ישראל והרש"פ נמצאות במלכוד נוכח סיכוייה של תנועת חמאס לזכות בבחירות המקומיות בשטחים ולהגדיל את כוחה בגדה.
יו"ר הרש"פ מסרב כרגע לדחות את הבחירות אך אם יתמיד בסירובו ישראל תצטרך להתערב ולמצוא את הדרך לבטלן.
בתנועת פת"ח מגבירים את הלחץ על יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לדחות את הבחירות המוניציפאליות או לבטלן מחשש כי הן יביאו לניצחון של תנועת חמאס שייחשב לניצחון היסטורי שני של התנועה לאחר שהביסה את תנועת פת"ח בבחירות לפרלמנט ב2006 ושנה לאחר מכן גירשה בכוח את הרש"פ והעומד בראשה מרצועת עזה.
בפת"ח מפנים אצבע מאשימה לעברו של ראש הממשלה ראמי חמדאללה אשר עמד מאחורי רעיון הבחירות המוניציפאליות ביחד עם גורמים אירופאיים ובינלאומיים והוא זה ששכנע את מחמוד עבאס לקבל את ההחלטה על קיום הבחירות ב-8 באוקטובר.
ג'מאל טיראווי, חבר הפרלמנט הפלסטיני מטעם פת"ח אומר כי הבחירות הן חלק מקונספירציה אירופית ובינלאומית בשיתוף עם גורמים מקומיים ואילו בסאם זכארנה, חבר המועצה המהפכנית של פת"ח, דורש מהממשלה הפלסטינית להסביר מדוע יש לקיים בחירות לעיריות בעיתוי הנוכחי בזמן שגורמים שונים מנסים להשתמש בתוצאות הבחירות כדי לפגוע בשלטון הלגיטימי.
המשבר בין תנועת פת"ח לבן ראש הממשלה חמדאללה נובע גם מתוך הסכסוכים הפנימיים בין מנגנוני הביטחון הפלסטינים, ראש הממשלה חמדאללה תומך בזיאד הב אלריח, ראש מנגנון הביטחון המסכל בגדה, על רקע מאבקו במאג'ד פרג', ראש המודיעין הכללי הרואה עצמו כיורשו של מחמוד עבאס, הסכסוך האלים ביניהם בא לידי ביטוי באירועים שהיו בטול כרם בשבוע שעבר.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס שומר בינתיים את קלפיו צמוד לחזה ומודיע בכל פורום כי הבחירות המוניציפאליות יתקיימו במועדן.
עם זאת אין הדבר אומר כי ברגע האחרון הוא לא ימצא איזהו תירוץ לדחות את הבחירות.
ישראל מצדה שומרת בינתיים על שתיקה ואיננה נוקטת שום צעד שעלול לחבל בעריכת הבחירות בגדה.
השתיקה הישראלית נובעת מכך שדיבור נגד השתתפות חמאס בבחירות עלול להתפרש כהתערבות ישראלית דבר שיגביר את הפופולאריות של חמאס בעיני הציבור.
האם קיום הבחירות הוא אינטרס ישראלי?
על פי הערכות גורמי ביטחון בישראל יש סיכוי גדול שחמאס תנצח בבחירות במרבית העיריות והמועצות המקומיות בגדה וברצועה וכי התחזקות כוחה של תנועת חמאס בגדה היא נגד האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל, מכיוון שהוא יחליש את שלטונה של הרש"פ.
ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ז"ל נאלץ להסכים, כתוצאה מלחץ של ממשל בוש, להשתתפות חמאס בבחירות לפרלמנט ב2006 שהביאה לניצחונה ולהשתלטותה על רצועת עזה.
הסכמי אוסלו אוסרים על גופים התומכים בטרור להשתתף בבחירות אך תנועת חמאס יצרה תקדים ב2006 והפתיעה את הרש"פ כשהסכימה לעריכת הבחירות המוניציפאליות בעיתוי הנוכחי, הערכת המצב של חמאס היא כי תנועת פת"ח מפוצלת וחלשה והיא יכולה לנצל את המצב כדי להגביר את כוחה בגדה המערבית.
למרות שמדובר בבחירות מוניציפאליות, יש להן משמעות פוליטית, ניצחון של חמאס בגדה, או אפילו רק ניצחון חלקי ייתן לה רוח גבית שאיננה לטובתה של מדינת ישראל.
בעצם הסכמתה לעריכת הבחירות שיפרה חמאס כבר עתה את מעמדה בעיני הציבור הפלסטיני והיא מצטיירת כמי שאיננה נגד התהליך הדמוקרטי וכמי שמוכנה לתת סיכוי לפיוס לאומי פלסטיני ובהמשך גם לעריכת בחירות כלליות לפרלמנט ולנשיאות.
ישראל יכולה לשבש את הבחירות בגדה באמצעות מעצרים של פעילי חמאס ופעילים של פעילים מפלגים אחרים של אש"פ כמו מארגוני החזית העממית והחזית הדמוקרטית העוסקים בארגון הבחירות, היא יכולה גם למנוע באמצעות פעילות צבאית כינוסי בחירות אך היא מסתכנת בגינוי בינלאומי.
הבחירות המוניציפאליות נקבעו להתקיים בחודש אוקטובר בסמיכות זמנים לועידה הבינלאומית שאמורה להתכנס באירופה(עדיין לא נקבע תאריך) עד סוף השנה בהתאם ליוזמה הצרפתית, האם ישראל יכולה מבחינה מדינית למנוע את הבחירות בעיתוי הזה?
בכירים בפת"ח מעריכים כי ישראל מאפשרת בינתיים את ההכנות לבחירות בגדה מכיוון שהדבר מעסיק מאוד את הרחוב הפלסטיני ומסיח את הדעת מ "אינתיפאדת הסכינים" שמגלה סימני דעיכה, ישראל מעוניינת להפחית את המתיחות ולחזק את הכלכלה הפלסטינית.
מה יקרה אם חמאס תזכה בבחירות בגדה?
האינטרס המשותף של ישראל והרש"פ הוא לא לאפשר ניצחון של תנועת חמאס בבחירות, הדרך היחידה כרגע היא לדחותן.
היה ותנועת חמאס תזכה בבחירות המוניציפאליות בגדה באופן מלא או חלקי יהפוך הדבר לבעיה מעשית משותפת של ישראל והרש"פ כיצד לנסות ולנטרל את השפעתה בשטח שכן חמאס שואפת להפיל את שלטון הרש"פ ולהשתלט על הגדה.
במקרה כזה ישראל תצטרך להטיל הגבלות על עיריות ומועצות מקומיות שבהן זכו נציגי חמאס או נציגים "עצמאיים" המזוהים עם חמאס.
גם המדינות התורמות יצטרכו להפסיק את הסיוע לעיריות המזוהות עם תנועת חמאס המוגדרת כארגון טרור ואף לעצור מימון לפרוייקטים עירוניים שכבר הוחל בביצועם.
תנועת חמאס החלה כבר בקמפיין הבחירות שלה ברשתות החברתיות, השאלה המרכזית שאין עליה עדיין תשובה היא האם תנועת חמאס תעמוד בהבטחתה ולא תריץ בבחירות מועמדים מטעמה אלא תתמוך מבחוץ ברשימות עצמאיות, למשל בעיר שכם אמורה לקום רשימה עצמאית בראשותו של פעיל החמאס עדלי יעיש שכבר נבחר בעבר לראש העירייה.