מה אחרי החלטה 2334?

בצמרת אש"פ יש חששות מצעדי נקם של ישראל וממשל טראמפ בעקבות ההחלטה במועצת הביטחון בעניין ההתנחלויות.

הרש"פ תנסה להביא ליישום החלטת מועצת הביטחון אך במקביל היא נערכת לחידוש המשא ומתן עם ישראל.


הנהגת הרש"פ בראשות מחמוד עבאס שרויה באופוריה בעקבות החלטת מועצת הביטחון 2334 בעניין ההתנחלויות, מקורביו של יו"ר הרש"פ בטוחים שההחלטה חיזקה את מעמדו של מחמוד עבאס בקרב הציבור הפלסטיני ודחקה עוד יותר הצידה לשולי המפה הפוליטית את יריבו הפוליטי מחמד דחלאן שתקף כל העת את מדיניות יו"ר הרש"פ כי איננה משיגה שום הישגים מדיניים לטובת הבעיה הפלסטינית.

מבחינתו של מחמוד עבאס, החלטת מועצת הביטחון בעניין ההתנחלויות העלתה שוב את הבעיה הפלסטינית לראש סדר היום הבינלאומי והזימה את טענת ישראל כי הבעיה המרכזית של מדינות ערב איננה הבעיה הפלסטינית.

עפ"י גורמים בכירים ברש"פ, מחמוד עבאס שוקל כעת לצרף את שר החוץ הפלסטיני ריאד אלמאלכי לצוות המשא ומתן הפלסטיני, ההערכה ברש"פ היא כי עניין חידוש המשא ומתן עם ישראל הוא רק שאלה של זמן וכי ההחלטה במועצת הביטחון והועידה הבינלאומית הצפויה בפאריז במחצית החודש הבא יזרזו את ישראל ואת ממשל טראמפ להסכים לחידוש המשא ומתן עמה בתנאים חדשים.

סגן שר החוץ הרוסי מיכאל בוגדנוב אמר ב-27 בדצמבר כי יש מוכנות של ראש הממשלה נתניהו ושל יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לפגישה משותפת ללא תנאים מוקדמים במוסקבה וכי המוכנות תקפה גם אחרי ההחלטה במועצת הביטחון.

צירופו האפשרי של ריאד אלמאלכי לצוות המשא ומתן הפלסטיני נועד לחזק את הצוות שכן לדעתו של מחמוד עבאס, אלמאלכי הוכיח יכולות מדיניות גבוהות,את ריאד אלמאלכי אמור להחליף בתפקידו כשר החוץ הד"ר זיאד אבו עמרו.

ריאד אלמאלכי אמר השבוע כי הרש"פ איננה רוצה לחשוף את קלפיה בפעם אחת וכי היא תטפל בנושא ההתנחלויות באופן הדרגתי.

השלב הבא מבחינת הפלסטינים הוא הועידה הבינלאומית בפאריז שם ישתתפו נציגי 70 מדינות, ובהם שר החוץ האמריקני ג'ון קרי, שיאשרו שוב בהחלטותיה את הטענה בדבר אי חוקיות ההתנחלויות ואת אופציית שתי המדינות דהיינו הקמתה של מדינה פלסטינית לצד ישראל.

לקראת הועידה יישא שר החוץ האמריקני ג'ון קרי נאום מדיני שיפרט את עקרונות הסדר הקבע עפ"י תפיסת ממשל אובאמה, ועידת פאריז אמורה לאמץ חלקים מהמתווה הזה כהחלטות ואולי גם מועצת הביטחון של האו"ם.

בצד האופוריה בהנהגה הפלסטינית יש גם בכירים החוששים מצעדי נקם מצד ישראל ומצד הממשל החדש של דונלד טראמפ.

בסופו של דבר החלטת מועצת הביטחון 2334 היא עפ"י סעיף 6 ולא עפ"י פרק 7 המאפשר הפעלת כוח צבאי נגד ישראל והטלת סנקציות בינלאומיות עליה, בנוסף לכך ב-20 בחודש הבא צפוי להיכנס לבית הלבן נשיא חדש האוהד מאוד את ישראל שאיננו סבור שההתנחלויות הן מכשול לשלום.

החשש הוא שישראל תפסיק את העברת כספי המיסים שהיא גובה ומעבירה מדי חודש לרש"פ לצורך תשלום המשכורות או שהממשל האמריקני יפסיק את העברת כספי הסיוע לרש"פ ומעוד שורה של צעדי התנתקות אפשריים מהרש"פ  שאינם קשורים לנושא הביטחון והמלחמה בטרור.

בעיה נוספת מבחינת הרש"פ היא כיצד לשמור על מומנטום מדיני ולהביא ליישום מהיר של החלטת מועצת הביטחון  2334 לפני שתהפוך להחלטה נוספת המונחת בארכיון של האו"ם.

האו"ם קיבל כבר בעבר כמה החלטות הנוגעות שמגדירות את ההתנחלויות כבלתי חוקיות, ב1979 התקבלו החלטות מס' 445 ו 446 ושנה לאחר מכן ב 1980 התקבלו עוד שתי החלטות 465 ו 478 באותו העניין.

ישראל עלולה, מבחינת הפלסטינים להגיב על ההחלטה במועצת הביטחון דווקא בהגברת הבניה ההתנחלויות, במקרה כזה אמורים הפלסטינים, כך אומר הד"ר מחמד א-שתיה חבר הועדה המרכזית של פת"ח,לפנות שוב למועצת הביטחון ולנסות להביא את ישראל לעימות ישיר עם המועצה.

אולם, בכירים באש"פ דורשים כי הרש"פ תגבש תוכנית מסודרת להתמודד עם השלב הבא אחרי ההחלטה במועצת הביטחון.

רסאן שכעה, חבר הועד הפועל של אש"פ, אומר כי השלב הבא הוא קשה ומסוכן יותר.

בראיון לסוכנות הידיעות "אמד" ב-27 בספטמבר, אמר שכעה כי  הרש"פ צריכה להיות מודעת לסכנות השלב הבא ולפעול בכל הכיוונים כדי לתמוך בהחלטת מועצת הביטחון ולבצעה באופן מעשי.

בכירים אחרים ברש"פ מזהירים כי אסור "לנוח על זרי הדפנה" וכי מחמוד עבאס צריך לקבוע תוכנית עבודה ומהירה לביצוע החלטת מועצת הביטחון ולאילוץ ישראל ליישם את ההחלטה.

הדבר מצריך לדעתם מאמץ בינלאומי נוסף בתמיכה ערבית, הצטרפות של הפלסטינים במעמד של "מדינה" למאות מוסדות בינלאומיים ולנקיטת סנקציות נגד ישראל.

אחד החששות בהנהגה הפלסטינית הוא מהצפוי מצדו של ממשל טראמפ בנושא מעמדה של ירושלים.

מקורבי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ מבטיחים כי הוא יאיץ את תהליכי העברתה של השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים וכי הוא מתכנן לבקר בעצמו בקרוב בירושלים כדי להדגיש את עובדת היותה בירת ישראל.

בכירי הרש"פ מאיימים כי העברת השגרירות לירושלים תהיה בגדר "הכרזת מלחמה" על הפלסטינים ועל העולם הערבי-אסלאמי שתסכן את חייהם של כל האזרחים האמריקנים השוהים במזרח התיכון.

העיתון המצרי"אליום אלסאבע" המקורב לחוגי השלטון פרסם ב-27 בדצמבר את פרוטוקול הפגישה של ד"ר צאיב עריקאת בוושינגטון עם היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס.

היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס שאלה על התגובה הפלסטינית במקרה של העברת השגרירות האמריקנית לירושלים או סיפוח גושי התנחלות חדשים.

צאיב עריקאת השיב לה: "אנו נצטרף ל16 ארגונים בינלאומיים באופן מיידי ונבטל את ההכרה של אש"פ בישראל, נקבע (מחדש) את היחסים המדיניים, הביטחוניים והכלכליים עם שלטונות הכיבוש הישראלים, נטיל את האחריות על ישראל על קריסת הרש"פ ונקרא לעמים הערבים והאסלאמיים לגרש את השגרירויות של ארה"ב מבירותיהם".

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי