבוש כל אזור העיר חלב.

המלך הסעודי עלול למצוא את עצמו במהלך הביקור במוסקבה כמי שניצב בפני עובדות חדשות ומוצקות  שמעידות על כך שידו של הנשיא בשאר אסד היא על העליונה.

 מעניין יהיה לראות אם הביקור הצפוי יסמל את תחילת התקפלותה של סעודיה והשלמה עם המצב החדש שנוצר בסוריה בעקבות המעורבות הצבאית הרוסית או שהמלך סלמאן ימשיך במדיניותו נגד בשאר אסד.

 

העמדה הרוסית

 

רוסיה איננה מתרגשת מהלחצים הבינלאומיים בענין הסורי והנשיא פוטין נחוש לבצר את אחיזתה של רוסיה בסוריה ותמיכה ללא סייג בנשיא בשאר אסד.

שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הציג שלושה תרחישים למשבר בסוריה בראיון שהעניק ב-10  בפברואר לעיתון הרוסי "מוסקובסקי קומסומוליטס".

א.הסכמה של הצדדים המשתתפים ב "ועידת ז'נווה 3" לפתרון פשרה.

ב.ניצחון צבאי של הצבא הסורי.

ג.פריצת מלחמה גדולה בסוריה בהשתתפות מדינות זרות.

לברוב מתח ביקורת עקיפה  על סעודיה שתומכת בהדחתו של הנשיא בשאר אסד באמצעות מהלך צבאי ואמר כי הדבר נובע משנאה אישית לנשיא בשאר אסד.

שה"ח הרוסי הטיל ספק באפשרות כי טורקיה תכניס כוחות צבא לשטח סוריה למרות רצונה בהקמת אזור חיץ סמוך לגבולה עם סוריה.

 

 

 

מהי החלופה שמתכננת ארצות הברית?

 

סביר להניח כי ממשל אובאמה ימשיך במדיניותו הנוכחית שלא להתערב במלחמת האזרחים בסוריה באמצעות כוחות קרקע אמריקנים והוא ימשיך את המלחמה בארגון דאע"ש בסוריה באמצעות הפצצות אוויריות של הקואליציה הבינלאומית שהוא עומד בראשה.

שר החוץ הצרפתי לורן פאביוס, שסיים את תפקידו, העריך כי הנשיא אובאמה לא ישנה את מדיניותו בקשר לסוריה.

פאביוס צודק, ההערכה בחלק ממדינות המערב ובקרב מדינות ערב כי הצהרתו של שר החוץ קרי על תוכנית חלופית בסוריה היא בגדר "מס שפתים" בלבד שנועד לחפות על המדיניות הרופסת של אובאמה בקשר לסוריה ועל התקפלותו המוחלטת בפני מדיניותו של הנשיא הרוסי פוטין.

אולם, ממשל אובאמה יכול בהחלט לתת "אור ירוק" לציר הטורקי-סעודי קטארי לנסות ולטרפד את המאמץ הרוסי-איראני להשתלט על סוריה.

רוסיה הפכה בזכות מעורבותה הצבאית בסוריה ורפיסותו של ממשל אובאמה לבעלת הבית בסוריה, היא איננה מעוניינת בשותפים שיתחלקו עמה בהשפעה על סוריה ובהעדר אופק להסדר מדיני עתידי מה שיקבע בינתיים הוא השליטה הצבאית בשטח.

רוסיה כבר התריעה לפני כמה ימים כי איתרה ריכוזי כוחות של צבא טורקיה בסמוך לגבול הסורי לקראת פלישה לתוך סוריה, טורקיה הכחישה את הכוונה הזו אבל אי אפשר להתעלם מהדרישה הטורקית להקמת אזור חיץ בסוריה כדי למנוע הקמת של מדינה כורדית.

ואילו סעודיה הודיעה על נכונותה לשגר כוחות צבא לסוריה "לצורך מלחמה בדאע"ש" כשברור לכולם שהכוונה האמיתית היא לסייע לגורמי האופוזיציה הסורית שבהם היא תומכת כמו "ג'יש פתח" ו "ג'יש אלאסלאם" ולמנוע את קריסתם.

האופציה הצבאית של הכנסת כוחות צבא טורקים או סעודים לשטח סוריה כדי למנוע את קריסת האופוזיציה הסורית המתונה נדונה כעת על ידי ראשי נאט"ו מכיוון שיש לה משמעות מסוכנת על יחסי המעצמות עם רוסיה ועל היציבות במזרח התיכון.

כל המרחב האווירי של רוסיה נתון היום בשליטה של חיל האוויר הרוסי וההערכה היא כי הנשיא פוטין לא יאפשר למנוע מרוסיה את ההישגים שלה בזירה הסורית, המשמעות היא סכנה של התלקחות אזורית.

כל כניסה צבאית של כוחות קרקע טורקים או סעודים לשטח סוריה תחת הכותרת של "מלחמה בדאע"ש" בניגוד לעמדת רוסיה היא מסוכנת ומתכון בדוק להסלמה.

רוסיה הניעה במשותף עם ארצות הברית את התהליך למציאת הסדר מדיני בסוריה, היא כופפה את ממשל אובאמה להסכים בינתיים להישארותו של בשאר אסד בשלטון והצליחה לתמוך בצבא הסורי ולהביאו להישגים בשטח.

 המוצא היחיד הנראה  כרגע, כדי להמשיך בתהליך המדיני, הוא שארצות הברית והציר הטורקי-סעודי-קטארי יקבלו את התכתיבים של רוסיה בכל הקשור להמשך תהליך "ועידת ז'נווה 3", הנושא אמור להידון במועצת הביטחון של האו"ם לקראת חידוש הדיונים בועידה שנקבע ל-25 בפברואר.

 כפי שהדברים נראים כעת סעודיה וטורקיה הסוניות אינן מוכנות להשלים עם השתלטותן של רוסיה, ובעיקר של איראן השיעית, על סוריה דבר שאיננו מבשר טובות ומעיד על אפשרות של הסלמה במלחמה בסוריה.

המצב בסוריה הסתבך,שלב ההכרעה הגיע, דבר אחד ברור ממשל אובאמה איננו מתכוון להתעמת ברצינות עם רוסיה והוא משלים עם השתלטותה על רוסיה והישארותו של בשאר אסד בשלטון.

בפועל ממשל אובאמה מגלה מדיניות אדישה לכך שרוסיה ואיראן מבצעות, באמצעות הצבא הסורי וחזבאללה, טיהור אתני בסוריה כדי לאפשר לעדה העלווית שמהווה רק כ-10 אחוזים מהאוכלוסיה לשלוט על הרוב הסוני.

עד כה טבח הנשיא בשאר אסד בכ-250 אלף סורים,הפך כ-12 מיליון אזרחים נוספים לפליטים והרס עשרות ערים וישובים בסוריה.

מדיניותו של אובאמה בסוריה תיזכר בהיסטוריה כאחד הפרקים העגומים של מדיניות פשיטת הרגל של ארה"ב במזה"ת.

 

 

 

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי