עזה מחכה לטורקיה

חמאס ממתינה לתוצאות המו"מ בין ישראל לטורקיה כדי להחליט האם פניה להסלמה מול ישראל.
האתגר של נתניהו הוא להשיג הסכם עם טורקיה שלא יחזק את חמאס ולא יפגע ביחסי ישראל עם מצרים והרש"פ.
לפני כמה ימים נפגש נשיא טורקיה רג'ב טייפ ארדואן עם ח'אלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס כדי לעדכן אותו בהתקדמות המשא ומתן בין טורקיה לישראל על נרמול היחסים ביניהן.

גם ראש ממשלת טורקיה אחמד דאוטולו יצא בסוף השבוע שעבר לקטאר כדי לעדכן את ח'אלד משעל באותו הנושא לקראת מה שצפוי לקרות החודש שהוא המפגש האחרון בין משלחות ישראל וטורקיה שבסיומו אמורה להימסר הודעה על הגעה להסכם נורמליזציה בין שתי המדינות.

מזה כמה שבועות שהדוברים הטורקים מפזרים הודעות אופטימיות על התקדמות ממשית במשא ומתן עם ישראל לקראת הסכם בעוד שישראל שומרת על שתיקה.

הטורקים מציגים את סלע המחלוקת העיקרי שנותר בשיחות בין ישראל לטורקיה כאילו הוא קשור לדרישתם להסרת המצור מעל רצועת עזה. אולם קיימת גם מחלוקת ביטחונית קשה נוספת, עפ"י גורמי ביטחון ישראלים, ישראל דורשת כי טורקיה תסגור לגמרי את המשרד של הזרוע הצבאית של חמאס הפועל באיסטנבול ומשמה מכווין פעולות טרור נגד ישראל ונגד הרש"פ.

על פי אותם גורמים, ישראל לא תסכים להסרה מוחלטת של המצור מעל הרצועה אך מתקיים דיון רציני עם טורקיה על הקלות משמעותיות במצור על הרצועה כמו הקמת קו תובלה ימי מקפריסין הטורקית לרצועת עזה, הקלות בהכנסת סחורות והקמת תחנת כוח בעזה שתספק חשמל לרצועה לאחר שישראל דחתה את בקשת טורקיה להציב ספינה טורקית סמוך לחופי עזה שתספק חשמל לרצועה.

למרות ההודעות האופטימיות שנשמעות מאנקרה על הקלות צפויות במצור על עזה, מייד לאחר סיום המשא ומתן עם ישראל, מרצועת עזה נשמעים דווקא איומים על פיצוץ קרוב במצב בעזה.

האיומים האלה הינם מתואמים ומתוזמרים בין הזרוע הצבאית של חמאס, ארגון הג'יהאד האסלאמי, אסמעיל הניה סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס וארגון החזית העממית.

עפ"י גורמים ברצועה הרקע לאיומים האלה הוא ניסיון לדחוף את הקהילה הבינלאומית להפעיל לחץ על ישראל לחדש לאלתר את אספקת המלט לרצועת עזה.

ישראל עצרה לפני יותר משבועיים את אספקת המלט לרצועה לאחר שהתברר כי תנועת חמאס משתלטת על חלק מהמלט הנכנס דרך המעברים לרצועה ומשתמשת בו כדי לבנות מנהרות התקפיות נגד ישראל.

 

תיאום בין טורקיה לחמאס

 

האם קיים תיאום מאחורי הקלעים בין טורקיה לתנועת חמאס להגביר את האיומים על ישראל כדי שהיא תענה ביתר קלות לדרישות הטורקיות?

הדבר בהחלט אפשרי, הנשיא ארדואן הוא אחד ממנהיגי תנועת "האחים המוסלמים" העולמית שהיא תנועת האם של חמאס, בינו לבין ח'אלד משעל יש תיאום רצוף, הם נפגשים לעיתים תכופות ומלכתחילה התנה ארדואן את נרמול היחסים עם ישראל בהסרת המצור מעל הרצועה.

לא בכדי אפשר ארדואן לזרוע הצבאית של חמאס לפתוח משרד באיסטנבול ולארח שם באופן קבוע את בכיר החמאס צאלח אלעארורי העוסק בהכוונת חוליות חמאס בגדה.

אין מדובר רק בשיתוף פעולה אידיאולוגי-דתי בין ארדואן למשעל, לטורקיה יש גם שאיפות התפשטות וארדואן רוצה "דריסת רגל" ברצועת עזה.

לארדואן חשוב להשיג "בלעדיות" מישראל בכל מה שקשור לסיוע לתושבי הרצועה כדי לחזק את מעמדו בטורקיה ובאעולם האסלאמי.

 

חמאס בהמתנה

 

עפ"י מקורות פלסטינים, רצועת עזה כולה נושאת עיניים לעבר טורקיה בתקווה שהיא תצליח להשיג מישראל הקלות משמעותיות בכל הקשור למצור.

המצב ברצועה קשה, עבודות השיקום והבנייה של הבתים שנפגעו במבצע "צוק איתן" נפסקו כמעט לגמרי בגלל מחסור במלט ואילו מעבר רפיח נותר סגור למרות "הפיוס" כביכול בין מצרים לתנועת חמאס.

המצרים לא ממהרים לקנות את ההכחשות של תנועת חמאס על מעורבות פעיליה בפעולות טרור במצרים וממשיכים בלחץ על ממשל חמאס ברצועה באי פתיחת מעבר רפיח.

נראה כי רצועת עזה ממתינה לטורקיה, לכן סביר להניח כי לא יהיה פרץ אלימות מכיוון הרצועה לעבר ישראל עד שיתבררו התוצאות הסופיות של המשא ומתן בין ישראל לטורקיה ותתקבל התשובה הסופית של ישראל לגבי הדרישות הטורקיות בדבר הסרת המצור.

בזרוע הצבאית של חמאס מבינים כי חידוש מעשי האלימות נגד ישראל כעת עלול לטרפד את השיחות בין ישראל לטורקיה והוא בבחינת גול עצמי לתושבי הרצועה.

עדיין לא ברור כיצד מתכוונות טורקיה וישראל לרבע את המעגל מכיוון שיש שני שחקנים אזוריים חשובים המתנגדים לרעיונות הנדונים בימים אלה בין ישראל לטורקיה.

מדובר במצרים וברשות הפלסטינית, מצרים, שיחסיה עם טורקיה מתוחים מאוד בגלל תמיכתה בתנועת "האחים המוסלמים", מתנגדת בתוקף להקמת נמל ימי צף סמוך לחופי הרצועה ובדריסת רגל טורקית כלשהיא ברצועה.

גם הרש"פ מתנגדת להקמת הנמל הימי ועומדת על כך כי היא הנציג הרשמי של העם הפלסטיני שעמו יש לדון בכל נושא הקשור לרצועת עזה.

עפ"י מקורות פלסטינים, יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס קיבל עדכון מראש ממשלת טורקיה על התקדמות המגעים עם ישראל אולם ברור שטורקיה מקורבת יותר לחמאס מאשר לרש"פ, גם מחמוד עבאס יודע זאת היטב.

איומי המלחמה של הפלגים הפלסטינים ברצועה נועדו גם להכשיר את דעת הקהל ברצועה לקראת אפשרות הסלמה, המשא ומתן בין ישראל לטורקיה הוא קשה ומורכב ואין כל וודאות שהוא לא יסתיים בפיצוץ או לפחות יקלע למבוי סתום.

אם הוא יצליח בכל זאת , יוכלו הפלגים הפלסטינים ובראשם חמאס לזקוף את ההישג לזכותם, בכל מקרה הרצועה כולה ממתינה לטורקיה בתקווה שהיא תביא לה את הישועה מישראל, מה שתנועת חמאס לא הצליחה לעשות באמצעות אלימות במבצע "צוק איתן".

האתגר של ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא קשה, הוא צריך להשיג הסכם עם טורקיה שלא יקלקל את יחסי ישראל עם מצרים ועם הרש"פ.

הנשיא ארדואן הוא הפכפך ובלתי אמין, שנאתו לישראל היא גדולה, הוא איש תנועת "האחים המוסלמים" שהיא האויבת של ישראל, מצרים והרש"פ.

ישראל מעוניינת למכור גז לטורקיה וזהו אינטרס כלכלי חשוב אך אסור שהוא יבוא על חשבון הביטחון של מדינת ישראל.

אסור לחזק את חמאס וטורקיה ולהחליש את מצרים והרש"פ, נתניהו צריך לנווט בזהירות ולשמור על האינטרסים של ישראל.

אסור שההסכם עם טורקיה ייחתם בכל מחיר!

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי