ברגותי והאינתיפאדה

מרוואן ברגותי העצור בישראל מנסה למנף את האינתיפאדה לצורך קידום מועמדותו כיורש אפשרי של יו"ר הרש"פ.

ברגותי קורא להקים מפקדה לאומית לאינתיפאדה אך הסיכויים למימוש הצעתו קלושים.


בורסת השמות באש"פ לתפקיד יורשו האפשרי של מחמוד עבאס פסחה על מרוואן ברגותי, מזכיר הפת"ח בגדה, מי שנחשב בישראל כסמל הטרור של האינתיפאדה השנייה ומרצה עונש של חמישה מאסרי עולם בבית כלא בישראל.

מרוואן ברגותי אומנם נהנה מהפופולאריות הגבוהה ביותר בקרב הציבור הפלסטיני בשטחים כפי שבא לידי ביטוי בכל סקרי דעת הקהל שנעשו עד היום, אבל זה ממש לא מעניין את מחמוד עבאס ובכירי פת"ח הרואים בו סכנה למעמדם בתנועה.

פדווא ברגותי, רעייתו של מרוואן, כבר הטיחה האשמות בבכירי הרש"פ לפני כחודשיים כי לא פעלו לשחרור בעלה במסגרת "עסקת שליט" ב2011.

כן, למרות שהכינוי "נלסון מנדלה הפלסטיני" הודבק למרוואן ברגותי, נראה כי יו"ר הרש"פ וחבורתו מעדיפים אותו מאחורי סורג ובריח וכסמל למאבק הפלסטיני בכלא הישראלי ולא כפוליטיקאי משוחרר עם רקע של מאבק אלים בישראל, דבר שרק מגביר את הפופולאריות שלו ברחוב הפלסטיני.

למורת רוחו של ברגותי, השמות "החמים" הנדונים כעת בזירה הפלסטינית כמועמדים לרשת את מחמוד עבאס הינם שמותיהם של מחמד דחלאן, יריבו הפוליטי המר של מחמוד עבאס, ושל נאצר אלקידווה, קרוב משפחתו של יאסר ערפאת וחבר הועדה המרכזית של פת"ח.

עפ"י גורמים בתנועת פת"ח, ההערכה בתנועה היא כי אין שום סיכוי שישראל תסכים לשחרר מן הכלא את מרוואן ברגותי כדי שיהיה יורשו של מחמוד עבאס.

גורם בכיר בפת"ח אמר לי כי "ממשלת הימין בישראל לא תירה לעצמה ברגל מבחינה פוליטית וביטחונית", ולכן מחמוד עבאס מחפש אלטרנטיבה הגיונית לתפקיד היורש, כזו שתשרת את צרכיו האישיים אך גם דמות שתהייה מקובלת מבחינת הפלסטינים, מדינות ערב , ישראל וארה"ב.

האיגרת של ברגותי


נראה כי מרוואן ברגותי מבין היטב את מצבו מבחינתה של ישראל ומבחינתו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס והוא מנסה להידחף בכוח אל השיח הציבורי הפלסטיני העוסק בקרב הירושה בניסיון לצבור תמיכה ולהפוך למועמד הרלוונטי לתפקיד היורש, הוא מעריך שבשלב מסויים יהיו בחירות לנשיאות בשטחים ואז הוא יציג את מועמדותו לתפקיד מתוך הכלא הישראלי.

באיגרת שהוא שיגר מהכלא הישראלי ב-13 באוקטובר קרא מרוואן ברגותי לכל הפלגים הפלסטינים "להקים מפקדה לאומית מאוחדת של האינתיפאדה בהקדם האפשרי".

ברגותי גם קרא להפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל על כל צורותיו ואת המעצרים הפוליטיים בגדה וברצועה כדי שהאינתיפאדה תצליח.

ברגותי מנסה למנף את הפיגוע האחרון בירושלים ואת העובדה שהאינתיפאדה נכנסה לשנתה השנייה לצרכיו הפוליטיים ולהצטייר כמי שמוביל את האינתיפאדה מתוך הכלא הישראלי למרות שאת הפיגוע ביצע פעיל חמאס.

אין זה סוד ש "עקב אכילס" של אינתיפאדת הסכינים היא העובדה שאין לה הנהגה והפלגים הפלסטינים השונים לא הצליחו במהלך השנה האחרונה להשתלט עליה ולמקד אותה לעבר מטרות ויעדים פוליטיים.

האינתיפאדה ממשיכה להתנהל באופן ספונטני ובלתי מאורגן, אולם הפיגוע האחרון בירושלים שנעשה תוך שימוש בנשק חם והיה מוצלח מבחינת הפלסטינים מעורר שוב את הפלגים הפלסטינים השונים לנסות ולרכוב מחדש על האינתיפאדה .

האיגרת של מרוואן ברגותי היא קצרה אך גורמים בתנועת פת"ח מעריכים כי מרוואן ברגותי רואה בפיגוע האחרון בירושלים ציון דרך חשוב באינתיפאדה שאסור להחמיצו והוא מסמל את כישלון התיאום הביטחוני בין ישראל לרש"פ.

 לכן, הוא סבור שיש צורך דחוף להקים "מפקדה מאוחדת" לאינתיפאדה, כפי שהיה באינתיפאדה הראשונה שבה הוקמה מפקדה שבה היו חברים נציגים של כל פלגי אש"פ, כדי שהיא תהייה יעילה.

הקריאה של מרוואן ברגותי לפלגים הפלסטינים להקים מפקדה לאומית לאינתיפאדה באה דווקא במצב שהמשבר העמוק בין תנועות פת"ח וחמאס מגיע לשיאים חדשים.

תנועת חמאס בוחנת כעת את האפשרות לכונן מחדש את ממשלת הנייה ברצועת עזה, שהתפטרה ב2014 עם הקמת ממשלת ההסכמה הלאומית בראשותו של ראמי חמדאללה,  ובתנועת הפת"ח רואים בכך התנתקות רשמית של רצועת עזה מהגדה.

למרוואן ברגותי יש יחסים טובים עם תנועת חמאס וגם עם מחמד דחלאן "הטוען לכתר", אולם כוחו הפוליטי מוגבל בגלל היותו אסור בכלא הישראלי.

ספק רב עם הפלגים הפלסטינים יענו לקריאתו של מרוואן ברגותי להקמת מפקדה מאוחדת לאינתיפאדה.

תנועת חמאס טוענת שהיא זו שהתחילה את האינתיפאדה בחודש אוקטובר בשנה שעברה כשחולייה של אנשיה רצחה את בני הזוג הנקין ז"ל סמוך להתנחלות איתמר בשומרון.

כפי שהדברים נראים כרגע, האינתיפאדה תימשך בצורה אינדיבידואלית ללא הנהגה מאוחדת אך בצורה יותר מאורגנת והפיגוע האחרון בירושלים עלול להוות מודל לחיקוי ולשימוש בנשק חם נגד יעדים ישראלים.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי