סימנים לערעור היציבות במצרים?

הנשיא המצרי א-סיסי מאיים להפעיל את הצבא המצרי כדי להרתיע את האופוזיציה מלארגן הפגנות המוניות נגד המשטר.

במצרים גוברת המחאה החברתית על רקע המצב הכלכלי הקשה, עליות המחירים, העוני והאבטלה.


עפ"י מקורות פלסטינים ברצועת עזה, בימים האחרונים מפיצים פעילים של תנועת חמאס שמועות כי צפויה במצרים בקרוב הפיכה נגד משטרו של הנשיא עבד אלפתאח א-סיסי.

הידיעה הזו מצטרפת לחרושת השמועות שמפיצים בימים האחרונים מנהיגי "האחים המוסלמים" במצרים ועמיתיהם הגולים בטורקיה ובקטאר, כי המצב במצרים איננו בטוח מהבחינה הביטחונית וקשה מאוד מהבחינה הכלכלית וכי תושבי מצרים נאנקים תחת עולו של הנשיא א-סיסי בדיוק כמו אזרחי סוריה הסובלים קשות ממשטרו של הנשיא בשאר אסד.

כדי להלהיט את האווירה, פעילי " האחים המוסלמים" מנצלים את האירוע הטרגי של טביעת ספינה, לפני כמה ימים, בסמוך לאזור רשיד על חוף הים התיכון שעליה היו כ400 צעירים שניסו להגר באורח בלתי חוקי לאיטליה, כ170 מהם ניספו באסון.

לטענתם, צעירים רבים רוצים להימלט ממצרים תוך סיכון חייהם, הם אינם רואים תקווה ועתיד בגלל הבעיות הכלכליות הקשות ותופעת הטרור.

בתגובה טוענים שלטונות מצרים כי הם נלחמים בתופעת ההגירה הבלתי חוקית שהתגברה לאחרונה ולאחר שיסתיים תהליך החקיקה, אף יוטלו עונשים כבדים על כל מי שעוסק בכך.

לדבריהם, בתופעה מעורבות קבוצות שונות של ארגוני פשע במדינות בים התיכון הגובות סכומי עתק מצעירים הרוצים להגר לחו"ל.

הנשיא המצרי מודאג מאוד מניסיונות "האחים המוסלמים" לערער את היציבות שהשיג במדינה לאחר שנתיים של שלטון כנשיא נבחר, עפ"י גורמי המודיעין המצרי ישנן ניסיונות של האופוזיציה המצרית לארגן הפגנות המוניות ברחובות ובכיכרות נגד השלטון.

לכן, ניצל הנשיא המצרי את ביקורו באלכסנדריה כדי להעביר מסר תקיף וחסר תקדים לגורמים האסלאמיים בארצו תוך איום בהפעלת הצבא המצרי נגדם.

בנאום שנשא  ב-24  בספטמבר הוא הפגין נחישות להתמודד עם הפרות סדר והפגנות אפשריות ואמר: "אף אחד לא יכול לפגוע במדינה, יש לנו תוכנית לפרוס את הכוחות המזויינים בתוך שש שעות כדי להגן על המדינה".

הנשיא המצרי הגדיר גם את הניסיונות של "האחים המוסלמים" להוציא אנשים אל הרחובות כדי להפגין נגד השלטון במילה "טרור".

"הטרור איננו רק נשיאת נשק אלא גם דברי שקר שנאמרים בין האנשים" הסביר א-סיסי, "אם המדינה המצרית תהיה בסכנה היא לא תועיל לנו ולאחרים, אף אחד לא סבור שאנו נעזוב אותה".

מצב כלכלי קשה


מצרים סובלת ממשבר כלכלי עמוק, תיירותהאינפלציה גבוהה ויש עלייה במחירים, שיעור האינפלציה השנתי מגיע ל 16.4 אחוזים, השיעור הגבוה ביותר מאז 2008.

המצב החריף באחרונה בעקבות הפיחות בשער הלירה המצרית מול הדולר.

הכלכלה המצרית נחלשה בשנה האחרונה בגלל הנזק הכבד שנגרם לענף התיירות בעקבות הפיגוע במטוס המצרי בשמי סיני שבוצע ע"י פעילי דאע"ש.

ישנה גם ירידה ביצוא ובהשקעות, כל זה משפיע על מחירי המוצרים הבסיסיים ומקשה על האזרחים בחיי היום יום.

הנשיא א-סיסי מבטיח להוריד את המחירים בתוך חודשיים ימים והודיע כי הממשלה המצרית תיישם בקרוב תוכניות להשתלט  על האינפלציה ולהוריד את המחירים ללא קשר לשער הדולר.

לאן פני הדברים?


נאומו התקיף של הנשיא א-סיסי שבו איים למעשה על האופוזיציה להפעיל את הצבא במקרה שההמונים ייצאו להפגין ברחובות בסגנון תופעת "האביב הערבי" מעיד על חששותיו מהמצב הביטחוני, למעשה הוא שיגר מסר האומר "אני זה הצבא והצבא זה אני".

עפ"י מקורות מצריים, הנשיא א-סיסי התייעץ עם צמרת הצבא לפני שאמר את הדברים, אולם ,על הנשיא המצרי לזכור כי בשנת 2011, בתקופת קודמו הנשיא חוסני מובארכ, הצבא ויתר על התמיכה בנשיא ולא התעמת עם ההמונים שהפגינו ברחובות ובכיכרות.

גל התייקרויות המחירים בהחלט עלול לעורר יציאה לרחובות בדומה ל "מהומות הלחם" שהיו בירדן, האופוזיציה מתייחסת לדבריו א-סיסי כניסיון להפחיד את ההמונים מלצאת להפגנות.

המשימה העיקרית והמיידית של הנשיא המצרי היא להרגיע את הרוחות, להימנע מהטלת מיסים חדשים ולהוריד את המחירים.

 אם לא יעשה זאת בזמן, מצרים עלולה להיקלע לגל של מחמאה חברתית שעלול להתגלגל כמו כדור שלג, לצבור תאוצה ולסכן את המשטר המצרי.

הצבא המצרי ער להלכי הרוח ברחוב המצרי ובדרך כלל הוא נוקט מדיניות זהירה מאוד, האם הוא יתייצב בשעת חירום לצדו של הנשיא א-סיסי?

אין תשובה ברורה לשאלה הזו, מה שברור הוא שהנשיא המצרי צריך לעשות הכול כדי שלא להזדקק לעזרת הצבא ולהעמידו במבחן.

ההצהרות של הנשיא המצרי מצביעות על כך שהוא הפנים את הסכנות הנובעות מהמצב הכלכלי-חברתי וכי הוא מתכוון לפעול בעניין, נצטרך להמתין ולראות כיצד הוא מטפל במצב המורכב שנוצר שנתיים לאחר עלייתו לשלטון.



הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי