גורמי הביטחון בתוניסיה נכשלו בלכידת מחסליו של מהנדס החמאס אלזווארי מה שמעיד על תכנון וביצוע מקצועי של החיסול.
הזרוע הצבאית של חמאס מעסיקה מומחים ערבים נוספים בשורותיה אך מסתירה את זהותם מחשש שיחוסלו ע"י המוסד הישראלי.
בחלוף שבוע ימים מחיסולו של מחמד אלזווארי בתוניסיה מסתבר כי גורמי הביטחון של תוניסיה עומדים בפני שוקת שבורה בחקירתם בפרשת החיסול.
גורם בכיר הבקי בענייני מודיעין אמר לי השבוע כי ארגון מודיעין טוב הינו ארגון שיש לראשיו את היכולת להודות בכישלונות מבצעיים ולהפיק מהם את הלקחים לקראת המבצעים הבאים.
אם אכן את חיסולו של המהנדס אחמד אלזווארי ביצע המוסד הישראלי כפי שטוענת הזרוע הצבאית של חמאס, אמר הגורם הבכיר, הרי שסביר להניח שבמבצע הזה הופקו כל הלקחים מתקלות מבצעיות שנעשו בעת חיסולו של פעיל החמאס מחמוד אלמבחוח בדובאי ב2010.
ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן ז"ל, נהג לדחות בשיחות פרטיות את הביקורת על מבצע חיסולו של אלמבחוח והטענות על כישלון מבצעי שבעקבותיו נחשפו כמה משיטות העבודה של המוסד ותצלומיהם של אנשים שצולמו במצלמות האבטחה בדובאי ושנטען כי הם הסוכנים שהשתתפו במבצע החיסול.
מה שקובע במישור העקרוני הוא מבחן התוצאה, נהג לומר דגן מבלי לאשר את מעורבות המוסד בחיסול,יש להניח שהמטרה הושגה ושום סוכן לא נתפס, לגבי טעויות שהיו אני מניח שאם היו כאלה מי שצריך יפיק את הלקחים הדרושים.
ואכן, בניגוד למה שקרה בדובאי, הפעם לא יכלו שלטונות תוניסיה להציג שום תצלומים של החשודים בחיסולו של מחמד אלזווארי,עפ"י דיווחים באמצעי התקשורת הערבים, ידיים מיסתוריות החליפו את הסרטים במצלמות האבטחה באזור ביתו של אלזווארי בצילומים אחרים כך שבידי גורמי הביטחון התוניסאים אין שום צילום של חשודים.
עפ"י העיתונות התוניסאית, הם הרכיבו לפחות קלסתרון אחד של אדם החשוד בחיסול עפ"י עדויות שגבו מעדי ראיה ומהעיתונאית ההונגריה ממוצא תוניסאי שסייעה למחסלים מבלי שהייתה מודעת לכך.
האם הייתה תקלה מבצעית?
המבחן לשאלה הזו אומר גורם ישראלי בכיר, הוא מי הם החשודים שנעצרו על ידי גורמי הביטחון התוניסאים ומה פשר הידיעות באמצעי התקשורת על עקבות שהותירו המחסלים מאחוריהם כמו מכוניות שכורות, אקדחים עם משתיקי קול ומכשירי טלפון סלולארים.
עפ"י מה שניתן להסיק מהדיווחים השונים באמצעי התקשורת הערביים, גורמי הביטחון בתוניסיה מחזיקים בשלושה חשודים בלבד בסיוע למחסליו של מחמד אלזווארי וכי הם עצמם מודים כי המחסלים נמלטו לחו"ל.
בין העצורים העיתונאית ההונגריה ממוצא תוניסאי שטוענת כי האנשים שהעסיקו אותה מחו"ל שיטו בה וכי היא לא ידעה שהם סוכני מוסד.
בעגה המודיעינית קוראים לזה "בלדר משוטה".
יום לפני החיסול היא נסעה לחו"ל אך הסכימה לחזור ולהעיד בפני גורמי הביטחון התוניסאים לאחר שהובטח לה כי איננה חשודה וכי יגבו ממנה עדות בלבד.
אם אכן מצאו גורמי הביטחון של תוניסיה אקדחים עם משתיקי קול ומכשירי טלפון סלולאריים באחד מכלי הרכב השכורים שננטשו, יש להניח שתוכניתם המקורית של המחסלים השתבשה באחד מהשלבים של המבצע אחרת לא היו משאירים מאחוריהם ראיות כאלה, שכן מדובר במחסלים מקצועיים.
העיתון הלבנוני "אלאח'באר" המקורב לארגון חזבאללה מנסה לספק תשובה לשאלה הזו בכתבה שהוא פרסם ב-22 בדצמבר.
בכתבה נטען כי סוכני המוסד תכננו לחטוף את מחמד אלזווארי כדי לחקור אותו ורק אחר כך לחסלו בחניקה כפי שחיסלו את מחמוד אלמבחוח ב2010.
הראיה לכך היא סוג ומספר הרכבים השכורים שבהם נעשה שימוש במבצע ומספר היריות הרב (20 כדורים) שפגעו גם בדלת החנייה של ביתו.
לטענת העיתון, מחמד אלזווארי נאבק עם תוקפיו והם נאלצו לירות בו למוות.
כמה מהשכנים היו עדי ראיה למתרחש והם התקשרו למשטרה ודיווחו על הרכב שבו היה צוות החיסול, גם אישתו ואימו של אלזווארי שמעו את היריות ויצאו החוצה שם מצאו את גופתו.
עפ"י הדיווח, צוות המחסלים החליף רכב ועלה לרכב של כוח הסיוע שהמתין בסמוך כשהוא משאיר מאחור את האקדחים עם משתיקי הקול מחשש למחסומי ביקורת, חיפוש ומעצר על ידי המשטרה התוניסאית.
הרכב נסע היישר לשדה התעופה ומשם טסו המחסלים למדינה ערבית.
אם הגירסא הזו אכן נכונה, הרי שמדובר בתקלה מבצעית בלתי מתוכננת שהמחסלים התמודדו עמה עפ"י שיקול הדעת וההחלטות של המפקד בשטח או כתגובה לתרחיש שנחזה בזמן התכנון.
הכתבה בעיתון "אלאח'באר" דוחה את הפרשנויות של עיתונאים בישראל כי האקדחים הושארו מאחור כדי להעביר מסר כי ידו של המוסד הישראלי ארוכה וכי באפשרותו להגיע לכל אדם בכל מקום.
כל ארגון מודיעין ישראלי איננו נוהג כך ואיננו מעביר מסרים בדרך הזו, נטען בכתבה.
ממשלת תוניסיה בלחץ
מחמד אלזווארי היה פעיל של תנועת "אלנהדה" שהיא תנועת בת של "האחים המוסלמים" ויש לה רוב בפרלמנט.
ההודאה של חמאס כי מחמד אלזווארי עבד בשירות הזרוע הצבאית שלה וחוסל על ידי המוסד הישראלי על אדמת תוניסיה הביאה לביקורת חריפה בדעת הקהל על השלטון ולחצים פוליטיים על הנשיא אלבאג'י קאיד אלסבסי לטפל במחדלים הביטחוניים שאיפשרו את החיסול.
בעוד החקירה נמשכת על ידי גורמי הביטחון הודיע ראש ממשלת תוניסיה, יוסף אלשאהד, על שורה של צעדים בעקבות החיסול:
א.הדחתם של אלחביב שוואט, מושל אזור ספאקס, שבו חוסל מחמד אלזווארי ושל עוד שני בכירים במנגנון הביטחון הלאומי באזור.
ב.הקמת "מרכז לאומי למודיעין" שירכז את כל המידע המודיעיני, ינתח אותו ויתאם בין כל מנגנוני המודיעין במדינה.
ג.הכנת הצעת חוק כדי להילחם בפשיעה באמצעות רשתות תקשורת (כנראה בעקבות חדירת המחסלים מרחוק לרשת מצלמות האבטחה בסמוך לביתו של אלזווארי והשתלת תמונות שאינן תמונות זירת החיסול).
ד.הסדרת עבודת חברות ההפקה לטלוויזיה עבור רשתות זרות (כנראה בעקבות גיוס העיתונאית ההונגריה על ידי חברת הפקה פיקטיבית משבדיה לצורך עריכת "ראיון" עם אלזווארי).
ההודעות של ממשלת תוניסיה נועדו להרגיע את התנועה האסלאמית ואת דעת הקהל והן מעידות על חוסר האונים של הממשלה וכישלונם של מנגנוני הביטחון במדינה אשר הופתעו ולא הצליחו למנוע את חיסולו של אלזווארי על אדמת תוניסיה.
מומחים ערבים בשירות החמאס
הזרוע הצבאית של חמאס תשדר בימים הקרובים קטעי וידאו שבהם נראה מחמד אלזווארי בעבודתו בשירות חמאס.
הכינוי הצבאי של מחמד אלזווארי היה "מוראד".
בתנועת חמאס טוענים כי עיתוי החיסול בתוניסיה על ידי ישראל נעשה בסמיכות זמנים לאירועי יום השנה ה-29 להקמת התנועה כדי להנחית עליה מכה מוראלית וכי ישראל ניצלה את העובדה שהעולם הערבי-איסלאמי עסוק באירועי חלב שבסוריה מה שצמצם מאוד את המחאה בעולם הערבי על החיסול.
עפ"י גורמים בחמאס, בשירות הזרוע הצבאית של חמאס פועלים גם מומחים מצרים, פקיסטנים וירדנים אך היא לא מגלה את זהותם מחשש שהמוסד הישראלי יפגע בהם.
לדבריהם, בזמן שלטונו של הנשיא חוסני מובארכ, עצרו גורמי הביטחון המצריים את אחד ממנהיגי "האחים המוסלמים" אשר קנה דגם של מטוס זעיר ללא טייס כדי להעבירו לזרוע הצבאית של חמאס.
תנועת חמאס מנסה להשתמש בחיסולו של מחמד אלזווארי למטרות תעמולה ולהראות כי חיסולו מוכיח כי הבעיה הפלסטינית איננה רק בעיה של הפלסטינים אלא בעיה ערבית-אסלאמית.
הטענה של חמאס היא כי המוסד הישראלי ייאלץ מעתה להתמודד לא רק עם פלסטינים אלא עם מומחים ערבים בלתי מוכרים שהצטרפו לשירות הזרוע הצבאית.
חמאס מנסה לתאר את החיסול כנקודת מפנה שתדחוף אלפי מהנדסים ערבים מוכשרים בעולם הערבי לסייע לחמאס, השאלה האם חיסולו של אלזווארי לא ירתיע דווקא מומחים ערבים להצטרף לשירות הזרוע הצבאית, רק עם חלוף הזמן נדע זאת.