פיגוע ההתאבדות בגבול רצועת עזה עם מצרים מהווה שלב חדש בעימות בין תנועת חמאס לארגונים הסלפים ברצועה.
לפיגוע יש השלכות על יחסי מצרים עם חמאס והרש"פ ועל המצב הביטחוני בשטח ישראל.
גורמים בתנועת חמאס אומרים כי פיגוע ההתאבדות של המחבל הסלפי מצטפא כלאב מרפיח לעבר כוח צבאי של חמאס על גבול הרצועה עם מצרים, שכתוצאה ממנו נהרג פעיל הזרוע הצבאית של חמאס, מהווה שלב חדש בעימות בין הארגונים הסלפים ברצועה לבין חמאס.
הכוח של הזרוע הצבאית של חמאס נתקל בליל ה-17 באוגוסט בשני מחבלים סלפים שניסו לחצות את הגבול מהרצועה למצרים כדי להצטרף לשורות ארגון דאע"ש בצפון סיני.
כשהתקרבו פעילי חמאס אל השניים, פוצץ אחד מהם חגורת נפץ וכתוצאה מכך נהרג המחבל המתאבד ופעיל של חמאס.
המחבל הסלפי הנוסף וכמה אנשי הזרוע הצבאת של חמאס נפצעו מן הפיצוץ.
זהו המקרה הראשון מאז השתלטה תנועת חמאס על רצועת עזה ב2007 שבו מבצע ארגון סלפי פיגוע התאבדות נגד אנשי חמאס.
בעקבות התקרית הכריז משרד הפנים של חמאס על אזורי רפיח וח'אן יונס בדרום הרצועה כאזור ביטחוני סגור ותגבר את הסיורים לאורך הגבול עם מצרים.
משפחת המחבל הסלפי המתאבד מרפיח הודיעה כי היא מתנערת ממנו וכי לא תפתח סוכת אבלים.
כל השבטים והחמולות הגדולות ברפיח גינו את הפיגוע ופרסמו הודעה כי יפעלו לסייע למנגנוני הביטחון של חמאס לשמור על ביטחון הגבול של הרצועה עם מצרים.
חידוש העימות עם הארגונים הסלפים
שלוחת דאע"ש בסיני פרסמה הודעה ב-17 באוגוסט שבה היא מזהירה את תנועת חמאס מהמשך הקונספירציה נגד הארגונים הסלפים ברצועה.
נראה כי ארגון דאע"ש מודאג מאוד מהמשך ההתקרבות וההבנות שהושגו בין מצרים לחמאס ומוחמד דחלאן בדבר הפעילות נגד הארגונים הסלפים התומכים בשלוחת דאע"ש בסיני.
הודעת דאע"ש הטילה על חמאס את האחריות לחייו של המחבל הסלפי הנוסף שנפצע בפיצוץ ונעצר ע"י חמאס.
לפני כשנה התחילה תנועת חמאס במבצע מעצרים ברצועה שבמהלכו נעצרו 500 פעילים של תנועת "הסלפיה הגי'האדיה" הכוללת כמה ארגונים סלפים קיצוניים ברצועה, חלק מהפעילים הסלפים הינם פורשים מתנועת חמאס אשר סברו כי היא "מתונה" מדי.
הקבוצות הסלפיות העיקריות הפועלות ברצועת עזה הינן: "ג'נד אנצאר אללה", "אל-תווחיד ואלג'יהאד", "ג'יש אלאומה", "ג'יש אלאסלאם","ג'לג'לת","אנצאר אלסונה" ועוד.
עפ"י הערכות פלסטיניות, ברצועת עזה יש יותר מ-10 אלפים פעילים סלפים הפועלים בארגונים שונים.
בתחילה הם תמכו בארגון אלקאעדה, אולם ככל שהתחזק ארגון דאע"ש בעולם הערבי הם העבירו את תמיכתם אליו ובמיוחד לשלוחת דאע"ש בסיני המכונה "וויליאת סינא".
ככל שתנועת חמאס התקרבה למצרים גברו המעצרים שהיא ביצעה בקרב הסלפים ברצועה, היא חיסלה גם בכיר סלפי בשם יונס אלחנר בביתו בדרם הרצועה והפעילים הסלפים שנעצרו עברו עינויים קשים במתקני החקירות של חמאס כדי לשאוב מהם מידע על קשריהם עם דאע"ש בסיני, חלק מהמידע הזה העבירה חמאס למודיעין המצרי כדי לאותת על כוונותיה הטובות להתפייס עם מצרים אשר האשימה אותה בסיוע לטרור של דאע"ש ולתנועת "האחים המוסלמים".
גם בתי המשפט הצבאיים של חמאס גזרו עונשי מאסר ארוכים על הפעילים הסלפים שנעצרו, כמה מהם הואשם בירי רקטות לעבר ישראל כדי לנסות וליצור את הרושם כי חמאס מפרה את הסכם הפסקת האש לאחר מבצע "צוק איתן" ולהביא להתלקחות צבאית חדשה בגבול הדרום.
הפעילים הסלפים הקיצוניים טוענים כי חמאס הפסיקה למעשה את הג'יהאד נגד ישראל ולכן הם מצטרפים לשורות דאע"ש בסיני כדי להילחם ביהודים ובישראל.
חמאס טוענת כי הארגונים הסלפים קשורים לשב"כ הישראלי ומופעלים על ידו כדי לערער את שלטונה ברצועת עזה.
לטענתם, רוצחו של בכיר חמאס מאזן פוקהא לפני כשנה בוצע ע"י פעיל סלפי לשעבר שגוייס למודיעין הישראלי ואשר הועמד לדין בבית משפט צבאי והוצא להורג.
העימות בין חמאס לארגונים הסלפים רצועת עזה החל מאז שהיא השתלטה על הרצועה ב2007.
לטענת חמאס, הארגונים הסלפים הטמינו עשרות מטעני חבלה במקומות שונים ברצועה בניסיון ליצור בלבול ותחושות חוסר יציבות כדי לערער את שלטונה.
בשנת 2009 ביצעה הזרוע הצבאית של חמאס מבצע גדול נגד הסלפים ברפיח המשתייכים לארגון "ג'נד אנצאר אללה" והרסה את מסגד אבן תימיה המפורסם ופוצצה אותו על ראשיהם של הסלפים שהתבצרו בו.
באירוע נהרגו 25 סלפים, בשנת 2015 הרסה הזרוע הצבאית של חמאס מסגד נוסף של הסלפים בעירה דיר אלבלח בדרום הרצועה.
הריסת שני המסגדים חרוטה עמוק בזכרונם של הארגונים הסלפים אשר מאז מחפשים כל דרך לנקום בתנועת חמאס.
משמעויות
גורמים בחמאס אומרים כי התנועה הרוויחה נקודות אצל מצרים בעקבות פיגוע ההתאבדות של המחבל הסלפי והוכיחה כי היא עומדת בהבנות בינה לבין מצרים בקשר לאבטחת הגבול בין רצועת עזה למצרים.
לכן גם מצרים לא מיהרה לסגור את מעבר רפיח בעקבות הפיגוע, המעבר נפתח כדי לאפשר את יציאתה של הקבוצה הראשונה של עולי הרגל מרצועת עזה למכה (חג') ולצורך מעבר מקרים הומניטאריים.
מצרים השתכנעה כי נכון לעכשיו, חמאס עומדת בהתחייבויותיה הביטחוניות.
נראה כי התקרית הזו ותחילת יישום ההבנות הביטחונות בין חמאס למצרים יחדשו את העימות בין הארגונים הסלפים לבין חמאס ברצועה, בניגוד לחמאס אשר וויתרה על הקשר עם שלוחת דאע"ש בסיני תמורה הקלה במצור על הרצועה ופתיחת מעבר רפיח באופן קבוע, הארגונים הסלפים הם חדורי אידיאולוגיה ג'יהאדיסטית ואינם מוכנים לוותר על הקשר עם דאע"ש.
הטענות המצריות כלפי חמאס הוכחו כנכונות, פעילים של הארגונים הסלפים אכן יוצאים באופן קבוע מתוך הרצועה, לפעמים כשהם מצויידים בנשק, במטרה להצטרף לשורות דאע"ש בסיני כדי להילחם בצבא המצרי, עד לפני כשנה, חמאס העלימה עין מן התופעה ואף הכחישה בפני המצרים כי פעילים סלפים עוברים באמצעות המנהרות מהרצועה לצפון סיני.
חמאס תצטרך לנקוט באופן מהיר בגל של מעצרים בקרב הסלפים ברצועה כדי למנוע את התגברות הניסיונות לחצות את הגבול לשטח מצרים, חמאס מחזיקה בידיה את המחבל הסלפי הנוסף שנפצע בפיצוץ חגורת הנפץ והיא יכולה לשאוב ממנו מידע מודיעיני חשוב ורב.
גל מעצרים של הפעילים הסלפים עלול להביא לירי רקטות לעבר ישראל, בעבר ירו הארגונים הסלפים רקטות לעבר ישראל כדי לפעיל לחץ על חמאס לשחרר את פעיליהם שנעצרו.
פיגוע ההתאבדות של החולייה הסלפית נגד הכוח הצבאי של חמאס בגבול הרצועה עם מצרים יביא ככל הנראה להידוק התיאום הביטחוני בין מצרים לחמאס ולחיזוק מעמדם של חמאס ומוחמד דחלאן בתוך הרצועה, אם חמאס תוכיח כי היא עושה את מירב המאמצים לשמור על ביטחונה של מצרים, הדבר יגדיל גם את הפערים בין מצרים למחמוד עבאס.
סמר משהראווי, יד ימינו של מחמד דחלאן, גילה לפני כמה ימים כי מצרים הזהירה את מחמוד עבאס מפני הסכנות של הסנקציות שהוא מטיל על רצועת עזה, המגבירות את הלחץ כלכלי על תושבי הרצועה ואת תהליכי ההקצנה שמביאים להתגברות תופעות כמו הארגונים הסלפים.