רוסיה דוחפת את הנשיא בשאר אסד לכיוון של מציאת הסדר מדיני למלחמה בסוריה.
סוריה מתנגדת לרעיון הפדרציה אך ייתכן כי תגמיש את עמדותיה בשיחות ז'נווה.
הנשיא הסורי בשאר אסד שוב בלחץ, ההחלטה של הנשיא הרוסי פוטין להסיג את מרבית הכוחות הרוסים בסוריה מותירה אותו כמעט לבד בשדה המערכה, הוא יצטרך להמשיך ולהתמודד עם מלחמת האזרחים בארצו באמצעות צבאו וביחד עם לוחמי חזבאללה ויועצים איראנים.
מסתבר כי הנשיא פוטין הוא המרוויח העיקרי מהמהלך שיזם להתערבות צבאית בסוריה,משטרו של הנשיא אסד ניצל בזכות ההתערבות הזו אך פוטין הוא זה שקוטף את הפירות המדיניים.
המשמעות המדינית של המהלך הרוסי החדש היא מטרידה עבור בשאר אסד, הנשיא פוטין מאותת לו כי הוא זה שישרטט את מפת הפיתרון בסוריה ולא בהכרח בהתאם לאינטרסים של המשטר בדמשק אלא עפ"י האינטרסים של מוסקבה.
ההודעה של פוטין נועדה להמריץ את הנשיא בשאר אסד לשנות כיוון לעבר מציאת פיתרון מדיני למלחמת האזרחים.
על פי הודעת הקרמלין, הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין התקשר לנשיא אסד בשאר אסד והודיע לו על החלטתו לפנות את מרבית הכוחות הרוסים מסוריה, הסורים לעומת זאת טוענים כי ההחלטה לפנות את הכוחות הרוסים נעשתה בתיאום ובהתיעצות עמם.
סביר להניח כי ההודעה הסורית נועדה לשמור על כבודו של הנשיא בשאר אסד שהופתע גם הוא מהחלטתו של פוטין.
מדובר בהחלטה חד צדדית שנועדה לשמור על האינטרסים של רוסיה, מתברר עכשיו ביתר שאת כי הנשיא הרוסי פוטין איננו מקבל את עמדה הסורית כי הפתרון למלחמת האזרחים בסוריה הינו צבאי, דהיינו השתלטות מחדש של הצבא הסורי בכוח על כל שטחי סוריה כפי שהכריז בשאר אסד לפני כחודש.
כזכור בשאר אסד גם הודיע על בחירות לפרלמנט הסורי בחודש הבא תוך התעלמות מוחלטת מהשיחות בז'נווה.
הנשיא פוטין רוצה הסדר מדיני, כנראה בדמות חלוקת סוריה והקמת פדרציה, באמצעות משא ומתן שיהיה מוסכם על האופוזיציה הסורית ואיננו תומך בהישארותו של בשאר אסד על כס השלטון בכל מחיר ובכל תרחיש כפי שרוצה איראן.
הסורים מיהרו להכחיש אפשרות של חילוקי דעות בין דמשק לקרמלין, הנשיא אסד שיגר ב-15 במרץ את בות'יינה שעבאן, היועצת המדינית שלו, לערוץ הטלוויזיה "אלמיאדין" שטענה כי הודעת פוטין לא הייתה "מפתיעה או מדאיגה" ביחס לממשלת סוריה וכי כל הרעש התקשורתי סביבה נועד להסיט את תשומת הלב מההישגים בשטח שהושגו בעזרת רוסיה, איראן וחזבאללה.
היא הכחישה כי רוסיה מפעילה לחצים על דמשק וטענה כי סוריה מקבלת את החלטותיה באופן עצמאי.
עם זאת היא לא הכחישה את התנגדותה לרעיון הקמת פדרציה בסוריה, שבו תומכים הרוסים, ואמרה "לא נכנסנו למלחמה הזו כדי שנאפשר להחרים חלק מהחלטתנו או אדמתנו".
ראיה לכך נוספת למחלוקת בין רוסיה לסוריה הינה שינוי הגישה של הנשיא פוטין לסעודיה ולאופוזיציה הסורית המתונה הנתמכת על ידי סעודיה.
השיקול הכלכלי
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הדיע ב-15 במרץ כי ארצו מודה ל(משלחת)האופוזיציה הסורית שהוקמה בוועידת ריאד "מכיוון שהיא רצינית בחיפוש אחר פיתרון של פשרה בשיחות בעניין סוריה".
לברוב הודה בדבריו גם לסעודיה והדגיש את הצורך למצוא פתרון של פשרה למלחמת האזרחים בסוריה.
רוסיה מרעיפה שבחים על סעודיה והאופוזיציה הסורית כדי לרכך את עמדתן בשיחות ז'נווה אך ייתכן בהחלט כי המחמאות הרוסיות נועדו גם ליצור מהלך של רצון טוב, ביחד עם ההחלטה להסיג את מרבית הכוחות הרוסים מסעודיה, לקראת ביקורו הקרוב של מלך סעודיה סלמאן בן עבד אלעזיז במוסקבה.
אי אפשר לפסול את האפשרות כי החלטתו של הנשיא פוטין נובעת גם משיקולים כלכליים, הכלכלה הרוסית בצרות צרורות, פוטין נאלץ לקצץ את תקציב הביטחון הרוסי בחמישה אחוזים בשנה שעברה, דבר שהוא חסר תקדים ב15 השנים האחרונות.
המצב הכלכלי הקשה נובע מהסנקציות של המערב על כלכלת רוסיה ומהירידה החדה במחירי הנפט.
רוסיה מאוד מעוניינת בהעלאת מחירי הנפט וייתכן כי המהלך של הסגת הכוחות מסוריה וההתקרבות לסעודיה נועד לרצות את המלך הסעודי כדי להגיע עמו להבנות בעניין מחירי הנפט.
העיניים נשואות כעת לדיונים המדיניים בז'נווה כדי לראות כיצד השפיעה החלטתו של הנשיא פוטין על המאמצים למציאת הסדר מדיני בסוריה.
שליח האו"ם דה מיסטורה מעריך כי להחלטה תהייה השפעה חיובית על השיחות אך צריך להמתין ולראות אם יהיה שינויים בעמדת המשלחת הסורית בראשות בשאר אלג'עפרי והאם היא תגמיש את עמדותיה.
שר החוץ האמריקני ג'ון קרי ייפגש רק בשבוע הבא במוסקבה עם הנשיא פוטין כדי לנסות ולקדם את השיחות המדיניות, בינתיים בסוריה נשמרת הפסקת האש החלקית אך גם נמשכים הקרבות בזירות הלחימה של דאע"ש וג'בהת אלנוצרה.