חשבון הנפש של ח'אלד משעל

מנהיג חמאס ח'אלד משעל מודה כי תנועתו טעתה בגישתה לפת"ח והיא מתקשה בשליטה ברצועת עזה לבדה .

בשטחים מתייחסים לדבריו כספין תקשורתי שנועד לשרתו לקראת סיום תפקידו בקרוב.

ח'אלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, כבר מריח את סוף כהונתו לאחר שעמד בראש התנועה במשך כעשרים שנה והוא מרשה לעצמו להתבטא בחופשיות ואף למתוח ביקורת על התנועה שבראשה הוא עומד.

בהופעה בכינוס שארגן מרכז "אל-ג'זירה" למחקרים  בדוחא ב-24 בספטמבר תחת הכותרת "השינויים בתנועות האיסלאמיות" כשלצדו יושב סגנו אסמעיל הניה, מי שמוזכר בתקשורת הערבית כיורשו האפשרי, התייחס ח'אלד משעל לשורה של נושאים ואישר כי אכן אין בכוונתו להתמודד על ראשות התנועה בבחירות הפנימיות שיהיו בסוף השנה.

משעל התייחס לעימות בין השיעה לסונה שפרץ בעקבות תופעת "האביב הערבי" והדגיש כי עמדת תנועתו שהושפעה אף היא מהתופעה  היא לא להתערב בסכסוכים האזוריים, "אנחנו תומכים בעמים ויציבות האומה הערבית" אמר משעל כשהוא מנסה להסביר בכך מדוע תנועתו סירבה לתמוך בנשיא בשאר אסד וכתוצאה מכך הגיעה לעימות מדיני עם איראן.

ח'אלד משעל התייחס גם לכוחה הצבאי של תנועת חמאס ברצועת עזה ואמר: " יש לנו היום כפליים נשק ממה שהיה לנו במהלך המלחמה האחרונה עם ישראל ("צוק איתן") למרות שאנו נתונים במצור, אנחנו תנועת שחרור והתנגדות, אם אנו מוצאים בן ברית אנו מתחזקים באמצעותו ואם לא אנו מייצרים את הנשק בעצמנו".

הוא התרברב והוסיף "מדינות ערב שאבו השראה מתנועת חמאס בכל הקשור להתנגדות".

דבריו של משעל מצביעים על סתירה פנימית חזקה, אם אכן תנועת חמאס היא "תנועת שחרור" כיצד הוא מסביר את הקשר ההדוק שלה לתנועת "האחים המוסלמים" העולמית?

הרי באמנת החמאס מ1987 שהיא בתוקף עד היום נכתב במפורש כי חמאס הינה חלק מתנועת "האחים המוסלמים".

משעל התעלם בדבריו מכך שהקשר ההדוק של חמאס לתנועת "האחים המוסלמים" במצרים, המעורבות שלה בטרור והקשר שלה עם דאע"ש בצפון סיני הם שהעכירו את יחסי חמאס עם שלטונו של הנשיא א-סיסי ואת המחיר משלמים עד היום תושבי רצועת עזה.

ביקורת עצמית נוקבת


אולם גולת הכותרת של דבריו הייתה התייחסותו לפיצול בין הגדה לרצועה והמחלוקת האדיאולוגית והפוליטית עם תנועת פת"ח הנמשכת כבר תשע שנים מאז השתלטה חמאס בכוח על רצועת עזה ב2007 מבלי שנראה באופק שום סיכוי ממשי לפיוס לאומי.

ח'אלד משעל הודה כי הנהגת חמאס, שהוא חלק ממנה, טעתה  בכל מה שקשור לשלטונה ברצועת עזה.

" חמאס טעתה כאשר התחילה לשלוט ברצועת עזה לאחר הפיצול מתנועת פת"ח , חמאס ניצחה בבחירות ב2006  וחשבה (שהשלטון) יהיה דבר קל  אך גילתה כי מדובר בענין קשה".

משעל מאשר כי תנועת חמאס טעתה בהערכת כוחה של תנועת פת"ח בקרב העם הפלסטיני. "לאף אחד אין בעלות על ההחלטה הפוליטית וההחלטה למאבק (בישראל), טעינו כשחשבנו שהתקופה של תנועת פת"ח הסתיימה והגיע זמנה של תנועת חמאס, וגם פת"ח טעתה כאשר רצתה להרחיקה".

לקראת סיום כהונתו מודה ח'אלד משעל בפומבי כי תנועתו לא גילתה סובלנות כלפי הביקורת שהושמעה נגדה וטעתה בהתנהלותה כלפי שאר הפלגים הפלסטינים, "הדבר הנכון הוא שתהייה שותפות עם כל מגזרי המולדת " הסביר משעל, "הדרך הנכונה היא שתהייה שותפות והסכמה,עלינו ללכת לדרך הזו, אנו זקוקים לדמוקרטיה ולשותפות בנשיאת האחריות ובניית המוסדות ולהסכמה לאומית פוליטית".

דבריו של ח'אלד משעל משקפים את הכישלון הגדול ביותר של תנועת חמאס, השיח' אחד יאסין ייסד אותה ב1987 כתחליף לאש"פ והנה בא משעל ומודה כי חמאס איננה יכולה לשלוט לבדה ברצועת עזה, שלא לדבר על הנהגת כול העם הפלסטיני, אלא בשותפות עם הפלגים האחרים ובראשם תנועת פת"ח שהיא עמוד השדרה של אש"פ.

גילוי הלב של ח'אלד משעל הוא חריג ואיננו מאפיין את הנהגת חמאס או מנהיגי תנועת "האחים המוסלמים" שאליה משתייכת חמאס.

בכירי תנועת חמאס מקפידים לשמור בפנים את חילוקי הדעות ולא לכבס את הכביסה המלוכלכת בחוץ.

בתנועת חמאס מסבירים כי מה שדחף כנראה את ח'אלד משעל לומר את הדברים הינו העובדה שהוא על סף סיום תפקידו וחוסר יכולתו להתעלם יותר מתחושות הזעם והתסכול של הציבור הפלסטיני בשטחים מכך שתנועות חמאס ופת"ח לא מסוגלות להתעלות מעל לשיקולים המפלגתיים- אישיים ולהגיע לפיוס לאומי שפירושו חלוקת השלטון ביניהן.

הדברים של ח'אלד משעל הדהימו את הציבור הפלסטיני במיוחד ברצועת עזה ורבים שם שואלים האם גם שאר חברי הנהגת חמאס שותפים לדעתו ואף הם יסיקו מסקנות דומות?

והחשוב יותר, האם יו"ר הלשכה המדינית החדש שייבחר יאמץ את המסקנות של ח'אלד משעל ויבחר בדרך של פיוס לאומי שעשוי לפתור הרבה בעיות בחיי היום יום של תושבי הרצועה ובמיוחד את הבעיה הדחופה של כמה עשרות אלפי פקידים של חמאס שהרש"פ מסרבת להכיר בהם ולשלם להם משכורות.

הדעה הרווחת בציבור הפלסטיני היא שמדובר ב "מס שפתיים" של ח'אלד משעל לקראת סיום תפקידו כיו"ר הלשכה המדינית של חמאס ובגימיק תקשורתי, בשורה התחתונה אין שום סימנים לכך שחמאס עומדת להתנתק מתנועת "האחים המוסלמים" העולמית, לשפר את יחסיה עם פת"ח ועם מצרים ולהוביל את רצועת עזה לעתיד טוב יותר.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי