ירדן נגד העברת שגרירות ארה"ב לירושלים

ירדן הצטרפה בגלוי למאבק הפלסטיני למניעת העברת שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים.

המלך עבדאללה חושש מהתפשטות גל ההפגנות מהשטחים לירדן שיערער את יציבות השלטון הרעוע בלאו הכי על רקע המצב הכלכלי הקשה.

יו"ר הרש"פ מחמוד  עבאס הצליח לגייס את עבדאללה מלך ירדן להצטרף למאבק נגד כוונת ממשל טראמפ להעביר את שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים.
מחמוד עבאס נועד ב-22 בינואר בעמאן עם עבדאללה מלך ירדן ודן עמו בהשלכות של צעד כזה.
עפ"י מקורות פלסטינים,יו"ר הרש"פ ביקש את עזרת המלך עבדאללה ביצירת קשר עם ממשל טראמפ והשפעה עליו שלא להעביר את השגרירות לירושלים.
במסיבת עיתונאים בסוף הפגישה אמר יו"ר הרש"פ כי הוא סיכם עם המלך הירדני על שורה של צעדים שיש לנקוט ביחד אם תועבר השגרירות לירושלים אך הוא מקווה שהממשל האמריקני לא ינקוט בצעד הזה.
הוא הוסיף  ואמר: "אנו מצפים שהממשל החדש יפסיק לדבר על העברת השגרירות לירושלים ושהוא יהיה מעורב עימנו במשא ומתן רציני כדי להגיע לפיתרון מדיני,זה הדבר העדיף לנו ולישראלים ולאזור כולו".
עפ"י הסכם השלום בין ירדן לישראל משנת 1994, לממלכה ההאשמית יש מעמד מיוחד בירושלים והיא האפוטרופוס של המקומות הקדושים בהר הבית.
מייד לאחר הפגישה התראיין שר ההקדשים הירדני, האיל דאוד, לאתר "אלריסאלה נט" המזוהה עם חמאס  ואמר כי הבטחתו של הנשיא טראמפ להעביר את השגרירות מתל אביב לירושלים "הינה התפתחות מסוכנת המחייבת עימדה איתנה נגדה ומכה קשה לתפקידה של ארה"ב כמתווכת במו"מ בין ישראל לפלסטינים."
הוא הזהיר כי ארה"ב צריכה להרגיש כי האינטרסים שלה בסכנה באופן רציני אם תנקוט בצעד הזה אחרת וושינגטון תמשיך בתוכניתה להעברת השגרירות לירושלים.
המלך עבדאללה הינו המנהיג הערבי הראשון המצטרף בפומבי ליו"ר הרש"פ במאבקו נגד כוונת הממשל האמריקני החדש להעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים, שאר מנהיגי ערב ובראשם הנשיא המצרי עבד אלפתאח א-סיסי שומרים עד כה על שתיקה בנושא.
עפ"י מקורות בתנועת פת"ח, המלך הירדני חושש שההפגנות שהחלו בשטחי הגדה והרצועה בימים האחרונים נגד כוונת ממשל טראמפ להעביר השגרירות לירושלים יתפשטו גם לירדן ויערערו את יציבות הממלכה ההאשמית.
לכן, יש לראות את הפגישה בין המלך עבדאללה למחמוד עבאס בראש ובראשונה כמהלך ירדני שנועד לשמור על השקט בירדן ולאותת לתושביה הפלסטינים כי ישנו תיאום מלא בין ירדן לרש"פ בנושא הזה.
תסיסה בירדן

גם כך המצב בירדן לא יציב על רקע בעיות כלכליות קשות, באחרונה הוחלפה בה הממשלה על רקע המצב הכלכלי והפיגוע של ארגון דאע"ש באזור כרכ בדרום ירדן.
בסוף השבוע שעבר נשא השיח' אחמד הליל, האימאם המיוחד המטופל בענייני משפחת המלוכה וזקן השופטים המוסלמים בירדן, נאום חריף בדרשת יום השישי במסגד ע"ש המלך חוסיין בן טלאל, שבו הזהיר את המלכים והנסיכים של מדינות המפרץ מאפשרות התמוטטות הממלכה ההאשמית בגלל מצוקתה הכלכלית.
"ההפגנות והמהומות ברחוב הירדני יביאו לחורבן" הזהיר השיח' הליל, נאומו הרגיז את מדינות המפרץ ובראשן סעודיה ויומיים לאחר מכן הוא נאלץ להגיש את התפטרותו מכל התפקידים שמילא בעקבות הסערה שעוררו דבריו.
ממשלת ירדן קיבלה את התפטרותו ומינתה במקומו את השיח'עבד אלכרים סלים אלסלימאן.
מדינות המפרץ לא חידשו עד כה את הסיוע לירדן בסך חמישה מיליארד דולר לתקופה של חמש שנים, הן סובלות בעצמן ממצוקה כספית על רקע הירידה במחירי הנפט.
ירדן סובלת ממשבר כספי גדול, החוב החיצוני שלה מגיע ל 37 מיליארד דולר והגירעון התקציבי לשנת 2017 מוערך בסך 1.1 מיליארד דולר.
ממשלת ירדן בראשותו של האני אלמולקי נאלצה להעלות מיסים וכתוצאה מכך עלו המחירים בממלכה.
עליית המחירים, האבטלה והשמועות על השחיתות הביאו לגל של מהומות בירדן בדרומה ובצפונה דווקא בריכוזי האוכלוסייה הידועים בנאמנותם לשלטון ההאשמי.
בנוסף לבעיותיה הכלכליות הקשות, ירדן סובלת מניסיונות של ארגון דאע"ש לערער את יציבות השלטון באמצעות פיגועי טרור.
מנגנוני הביטחון הירדנים עצרו בתחילת החודש כ 350 חשודים בפעילות טרור בעקבות הפיגוע של דאע"ש באזור כרכ,ההערכה כי מדובר בהתארגנות של "חוליות רדומות" שארגון דאע"ש הצליח להקים בממלכה.
הדבר האחרון שהמלך עבדאללה צריך כעת הוא גל חדש של מהומות על רקע הכוונה להעברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים, לכן, הוא נזעק לתאם עמדות עם יו"ר הרש"פ.
בנוסף, המלך עבדאללה שהינו צאצא למשפחת הנביא מוחמד, חייב להציג את עצמו כמי שנלחם למען השמירה על מעמד ירושלים ומסגד אל-אקצא.
בקרוב צפוי המלך עבדאללה לבקר גם בוושינגטון ובמוסקבה וסביר שהנושא יעמוד במרכז פגישותיו עם הנשיא טראמפ והנשיא פוטין, הוא ינסה לשכנע את הנשיא טראמפ שלא לנקוט במהלך הזה לאחר שהבית הלבן הודיע כי התחילו הדיונים הראשונים בנושא.


הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי