להקים מייד ועדת חקירה ממלכתית!

דו"ח מבקר המדינה שיתפרסם בקרוב בעניין מחדלי "צוק איתן" מחייב הקמת ועדת חקירה ממלכתית לאלתר. הדרג המדיני הוא הנושא באחריות למחדלי המלחמה ועל ועדת החקירה להסיק את המסקנות הדרושות כדי למנוע הישנות המחדלים בעתיד.
אין צורך להמתין לדו"ח מבקר המדינה בעניין "צוק איתן"  שאמור להתפרסם השבוע כדי להבין כיצד ראש הממשלה בנימין נתניהו ניהל את המלחמה האחרונה בעזה.
נראה כי  דם חיילינו נשפך לשווא ברצועת עזה, תנועת חמאס
שיקמה את כל יכולותיה הצבאיות שנפגעו במלחמה ואף הקימה מחדש מערך גדול של מנהרות התקפיות וארסנל של אלפי רקטות.
מבצע "צוק איתן" היה מבצע שנוהל בצורה שלומאלית על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו ועל ידי המערכת הצבאית ואין מנוס אלא להקים ועדת חקירה ממלכתית כדי
שתסיק את המסקנות האישיות נגד האחראים ותפיק את הלקחים הדרושים נוכח התעצמות החמאס המחודשת ברצועת עזה והכנותיו לסיבוב לחימה חדש מול ישראל.

הקרב על תודעת הציבור

כמה פוליטיקאים ובראשם ראש הממשלה נתניהו פועלים כבר זמן רב לקראת פרסום הדו"ח של מבקר המדינה כדי לצרוב בתודעת הציבור את גירסתם ולא את מסקנות הדו"ח.
די בדבריו של יו"ר מפלגת "יש עתיד", יאיר לפיד, שהיה שר בקבינט במהלך המלחמה בעזה, כי נושא המנהרות היה "מחדל לאומי" להבין את הצורך הדחוף בהקמת ועדת חקירה ממלכתית.
גם שר השיכון יואב גלנט מטיל את האחריות למחדלים ב"צוק איתן" על משה יעלון ובני גנץ, אך  הוא מתעלם מהתפקיד הכושל שמילא ראש הממשלה נתניהו במלחמה, אין פלא, הרי גלנט בוחן ברצינות את האפשרות להצטרף בעתיד לליכוד, מדוע לא להתחנף קצת לנתניהו?
צודקות המשפחות השכולות של חיילי צה"ל שנפלו במהלך מבצע "צוק איתן" בטענותיהן,  דם ילדינו זועק מן האדמה בעוד גורמים שונים ובראשם ראש הממשלה
נתניהו, שר הביטחון לשעבר משה בוגי יעלון והרמטכ"ל לשעבר בני גנץ מנסים לטייח את מחדלי הדרג המדיני והצבאי מתחת לשטיח באמצעות הנחתת "מכת מנע" תקשורתית על הציבור לקראת פרסום דו"ח מבקר המדינה, רק חקירה רצינית ומעמיקה של ועדת חקירה ממלכתית שתסיק מסקנות אישיות עשויה למנוע מחדלים כאלה בעתיד.
ראש הממשלה נתניהו מנסה שוב להוליך שולל את הציבור בהפצת טענות שקריות כי נושא המנהרות  נדון בקבינט כאילו שאזרחי ישראל לא ראו בעצמם, על מרקעי הטלוויזיה, כיצד הצליחו מחבלי החמאס להפתיע את צה"ל ולחדור לישראל דרך המנהרות. שר הביטחון לשעבר משה יעלון והרמטכ"ל דאז רב אלוף בני גנץ  לא הכינו את צה"ל כפי שנדרש למלחמה, מערכת המודיעין כשלה, דיוני הקבינט היו שטחיים וראש הממשלה הסתיר מידע חשוב משרי הקבינט, לכן הציבור חייב לדרוש הקמת ועדת חקירה ממלכתית שכן בנימין נתניהו מתכנן להמשיך בתפקידו כראש ממשלה למרות מחדליו החמורים במלחמה בעזה והחקירות הפליליות נגדו, שר הביטחון לשעבר יעלון מתכנן להתמודד על ראשות הממשלה והרמטכ"ל לשעבר בני גנץ שוקל ברצינות להיכנס לפוליטיקה, כל אלה שקשורים למחדלי המלחמה החמורים ברצועת עזה רוצים לשוב ולנהל את חיינו, רק ועדת חקירה ממלכתית יכולה לעצור את תאבי השררה האלה.
דו"ח מבקר המדינה בנושא מחדלי מבצע "צוק איתן",  שם ללעג ולקלס את כל התדרוכים הרבים שטרח ראש הממשלה נתניהו לעשות למערכות התקשורת ועשרות עיתונאים ופרשנים בחודשים האחרונים כדי לנקות את עצמו מכל אחריות למחדלי "צוק איתן". 
הדרג המדיני מגלגל את האחריות ממנו והלאה בתירוצים שונים, אם הביקורת הציבורית עליו תלך ותתגבר הוא ינסה בסופו של דבר למצוא איזה ש"ג כדי לזרוק עליו את האחריות.  השר היחיד שמסתייג מהמגמה הזו הינו שר החינוך נפתלי בנט שקרא  שלא לגלגל את האחריות לעבר הצבא, "הלוחמים ראויים שהדרג המדיני ישתפר" הוא אמר לפני כמה חודשים, בהחלט מילים כדורבנות. 
צה"ל הגיע למלחמה לא מוכן, ללא תוכניות להילחם במנהרות, ללא אמצעי לחימה מתאימים, ללא
הכשרת הכוחות והכנת כוחות ייעודיים שיתמודדו עם התופעה. לכך אחראי הדרג המדיני בראשות בנימין נתניהו, הדרג המדיני הוא זה שצריך לדאוג ולוודא שהצבא ערוך כראוי למלחמה.
 

אי הפקת לקחים ממלחמת לבנון השנייה

מחדלי מבצע "צוק איתן" מזכירים את מחדלי מלחמת לבנון השנייה, הדרג המדיני נאלץ אז להקים ועדת חקירה ממלכתית בראשות השופט בדימוס אליהו וינוגרד שהיו חברים בה פרופ' רות גביזון, פרופ' יחזקאל דרור
והאלופים(מיל') מנחם עינן וחיים נדל. 
דו"ח הביניים שפרסמו היה נוקב ומצא ליקויים חמורים בהתנהלות הדרג המדיני, כולל הקבינט,
ואח"כ פורסם דו"ח סופי עם המלצות.  
הדרג המדיני נאלץ להקים ועדה בראשותו של הרמטכ"ל לשעבר אמנון ליפקין-שחק שתתרגם את מסקנות ועדת וינוגרד לנהלים ופעולות מעשיות, הועדה פרסמה דו"ח ממצה ובו בין היתר פירוט קונקרטי כיצד הקבינט צריך להכין את דיוניו, הדו"ח אומץ על ידי ראש הממשלה .
באותה התקופה גם קודם חוק המל"ל שתאם את מסקנות דו"ח וינוגרד והמלצות ועדת ליפקין-שחק ובסופו של דבר חוקק החוק הקובע את כל מערכת סדרי העבודה לפיהם הדרג המדיני צריך לתפקד במצבי החלטה ומצבי חירום.
המועצה לביטחון לאומי (מל"ל) חוזקה וקיבלה את הסמכות והחובה להכין את הקבינט והשרים. במהלך מבצע "עמוד ענן" תפקדו המל"ל והקבינט כיאות תוך יישום הולך וגובר של ההמלצות, הקילקולים החלו שנתיים לאחר מכן במבצע "צוק איתן".
ממצאי מבקר המדינה מגלים שורה של אי סדרים ופעולה המנוגדים לדרישות החוק, בפועל, תפקוד הקבינט במבצע "צוק איתן" היה גרוע ומקוטע יותר מאשר של הקבינט במלחמת לבנון השנייה.
בתקופת מלחמת לבנון השנייה לא היה קיים חוק המל"ל ולא היו המלצות ועדת ליפקין-שחק אולם במבצע "צוק איתן" הם היו קיימים, היו חוק ונוהלים מחייבים, ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר להתעלם מהם, הוא מידר את השרים, לא היו הכנות ראויות ולא היו חלופות להחלטות שנתקבלו.  מהקבינט הביטחוני יצאו כל הזמן הדלפות לתקשורת על התכנונים העתידיים של צה"ל וכוונות הדרג המדיני, ההדלפה החמורה ביותר הייתה של המצגת שהוצגה בקבינט על אפשרות כיבוש כל הרצועה, מחירה וההחלטה שהדרג המדיני מתכוון להימנע מכך. תנועת חמאס קיבלה מודיעין מעולה מההדלפות של הקבינט. 
עד היום לא נחקרה פרשת הדלפת המצגת לערוץ 2, אך כל מי שעיניו בראשו יכול לשער בנקל מאיזה
מקור מדיני רם דרג היא הגיעה ולמי היה האינטרס להדליפה. 
בשורה התחתונה כל ההתנהלות הזו של הקבינט בראשות בנימין נתניהו גרמה לנזקים כבדים,
למחיר גבוה בדמים ולתוצאה הלא משכנעת של המלחמה.
סוגיית הכשל בטיפול במנהרות עולה מדו"ח מבקר המדינה אולם ישנם היבטים נוספים שנפלו בהם כשלים חמורים שלא התפרסמו עדיין. 
מעל לכל ניצבת סוגיית הניהול הקלוקל ובניגוד לחוק של הקבינט הביטחוני,ראש הממשלה הוא האחראי לניהול הקבינט אך על המל"ל מוטלת האחריות לעשות את כל עבודת המטה ולוודא שהקבינט פועל כהלכה, אם היו כשלים הרי שזהו מחדל חמור של המל"ל שכן זוהי אחריותו הישירה.
לאור העובדות שכבר עולות מתחקיר צה"ל בעניין המנהרות ולאור העובדה שמערכת ביקורת המדינה לא פעלה לרוחב כל הנושאים ועל ידי אנשים בשיעור הקומה הגבוה ביותר בנושאים אלה וגם לא הייתה לה הסמכויות המוקנות לועדת חקירה ממלכתית, אין מנוס אלא להקים ועדה כזו שתרד לחקר האמת.
שר החוץ דאז אביגדור ליברמן מתח ביקורת חריפה על ראש הממשלה נתניהו במהלך מבצע "צוק איתן", הוא צדק, חוק המל"ל מחייב הצגת מודיעין ממצה בכל דיון ע"י המודיעין,הצגת חלופות לכל החלטה, ניתוחן והשוואה ביניהן, דבר שלא נעשה.
ראש הממשלה ביחד עם שר הביטחון יעלון והרמטכ"ל בני גנץ פעלו כצוות מצומצם, שרי הקבינט מודרו והכשלים נחשפו כשמחבלי חמאס הצליחו להפתיע את צה"ל והדרג המדיני. ראש הממשלה נושא באחריות בעוד הצבא מנסה להפיק לקחים מהכשלים במבצע "צוק איתן"  הדרג המדיני מנסה לטשטש את התמונה. הדרג המדיני מנסה גם לגלגל את האחריות על הדרג הצבאי, עפ"י גורמים מדיניים בירושלים נראה כי הדרג המדיני בראשות בנימין נתניהו ניסה להסיט בתשובותיו למבקר המדינה את האש לעבר ראשי הצבא ובמיוחד לעבר הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ ולעברו של האלוף אביב כוכבי ששימש במלחמה כראש אמ"ן.
עפ"י אותם גורמים,מטרתו של נתניהו היא להתחמק מחלק מהאחריות לכשלים במבצע "צוק איתן" ולהקשות על כניסה חלקה לפוליטיקה של הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ.
התחושה בקרב הציבור היא שלקחי מלחמת לבנון השנייה לא הופקו ולא יושמו ובכלל זה הקמת מועצה לביטחון לאומי(מל"ל) מקצועית ואיכותית.
כבר יותר משנה שלא ממונה יועץ לביטחון לאומי קבוע בלשכת ראש הממשלה ונראה שהדבר לא מזיז לראש הממשלה נתניהו.
לכן, הכרחי להקים ועדת חקירה ממלכתית שתגיע גם למסקנות אישיות כלפי מי שהפר אמונים בהתעלמו ביודעין ובכוונת מכוון מדרישות החוק שקודשו בדם.
סוגיית הכשל בטיפול במנהרות עולה מדו"ח מבקר המדינה אולם ישנם היבטים נוספים שנפלו בהם כשלים חמורים שלא התפרסמו עדיין.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי