ארגון הג'יהאד האסלאמי מציע יוזמת מדינית חדשה לכל הפלגים הפלסטינים שעיקריה הם פיוס לאומי כולל, ביטול הסכמי אוסלו ואינתיפאדה כוללת נגד ישראל.
תנועת פת"ח דוחה את היוזמה אשר מגבירה את בידודו של מחמוד עבאס בזירה הפלסטינית.
לארגון הג'יהאד האסלאמי יש יחסים טובים עם תנועת חמאס ברצועת עזה המאפשרת לו לפעול בחופשיות ואף לבנות את כוחו הצבאי כולל הצטיידות ברקטות ונשק נ"ט.
הארגון נתמך צבאית וכספית על ידי איראן אך יש לו גם יחסים טובים עם מצרים.
בעבר תיווך מזכ"ל הארגון, עבדאלה רמדאן שלח מספר פעמים בין מצרים לחמאס והצליח לשכנע את המצרים לבטל החלטת בית משפט שהכריז על חמאס כתנועת טרור.
למזכ"ל הארגון יש קשרים הדוקים וטובים עם המודיעין המצרי והוא מקפיד לשמור עליהם.
ארגון הג'יהאד האסלאמי גם מציית בדרך כלל להנחיה של חמאס שלא לירות רקטות לעבר ישראל במסגרת הפסקת האש שהושגה בתיווך מצרי לאחר מבצע "צוק איתן" והוא מקבל עליו את מרות חמאס בניגוד לארגונים הסלפיים "הסוררים" ברצועת עזה.
ב-21 באוקטובר קיים הארגון, בהסכמתה של חמאס, עצרת המונים גדולה במרכז העיר עזה לציון מלאת 29 שנים להקמתו.
בנאום שנשא מזכ"ל הארגון, ד"ר עבדאללה רמדאן שלח, הוא מתח ביקורת קשה על השתתפותו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאטס בהלוויתו של שמעון פרס ז"ל והציע יוזמה חדשה של עשר נקודות ליציאה מהמשבר הפנים-פלסטיני.
א.הודעה של הנשיא מחמוד עבאס על ביטול הסכמי אוסלו.
ב.ביטול ההכרה של אש"פ במדינת ישראל.
ג.בניה מחדש של אש"פ כדי שיהיה במסגרת לאומית כוללת.
ד.הודעה כי השלב הנוכחי הינו שלב שחרור לאומי והעדיפות היא להתנגדות לכיבוש דבר שמצריך אינתיפאדה כוללת כדי להביס את הכיבוש.
ה.סיום הפיצול והשגת אחדות וקביעת תוכנית חדשה ומאוחדת ואסטרטגיה על בסיס השתחררות מהסכם אוסלו.
ו.קביעת תוכניות לאומיות לחיזוק העם הפלסטיני וקיומו על אדמתו.
ז. יציאה ממצב של חלוקת פלסטין מבחינת העם והשטח, הדגשה כי מדובר בעם אחד, דבר שמחייב את כל מרכיבי העם (בשטחי) 48 ו-67 והפזורה הפלסטינית.
ח.יצירת קשר עם כל הגופים הערבים והאסלאמים בקשר לצעדים האלה והפסקת הריצה אל האויב הציוני, משיכת היוזמה הערבית(לשלום) ופעולה ביחד עם מצרים להסרת המצור מעל רצועת עזה.
ט.אש"פ חייב לרדוף את מדינת האויב והנהגתה עד לבית הדין הפלילי לפושעי מלחמה ולחזק את החרם הבינלאומי.
י.פתיחה בדיאלוג לאומי כולל.
היוזמה של רמדאן שלח באה על רקע המשבר הקשה הפוקד את כל הפלגים הפלסטינים, חוסר היכולת להגיע לפיוס לאומי כולל, החלשותו של אש"פ כארגון הגג שלהם והיחסים העכורים של תנועת חמאס עם מצרים המשליכים על חיי תושבי רצועת עזה.
הסעיפים המרכזיים ביוזמתו עוסקים בחידוש הדיאלוג הלאומי, ביטול הסכמי אוסלו ואינתיפאדה כוללת נגד ישראל והם מתאימים יותר לאג'נדה של חמאס מאשר למצע המדיני של אש"פ והרש"פ.
זוהי הפעם הראשונה שארגון הגיהאד האסלאמי מציע יוזמה מדינית כוללת מאז הקמתו וגם פעם ראשונה שארגון פלסטיני מציע תוכנית מעשית לתקן את הדרך המדינית שבה הלך אש"פ בהכרה במדינת ישראל ב1993.
אולם בתנועת פת"ח כועסים על הביקורת של מזכ"ל הג'יהאד האסלאמי על מחמוד עבאס ואומרים כי היוזמה הזו היא מוגזמת ונראית יותר כגימיק תקשורתי להגברת הפופולאריות של הארגון מאשר כתוכנית מעשית, ברור שיו"ר הרש"פ מחמוד עבאס איננו יכול לקבל את הסעיפים בה העוסקים בביטול הסכמי אוסלו ואינתיפאדה כוללת נגד ישראל.
רק בשבוע האחרון עצרו מנגנוני הביטחון של הרש"פ כמה פעילים של הג'יהאד האסלאמי בגדה בחשד שתכננו פעילות עויינת נגד הרש"פ וישראל.
העובדה שארגון פלסטיני קטן כמו הגיהאד האסלאמי מציע יוזמה חדשה לפיתרון המשבר הפנימי אחרי ששתי מדינות ערביות, מצרים וקטאר, נכשלו בכל התוכניות שהציעו לפיוס לאומי מעידה על כך שמצב הפלסטינים רק הולך ומחמיר.
מי שקפץ על העגלה החדשה הזו הינו מחמד דחלאן, יריבו הפוליטי המר של מחמוד עבאס, כדי לבדל את עצמו מיו"ר הרש"פ ולהראות את תמיכתו ברעיון הדיאלוג הלאומי והשגת האחדות הפלסטינית.
בדף הפייסבוק שלו בירך מוחמד דחלאן על היוזמה וכתב כי "יש בה מכנים משותפים עם כל הכוחות הפועלים בזירה הפלסטינית בכל הקשור לנושא האחדות הלאומית".
הוא קרא למצרים לתת חסות לדיאלוג לאומי פלסטיני אך התעלם לחלוטין מהסעיפים הקוראים לביטול הסכמי אוסלו וההכרה של אש"פ בישראל.
גם תנועת חמאס בירכה על היוזמה וקראה לכל הפלגים הפלסטינים לתמוך בה.
היוזמה של הג'יהאד האסלאמי מחדדת עוד יותר את הקוטביות בין עמדותיו של מחמוד עבאס לבין העמדות של שאר הארגונים הפלסטינים.
כנשיא הפלסטיני וכראש אש"פ הוא שנושא באחריות לחוסר היכולת של התנועה הלאומית הפלסטינית לצאת מהמשבר שבו היא נתונה ושהחמיר עוד יותר במהלך יותר מעשר שנות שלטונו.
בתקופת שלטונו נוצר הפיצול בין הגדה והרצועה ואש"פ איבד את שלטונו על רצועת עזה שהפכה לישות מדינית עצמאית.
מאז כשלו כל ניסיונותיו של מחמוד עבאס להביא לפיוס לאומי, הוא חתם על שלושה הסכמי פיוס עם תנועת חמאס שלא החזיקו מעמד והתמוטטו אחרי זמן קצר.
ביטול הבחירות המקומיות באופן חד צדדי על ידי מחמוד עבאס והאיום של תנועת חמאס לשוב ולהקים בקרוב את "ממשלת הניה" ברצועה מעידים על כך שהמשבר בין הפלגים הפלסטינים רק הולך ומעמיק ולא נראה פיתרון באופק.