משהו רקוב בממלכת ביבי

היועץ המשפטי לממשלה הוא שיקבע אם בפרשת "ביבי טורס" יש היבטים פליליים אך החלטתו תיבחן בדקדקנות נוכח העובדה שהוא מזוהה עם ראש הממשלה.

נתניהו לא הפיק את הלקחים הדרושים מ"פרשת עמדי" בשנת 2000 ושוב הסתבך בפרשה קשה.


אין רגע דל במדינה, לאט לאט אבל בטוח מתברר כי השלטון בישראל הולך ונהייה דומה לשלטון ברשות הפלסטינית, גם שם מוסדות הביקורת ומנגנוני האכיפה שאמורים לפקח ולאכוף את החוק מגינים על השליט ועל הריקבון ומטאטאים הכול מתחת לשטיח.

האופוזיציה הפוליטית ואמצעי התקשורת לא יניחו לפרשת "ביבי טורס" עד למיצויה, הלחץ הפוליטי והתקשורתי מופעל עתה לכיוונו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדבליט אשר כבר הודיע כי הפרשה תיבדק ללא דיחוי.

יש הרואים בפרשה הזו את המבחן המקצועי הראשון הרציני של מנדבליט, המזוהה עם ראש הממשלה ושהגיע לתפקיד היועהמ"ש  מכסא מזכיר הממשלה, כפי שהם רואים בפרשת החקירה הפלילית בפרשת מעונות ראש הממשלה את מבחנו הרציני הראשון המפכ"ל רוני אלשיך, גם הוא מינוי של ראש הממשלה.

השאלות בפרשת "ביבי טורס" הן קשות, היכן היה מבקר המדינה יוסף שפירא, מקורבו לשעבר של ראש הממשלה נתניהו, עד עתה בביקורת שלו על היועץ המשפטי לממשלה הקודם יהודה ויינשטיין בכל הקשור לפרשת "ביבי טורס"?

מדוע כשראה שהדברים לא מטופלים כראוי לדעתו לא הביא את הדברים לידיעת הציבור והכנסת?

מדוע נאלץ ניצב משנה בדימוס נחום לוי לעזוב את תפקידו, כאחראי לטיפול בשחיתות במשרד מבקר המדינה, מייד לאחר כניסתו של המבקר שפירא לתפקידו? האם בגלל טיפולו הרציני והמעמיק בפרשת "ביבי טורס"?

על כל השאלות האלה צריך להשיב מבקר המדינה יוסף שפירא שכנראה כבר הבין מזמן שפטרונו בנימין נתניהו איננו טלית שכולה תכלת.

הרושם שמתקבל בציבור הוא שמערכות אכיפת החוק לא פעלו כראוי בכל הקשור לפרשת "ביבי טורס" בגלל שמדובר בראש הממשלה נתניהו.

מבקר המדינה שפירא העביר את כל החומר ליועץ המשפטי הקודם ויינשטיין ועכשיו הוא מפנה אליו אצבע מאשימה על כך שלא עשה עבודה רצינית בפרשה, יהודה ויינשטיין בדק רק שני מקרים מהנסיעות של נתניהו וסגר את התיק.

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדבליט יידרש עכשיו לטפל בשאלת ההתיישנות ושאלת האפשרות לקיים חקירה רצינית והיכולת לאסוף ראיות מספיקות.

בהחלט ייתכן שכעת מאוחר מידי לטפל ברצינות בפרשת "ביבי טורס" לאחר הטיפול הכושל והמריחות שלה במשך שנים, מבקר המדינה שפירא קבע בדו"ח הסופי שלו כי "יש מראית עין של קבלת טובות הנאה וניגוד עניינים" אך אי אפשר לשלול את האפשרות שהמבקר שפירא שוב מגלגל לעבר היועץ המשפטי לממשלה את תפוח האדמה הלוהט הזה כדי להראות שהוא פועל נגד השחיתות, מאידך גיסא הוא העביר לו חומרים שמחייבים בדיקה אם יש בהם חשד לעבירות פליליות מצדו של בנימן נתניהו.

המבקר מצביע בדו"ח שלו כי בנימין נתניהו, שהיה שר אוצר בתקופה המדוברת, הפר כמה כללים בפרשה הזו בכל הקשור לקבלת מתנות, דיווח לממשלה ולוועדה לניגוד עניינים של שרים, הטענה של  מקורבי נתניהו כי גם שרים אחרים נהגו כך היא אולי נכונה אבל החשדות לגביו הם חמורים יותר, הם נוגעים לכאורה לאפשרות שנעברו עבירות פליליות של הפרת אמונים ושוחד, דבר שבו אמור להכריע היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט.

נתניהו צריך להסביר קבלת כספים בהיקף גדול מאנשים פרטיים לצורך מימון נסיעותיו ונסיעת בני משפחתו, מדובר באנשים שיש להם אינטרסים שונים במדינה, כולל אינטרסים כלכליים.

צוות של הפרקליטות והמשטרה בודק עכשיו גם חשדות למימון כפול של שתי נסיעות של נתניהו ובני משפחתו להולנד ולצרפת, אם הדבר יתברר כנכון במה יהיה שונה נתניהו מאולמרט? האם יתברר כי  פרשת "ביבי טורס" דומה לפרשת "ראשון טורס"?

ראש הממשלה בנימין נתניהו לא למד ולא הפיק את הלקחים מפרשת המתנות בקדנציה הראשונה שלו בשנת 2000 שזכתה לכינוי "פרשת עמדי".

נתניהו נחלץ ממנה בעור שיניו, היועץ המשפטי לממשלה דאז אליקים רובינשטיין חיבר דו"ח ציבורי מיוחד שבו הוא כתב שמדובר ב "מקרה קשה ותמונה עגומה של התנהלות ראש הממשלה ורעייתו", הוא ציין את החוסר בראיות מספיקות אך הדגיש כי יש להפיק את הלקח מהפרשה בכל הקשור להקפדת נבחרי ציבור על נהלים והוצאות מכספי  ציבור.

נתניהו לא עשה זאת כשר אוצר בתקופת ממשלת שרון והסתבך שוב בפרשה חדשה שקיבלה את הכינו "ביבי טורס" ונכנסה לפנתיאון הפוליטי של המדינה.

היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט ציין בדבריו אמש את חשיבות "דיות הראיות" האם רמז לכך ששוב אין ראיות מספיקות נגד נתניהו כמו ב "פרשת עמדי" ?

 האם הדבר מרמז כי בכוונתו לסגור את התיק בתום הבדיקה או שאולי גם הוא יאמץ את מה שעשה בזמנו קודמו אליקים רובינשטיין ויחבר דו"ח ציבור נוקב על התנהלות נתניהו?

סביר להניח כי ראש הממשלה נתניהו מתחרט על שדחף חזק את המערכת הפוליטית לבחור ולמנות את מבקר המדינה שפירא, מקורביו כבר השמיצו אותו בתקשורת כי " מדובר באדם לא רציני" ברגע שדלפה הטיוטה של הדו"ח שלו על תפקוד הקבינט ב"צוק איתן".

האם נתניהו יתחרט גם על מינויו של היועץ המשפטי מנדלבליט אשר הוכיח בינתיים כי הוא פועל במהירות וביעילות?

נצטרך להמתין ולראות.

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי