למרות האופטימיות ששודרה משיחות הפיוס בקהיר לא ברור אם חמאס ופת"ח מוכנות לשותפות פוליטית אמיתית.
הרחוב הפלסטיני פסימי לגבי הצלחת הפיוס ומבחנן של פת"ח וחמאס יהיה מבחן הביצוע בשטח.
משלחת פת"ח שבה מקהיר לרמאללה לאחר השיחות עם ראשי המודיעין המצרי, ראש המשלחת עזאם אלאחמד שוחח בטלפון עם אסמעיל הניה יו"ר הלשכה המדינית של חמאס ולדבריו חש כי יש כוונה כנה של חמאס להתפייס עם פת"ח.
לדברי אלאחמד, הפגישה הבאה בין משלחות פת"ח וחמאס לדיון ביישום הסכם הפיוס שנחתם בקהיר ב-2011 תהייה רק לאחר שממשלת רמאללה בראשותו של ראמי חמדאללה תבקר ברצועת עזה כדי לבחון כיצד להעביר את הסמכויות של "ממשלת הצללים" שפירקה חמאס בחזרה לידי הממשלה הפלסטינית.
רמת האמון בין הנהגת פת"ח להנהגת חמאס החדשה בראשות אסמעיל הניה היא נמוכה, ההנהגה בצד של חמאס התחלפה לפני כמה חודשים, יו"ר הלשכה המדינית ח'אלד משעל נאלץ לפרוש, בעוד בפת"ח ממשיכה לפעול ההנהגה הותיקה בראשות מחמוד עבאס ללא שינוי, היא עדיין חושדת מאוד בכוונות האמיתיות של חמאס שלא שינתה כהוא זה את האסטרטגיה שלה להשתלט גם על הגדה המערבית ולהחליף את שלטון הרש"פ.
כדאי לבחון את ההסכמים וההבנות בין פת"ח לחמאס ב10 השנים האחרונות, בדיקה קצרה תראה כי שני הצדדים לא עמדו בכל הסיכומים שהושגו.
"הסכם מכה"-נחתם ב-2007 אולם זמן קצר אחריו השתלטה חמאס בכוח על רצועת עזה וגירשה ממנה את הרש"פ.
"הסכם תימן"-שני הצדדים חתמו על הסכם ב-2008 אך לא ביצעו שום סעיף ממנו.
"הסכם קהיר"- מצרים הציגה בפני שני הצדדים ב-2009 מסמך פיוס שקרא לעריכת בחירות אך המסמך הוקפא בגלל חילוקי דעות.
"הסכם דמשק"-בשנת 2010 הודיעו הצדדים כי הם קרובים להסכם חדש- אך דבר חדש לא יצא ממנו.
"הסכם קהיר"- בשנת-2011 נחתם בקהיר הסכם פיוס בין שני הצדדים, סוכם על הקמת ממשלה עצמאית ועריכת בחירות כלליות אך הממשלה לא הוקמה.
"הסכם דוחא" – בשנת 2012 הודיעו מחמוד עבאס וח'אלד משעל על הסכם להקמת ממשלה ועריכת בחירות-לא קרה שום דבר בשטח.
"הסכם קהיר" -בשנת 2013 נמסרה הודעה משותפת על יישום הסכם הפיוס משנת 2011, לא קרה שום דבר מעשי בשטח.
"הסכם א-שאטי"- בשנת 2014 נחתם במ"פ א-שאטי ברצועה הסכם על הקמת ממשלה עצמאית ועריכת בחירות.
הוקמה "ממשלת הסכמה לאומית" בראשות ראמי חמדאללה, אולם כמה חודשים לאחר הקמתה האשימה חמאס כי הממשלה מזניחה את רצועת עזה ובסופו של דבר היא הקימה את "ממשלת הצללים" (הועדה לניהול ענייני רצועת עזה).
"הסכם קהיר"-ב-17 בספטמבר הודיעה חמאס מקהיר כי היא מוכנה לפרק את "ממשלת הצללים", לאפשר לממשלה הפלסטינית למשול ברצועה ולערוך בחירות חדשות.
לאן פני הדברים?
הנהגת פת"ח בירכה בקרירות על הודעת חמאס בדבר פירוק "ממשלת הצללים", היא תבחן כעת את המשמעות של הודעת חמאס שהושגה בלחץ מצרי כבד, ברחוב הפלסטיני בשטחים יש פסימיות רבה, ניסיון העבר מעיד על כך ש"השטן מצוי בפרטים הקטנים" ויש עוד שורה של נושאים מורכבים ומסובכים שלא נפתרו.
הציפיה של הנהגת חמאס ושל הרחוב העזתי היא שמחמוד עבאס יבטל לאלתר את כל הסנקציות שנקט נגד רצועת עזה כמו הוצאה בכפיה לפנסיה מוקדמת של עשרות אלפי פקידים ברצועה,צמצום אספקת החשמל,איסור על חולים קשים לצאת לטיפול בחו"ל, חסימת כ-30 אתרי אינטרנט של חמאס ומוחמד דחלאן, הפסקת תשלום המשכורות של משוחררי "עסקת שליט" מרצועת עזה ועוד.
אולם, הנהגת פת"ח איננה ממהרת, היא תעדכן את מחמוד עבאס, שנסע לניו יורק לדיוני העצרת הכללית של האו"ם ופגישה עם הנשיא טראמפ, ומצפה להנחיותיו.
תנועת חמאס רוצה לראות צעדים מעשיים בשטח מצדה של תנועת פת"ח אולם, הנהגת פת"ח איננה מסתפקת בהודעת חמאס, היא רוצה לראות בשטח העברה של משרדי הממשלה, מעברי הגבול ברצועה והפקידים לידי ממשלתו של ראמי חמדאללה.
עפ"י גורמים בעזה, משלחת של המודיעין המצרי עשויה להגיע בימים הקרובים לרצועה לפקח על יישום ההבנות שהושגו בקהיר.
אחד הנושאים הבעייתים ביותר בין פת"ח לחמאס הינו גורלם של עשרות אלפי פקידים שנקלטו במשרדי הממשלה ברצועה אחרי שחמאס השתלטה עליה ב-2007.
רוב רובם של הפקידים מזוהה עם חמאס ויו"ר הרש"פ מחמוד עבאס איננו מעוניין לממן אותם מתקציבי הרש"פ.
עפ"י גורמים בחמאס, המודיעין המצרי גיבש תוכנית כי משכורותיהם ישולמו מקרן שאליה יתרמו מדינות ערביות וזרות.
עוד נושאים שנדונו בשיחות שניהל המודיעין המצרי עם משלחות פת"ח וחמאס בקהיר עסקו ברפורמות באש"פ, הקמת ממשלת אחדות בהשתתפות כל הפלגים ועריכת בחירות מוניציפליות, ובחירות לנשיאות ולפרלמנט.
המאבק הפוליטי על הנהגת העם הפלסטיני בין פת"ח וחמאס נמשך במלוא עוזו, למרות האופטימיות ששודרה מהשיחות בקהיר.
השאלה המרכזית שאין עליה עדיין תשובה ותתברר רק בהמשך היא האם פת"ח וחמאס הבשילו ומוכנות לשותפות פוליטית אמיתית והתמודדות משותפת עם הבעיות הכבדות של התושבים בגדה וברצועה או שמדובר שוב במשחק פוליטי מתוחכם כדי להרוויח זמן ולרצות את מצרים שמפעילה עליהן לחץ כבד להגיע לפיוס.
מחמוד עבאס נכשל בניסיונותיו להתסיס ולהמריד את תושבי הרצועה נגד שלטון חמאס באמצעות הסנקציות הקשות שהטיל עליהם, מאידך גיסא, תנועת חמאס לא הצליחה לזעזע את שלטון הרש"פ בגדה ולהקל את המצור הכבד על הרצועה, ייתכן שאם המהלך החדש הזה ייכשל, יפנו מצרים וחמאס ליישום מיידי ונרחב של ההבנות בין חמאס למוחמד דחלאן כדי ליצור תחושה של התקדמות ולהפעיל לחץ נוסף על מחמוד עבאס להיענות ליוזמת הפיוס החדשה של מצרים.