ביקורו של מלך סעודיה במצרים וההכרזה על הקמת גשר ענק שיחבר את שתי המדינות נועדה לחזק את הברית הסונית נגד איראן.
בתמורה לנאמנותה של מצרים פועלת סעודיה לחזק מבחינה כלכלית את שלטונו של א-סיסי ולמתן את התנגדות תנועת "האחים המוסלמים".
ביקורו של מלך סעודיה סלמאן בן עבד אלעזיז במצרים השבוע שגולת הכותרת שלו הייתה ההודעה על פרויקט הקמת גשר יבשתי באורך 32 ק"מ שיחבר את יבשת אסיה עם יבשת אפריקה, מסעודיה ועד לחצי האי סיני, הינו ביקור היסטורי חשוב הנובע ממצבו הקשה של העולם הסוני נוכח התחזקותה והתפשטותה של איראן השיעית.
זהו ביקורו הראשון של מלך סעודיה במצרים מאז עלייתו לשלטון לפני כשנה הוא בא לאחר שסעודיה, מנהיגת העולם הסוני, נאלצה בשנה האחרונה להתמודד עם שתי סכנות עיקריות, הסכנה מהתפשטותה של איראן השיעית וסכנת הטרור של דאע"ש.
המלך סלמאן, בניגוד לקודמו עבדאללה בן עבד אלעזיז, נקט מאז עלייתו לשלטון מדיניות אגריסיבית נגד התפשטותה של איראן, שהתחזקה כתוצאה מהסכם הגרעין,הוא החליט למנוע את השתלטותה על תימן, הנחשבת ל"חצר האחורית" של סעודיה ולצורך כך הוא הקים קואליציה שפתחה במבצע צבאי נגד המורדים החות'ים(שיעים) בתימן.
נגד סכנת הטרור של דאע"ש הקים המלך סלמאן בן עבד אלעזיז קואליציה אסלאמית צבאית נוספת בברכתה של וושינגטון.
מצרים תחת שלטונו של הנשיא עבד אלפתאח א-סיסי גילתה נאמנות מוחלטת לסעודיה והודיעה על הצטרפותה לשתי הקואליציות שהקימה סעודיה.
למעשה מדובר באינטרסים משותפים של שתי מדינות סונייות גדולות הנתונות תחת מתקפה,מצרים נתונה למתקפה של תנועת "האחים המוסלמים" העולמית בשיתוף עם טורקיה, קטאר ותנועת חמאס ואילו סעודיה נתונה למתקפה איראנית מתימן, עיראק, סוריה ולבנון וחתרנות איראנית תחת יציבות המשטרים בכווית ובבחריין.
ביקורו של מלך סעודיה במצרים נועד לחזק את השתתפותה של מצרים במחנה הסוני נגד איראן, מדובר בברית של אינטרסים, סעודיה תתמוך ביציבותה של מצרים ותחזק אותה מבחינה כלכלית בתמורה להתייצבותה לצדה במאבק נגד איראן.
איך יכולה לסייע סעודיה ליציבותה הפוליטית של מצרים?
התשובה היא פשוטה, מאז עלייתו לשלטון שינה המלך סלמאן את יחסו לתנועת "האחים המוסלמים", שבתקופת קודמו הוכרזה כתנועת טרור, כדי לצרפה למחנה הסוני נגד איראן.
מכיוון שהתנועה הזו הינה תנועת האופוזיציה העיקרית במצרים הפועלת להפלת משטרו של הנשיא א-סיסי הרי שהמלך הסעודי יכול להשפיע עליה ולמתן את פעילותה.
ואכן ההערכות בקרב פרשנים בעולם הערבי הן שהמלך סלמאן יפעל בכיוון הזה, בעקבות ביקורו במצרים, ואף ינסה לפייס בקרוב בין טורקיה וקטאר לבין מצרים.
לגבי ההיבט הכלכלי הרי שסעודיה תומכת באופן קבוע בכלכלתה של מצרים, המלך סלמאן חתם במהלך ביקורו במצרים על 17 הסכמים לשיתוף פעולה בתחומי האנרגיה,שיכון,חינוך ותרבות.
הנוסחה הסעודית היא פשוטה, תמיכה כלכלית למצרים בתמורה לתמיכה מדינית של מצרים במדיניות הסעודית נגד התפשטותה של איראן והתערבותה בעניינים הפנימיים של מדינות ערב הסוניות.
הנשיא המצרי עבד אלפתאח א-סיסי הגדיר זאת כבר לפני כמה חודשים כשהצהיר כי "ביטחונן של סעודיה ומדינות המפרץ הוא קו אדום" מבחינתה של מצרים.
סעודיה סובלת מקשיים כלכליים בגלל ירידת מחירי הנפט והיא מוגבלת ביכולתה לסייע כעת למצרים מבחינה כלכלית אך מצבה הכלכלי של מצרים קשה והיא זקוקה לכל ריאל שהיא יכולה לקבל מסעודיה.
ההכרזה על הקמת הגשר שיחבר את מצרים עם סעודיה היא הכרזה יומרנית, מדובר בפרוייקט ענק שייקח זמן רב להקימו אך יש להודעה הזו חשיבות פסיכולוגית עצומה והיא הפכה לשיחת היום בעולם הערבי.
הגשר שייקרא על שמו של המלך סלמאן, יסמל מעתה את הברית בין סעודיה למצרים ובמילים אחרות את איתנות הברית הסונית בין שתי המדינות נגד התפשטותה של איראן.
הגשר מסמל את הברית האסטרטגית בין מצרים לסעודיה ואת התיאום המלא ביניהן בקשר לאיראן.
כמו כן הגשר אמור לסייע בהגברת שיתוף הפעולה המסחרי בין שתי המדינות בכל הקשור לייצוא וייבוא סחורות, מעבר אנשי עסקים והגברת התיירות.
מאות אלפי מצרים יוכלו לנצל את הגשר הזה לצורך עלייה לרגל למכה שבסעודיה.