בעולם הערבי מתנהל קרב תקשורתי גלוי בשאלה מי הביא ל "ניצחון" על ישראל בהר הבית.
גורמים שונים מנסים למזער את תפקידה של ירדן מחשש שמתן הקרדיט יחזק את מעמדה כשומרת המקומות הקדושים.
"להצלחה יש הרבה אבות- הכישלון הוא יתום", כך קובע הפתגם הידוע.
ואכן כך, בעולם הערבי מתחולל קרב פומבי וגלוי על השאלה מי יקבל את הקרדיט ל "ניצחון" בהר הבית שהביא לפתיחת שערי מסגד אלאקצא ולהחזרת המצב לקדמותו.
חשיבותו של מסגד אלאקצא בעולם הערבי והמוסלמי גברה בשנים האחרונות בעקבות מאבקי השליטה בהר הבית בין ישראל לירדן והרש"פ ולכן ההתעניינות התקשורתית בנעשה בו היא גדולה.
ב-28 ביולי ראיינה כריסטין רינאווי, מגישת החדשות בערוץ הטלוויזיה הרשמי של הרש"פ המשדר מרמאללה, את יו"ר הרש"פ ממחמוד עבאס והדגישה בדבריה כמה פעמים כי התערבותו של מחמוד עבאס במשבר בהר הבית היא אשר הביאה ל "ניצחון" הפלסטיני ולפתיחת מסגד אלאקצא מחדש בפני המתפללים המוסלמים.
בעקבות הדברים החלה מתקפה אדירה ברשתות החברתיות על הטלוויזיה הפלסטינית ועל הניסיון של הרש"פ והעומד בראשה לזקוף לזכותם את "הניצחון" על ישראל במסגד אלאקצא.
מחמוד עבאס עבר בסוף השבוע שעבר בדיקות רפואיות בבית החולים ברמאללה ושוחרר לאחר כמה שעות, מקורביו טוענים כי מצבו הבריאותי טוב וכי מדובר בבדיקות תקופתיות, אולם גורמים בכירים בתנועת פת"ח טוענים כי יו"ר הרש"פ חש ברע בעקבות המתח הרב שבו היה נתון באחרונה בגלל המשבר בהר הבית.
לטענת גורמים בכירים ברש"פ,מחמוד עבאס עמד כצוק איתן במהלך המשבר, הוא ניהל שיחת טלפון קשה על ג'ראד קושנר יועצו של הנשיא טראמפ והזהיר אותו מפני פיצוץ גדול במזה"ת אם ישראל לא תחזיר את המצב לקדמותו בהר הבית כפי שהיה עד ה-14 ביולי.
כמו כן הוא סירב להיפגש עם השליח האמריקני המיוחד ג'ייסון גרינבלט שהגיע במיוחד לאזור כדי לסייע בפתרון המשבר והסמיך את צאיב עירקאת ואת הגנרל מאג'ד פרג' להיפגש עמו.
לדברי אותם גורמים, מחמוד עבאס גם לא התרגש מאיומי ישראל להפסיק את העברת כספי המיסים שהיא גובה מדי חודש לרש"פ והמהווים את מקור ההכנסה הבסיסי שלה, והוא הורה על הקפאת כל הקשרים עם ישראל כולל התיאום הביטחוני עמה.
זאת ועוד, מחמוד עבאס הורה לזרז את הפניה לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג בעניין ההתנחלויות ואת הצטרפות מדינת "פלסטין" ל 28 ארגונים בינלאומים כדי להפעיל לחץ על ישראל.
אחמד מג'דלאני חבר הועד הפועל של אש"פ אמר לעיתון "אל-איאם" ב-29 ביולי כי השליח האמריקני ג'ייסון גרינבלט לא עשה שום דבר שהביא לפתרון המשבר בכל הקשור למסגד אלאקצא.
הוא טען כי הצוות האמריקני היה מוטה לטובת הצד הישראלי במשבר וקיבל את העמדה הישראלית במלואה וכי "הצוות האמריקני קרוב יותר לנתניהו ולימין הקיצוני מאשר לנשיא טראמפ".
הרש"פ ותנועת פת"ח מציגות את מחמוד עבאס כאיש שהביא בזכות מדיניותו ומלחמת העקשנית למען מסגד אלאקצא לפתרון המשבר בהר הבית בניגוד לכל הסיכויים והעמדות שנקטו ישראל וארה"ב.
גם סעודיה מנסה "לגזור את הקופון" בכל הקשור לפתרון המשבר בהר הבית, ארמון המלוכה הודיע באופן רשמי כי המלך סלמאן בן עבד אלעזיז היה מעורב אישית במשבר ופעל באינטינסיביות מול ממשל טראמפ כדי להביא לסיומו.
מלך סעודיה מחזיק בתואר "ח'אדם אלחרמיין אלשריפיין" דהיינו, "שומר שני המקומות הקדושים מכה ומדינה" והוא רצה להבליט בהודעתו כי פעל בהצלחה לשמור גם על מסגד אלאקצא שהוא המקום השלישי הקדוש למוסלמים בסדר חשיבותו אחרי מכה ומדינה.
העיתון הסעודי "אלמדינה" דיווח ב-30 ביולי כי המלך הסעודי סלמאן הוא שפעל לפתיחתו מחדש של מסגד אלאקצא "בעוד מנהיג חמאס אסמעיל הניה מסתתר במנהרות של עזה ובעוד נשיא טורקיה ארדואן עסוק במאבקו בכורדים".
ברש"פ ובארמון המלוכה בסעודיה הודפים את הניסיונות של תנועת חמאס ומוחמד דחלאן להצטרף למאבק בעד מסגד אלאקצא באמצעות כינוס של המועצה המחוקקת בעזה שבו השתתפו נציגי חמאס ונציגי תנועת פת"ח הנאמנים למוחמד דחלאן, דחלאן עצמו השתתף בדיון באמצעות וידיאו קונפרנס.
לדברי גורמים ברש"פ,חמאס ודחלאן קיוו שהרש"פ תיכשל במאבקה למען פתיחתו מחדש של מסגד אלאקצא בתקווה שהם יובילו את המאבק לאחר כישלונה, זו הסיבה שהם כנסו את המועצה המחוקקת.
כל הצדדים האלה מתעלמים מתפקיד המפתח שהיה לירדן בהחלטת ישראל להסיר את גלאי המתכות משערי הר הבית.
למעשה, הגורל זימן לירדן מנוף לחץ חזק על ישראל בדמות תקרית הירי במתחם השגרירות הישראלית בעמאן שבמהלכו הרג קצין הביטחון של השגרירות 2 אזרחים ירדנים.
ירדן הטילה מצור על השגרירות ודרשה את הסגרתו לידיה של קצין הביטחון לצורך העמדתו לדין.
עפ"י גורמים מדיניים בישראל,החשש של ישראל מפני פגיעה בצוות השגרירות והרצון להחזירם ארצה במהירות הם שהיוו את השיקול המכריע להסיר את גלאי המתכות ובהמשך גם את המצלמות שהוצבו ב-14 ביולי.
המעורבות של ממשל טרמפ מול ירדן, השליחות הביטחונית של ראש השב"כ נדב ארגמן לירדן ושיחת הטלפון בין ראש הממשלה נתניהו למלך עבדאללה הן שהביאו להסרת גלאי המתכות ולפתיחת שערי מסגד אלאקצא גם אם לא הייתה עסקה ישירה בנושא בין ישראל לירדן.
נראה כי כל הצדדים הערביים המעורבים בסיפור מנסים לגנוב את הקרדיט מירדן בכל הקשור לחלקה החשוב בפתרון המשבר בהר הבית.
השיח' עכרמה צברי מבכירי הווקף המוסלמי בירושלים אמר זאת בצורה גלויה וברורה בסוף השבוע כשתקף את מדינות ערב על כך שהן מנסות לזקוף לזכותן את ה"ניצחון" בהר הבית וזקף אותו לזכותם של אלמרואבטון ופקידי הווקף המוסלמי.
הפלסטינים והסעודים חוששים כי מתן קרדיט לירדן יחזק עוד יותר את מעמדה בהר הבית, לירדן יש מעמד רשמי של האפוטרופוס על המקומות הקדושים בהר הבית בתוקף הסכם השלום שלה עם ישראל משנת 1994.
גורמים ירדנים מביעים אכזבה מההתנהגות הזו, במיוחד מהתנהגותם של הפלסטינים.
הם מגדירים זאת כ"כפיות טובה" ומזכירים כי המלך עבדאללה הוא אשר הטיל את כובד משקלו מייד לאחר כניסתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן ושכנע אותו שלא להעביר את שגרירות ארה"ב מתל אביב לירושלים.
עוד טוענים הגורמים הירדנים כי המלך עבדאללה הביא לפיוס בין הנשיא המצרי א-סיסי לבין יו"ר הרש"פ בעקבות המשבר הקשה שפרץ בינהם על רקע החזרתו האפשרית של מוחמד דחלאן לשורות תנועת פת"ח וכי המלך הירדני הוא שתיאם את העמדה הערבית שהוצגה בפני הנשיא טראמפ בנשוא הסכסוך הישראלי-פלסטיני לאחר ועידת הפסגה הערבית האחרונה בעמאן.
הקרב על הקרדיט בעניין מסגד אלאקצא צפוי להימשך עוד זמן רב, מדובר באירוע חשוב בעולם הערבי והאסלאמי בגלל שמדובר במקום קדוש לאסלאם ובגלל "הניצחון" על ישראל.
בסופו של דבר מדובר בהגשמת חלום של כל מנהיג ערבי או מוסלמי להצטייר כמגן המקומות הקדושים באסלאם וכמי שהוביל "ניצחון" על ישראל אוייבת הערבים והאיסלאם.