הנעת תהליך הפיוס בין פת"ח לחמאס לאחר קיפאון ממושך נחשבת להצלחה של הנשיא המצרי א-סיסי.
היוזמה המצרית נועדה לאחד את המחנה הפלסטיני לקראת חידוש המו"מ המדיני אך ישראל הבהירה כי גם לה יש "קווים אדומים" בנושא הפיוס.
עפ"י גורמים מצרים, הנשיא המצרי עבד אלפתאח א-סיסי שקד במשך זמן רב ביחד עם שר המודיעין המצרי ח'אלד פווזי להכין את מהלך הפיוס הפלסטיני בתיאום עם הממשל האמריקני.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס רמז על הדברים בראיון שהעניק לטלוויזיה המצרית ב-2 באוקטובר שבו אמר כי ארה"ב הברית איננה מתנגדת למהלך הפיוס.
"הודעתי על כך לנשיא טראמפ, ארה"ב מסכימה למהלך הפיוס, טורקיה וקטאר לא אמרו על כך דבר טוב או דבר רע" הסביר עבאס.
עפ"י גורמים מדיניים בישראל, הדרג המדיני מגלה זהירות רבה כדי שלא להצטייר בפני הנשיא טראמפ כמי שעורם קשיים ומנסה לחבל במאמציו של הנשיא האמריקני להשיג את "עסקת המאה".
ישראל צופה מן הצד כיצד מתקדם הפיוס והמגעים לקראת הקמת ממשלת אחדות פלסטינית, אם אכן תקום ממשלה כזו ויהיו בה נציגים של חמאס היא תתנגד לכך בתוקף.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הציב ב-3 באוקטובר 3 תנאים למהלך הפיוס הפלסטיני, הכרה של הפלסטינים בישראל כמדינה יהודית, פירוק הזרוע הצבאית של חמאס וניתוק הקשר עם איראן.
גם השליח האמריקני גיי'סון גרינבלט בירך על מאמצי הפיוס אך הבהיר כי כל ממשלה פלסטינית חייבת להכיר במדינת ישראל, להימנע מאלימות, לכבד הסכמים קיימים ולקיים משא ומתן.
עם זאת, במערכת הביטחון הישראלית יש חשש מהכרה בינלאומית מזדחלת בחמאס שהינה תנועת טרור בגלל מהלך הפיוס ומהאפשרות של כרסום בעמדת הקוורטט.
שליח האו"ם ניקולאי מלדאנוב נפגש ברצועה עם הנהגת חמאס, גם ראשי אונר"א והצלב האדום הבינלאומי נפגשו עמה, ההנהגה החדשה של חמאס פועלת להגביר את הפגישות האלה בניסיון לזכות בלגיטימציה.
הנשיא א-סיסי פועל לחידוש המו"מ
הנעת מהלך הפיוס בין פת"ח וחמאס, ופריצת הדרך שהצליחה לעשות מצרים בנושא נחשבים להצלחה גדולה של הנשיא עבד אלפתאח א-סיסי אשר החזיר את מצרים לתפקיד המתווך האזורי והצליח היכן שטורקיה וקטאר, בנות הברית של תנועת חמאס, נכשלו.
מצרים לוקחת לעצמה את הקרדיט על שבירת הקיפאון ביחסי פת"ח וחמאס לאחר 10 שנים של פיצול ופילוג שבהן רצועת עזה התמודדה עם 3 סבבי לחימה מול ישראל ועם מצור מתמשך.
ההצלחה המצרית באה לידי ביטוי בכך שתמונות ענק של הנשיא א-סיסי קישטו את רחובות הרצועה בימים האחרונים, תמונות שכל העולם הערבי רואה על המרקע ומשתאה כיצד חמאס שהייתה האוייב מספר אחד של מצרים ביחד עם תנועת "האחים המוסלמים" ודאע"ש, הפכה לפתע לבת ברית אסטרטגית של מצרים.
נראה כי הגישה הפרגמטית של ההנהגה החדשה של חמאס והמאמצים של המודיעין המצרי שנפגש עמה הביאו לשינוי מהותי בעמדותיה.
הנהגת חמאס הבינה משיחותיה במצרים כי האזור ניצב בפני תוכנית מדינית חדשה שאותה מגבש הנשיא טראמפ ושבקרוב תונח על שולחן הישראלים והפלסטינים והיא צריכה להיערך לבאות אחרת לא תהיה לה שום השפעה על המתרחש.
ראשי המודיעין המצרי הסבירו להנהגת חמאס כי החל תהליך בינלאומי נגד התנועה שמוגדרת גם ע"י הנשיא טראמפ כ "ארגון טרור" וכי היא חייבת לשנות את דרכיה, מאידך גיסא, הנהגת חמאס הבינה כי איננה יכולה להמשיך ולנהל את הרצועה על בעיותיה האזרחיות במיוחד לאור הסנקציות שנקט נגדה מחמוד עבאס, לכן היא החליטה לאמץ את המודל השלטוני של חיזבאללה בלבנון וללכת למהלך הפיוס שיפתח גם את האופק המדיני ויאפשר לנשיא המצרי להציג לעולם הצלחה בדמות פיוס לאומי פלסטיני .
ההנהגה החדשה של חמאס עשתה ויתורים גדולים כדי לשמור על יחסים טובים עם מצרים ולהביא להקלת המצור, היא התנתקה רשמית מתנועת "האחים המוסלמים" והסכימה לכל התנאים המוקדמים שהציב יו"ר הרש"פ לצורך הפיוס ובראשם פירוק "ממשלת הצללים" שהקימה ברצועת עזה.
ברקע הדברים המסמך המדיני החדש שחיברה התנועה והצהרה של בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק כי חמאס צריכה להיות שותפה במערכת קבלת ההחלטות "במלחמה ובשלום".
התוכנית של הנשיא א-סיסי היא להשיג פיוס לאומי פלסטיני שיאפשר להראות לקהילה הבינלאומית כתובת פלסטינית אחת שמייצגת את העם הפלסטיני במשא ומתן עם ישראל כשמחמוד עבאס הינו הנציג הרשמי בתוקף היותו ראש אש"פ.
השלב הבא בתוכניתו של הנשיא א-סיסי הינו השגת עסקת חילופי שבויים חדשה בין ישראל לחמאס וניהול משא ומתן עקיף כמצרים מתווכת בין ישראל לחמאס על הסכם רגיעה ארוך טווח ברצועה לתקופה של 10-15 שנים בתמורה להסרת המצור הישראלי ובניית נמל ימי.
למרות שגורל מהלך הפיוס שאותו הניעה מצרים אינו ידוע והוא עלול לעלות לשרטון בהמשך, נוכח הבעיות הקשות והמחלוקות בין פת"ח לחמאס, אי אפשר להתעלם מהעובדה שמצרים הצליחה ליצור אווירה חיובית שיכולה לתרום לרגיעה ברצועה לפחות לתקופה שבה נמשך המשא ומתן בין פת"ח לחמאס ואולי עד לפרסום תוכנית השלום החדשה של הנשיא טראמפ.
המהלך המצרי מחזק את מעמדו האזורי והבינלאומי של הנשיא א-סיסי במיוחד בעיניו של הנשיא טראמפ כמי שפועל להשגת יציבות אזורית במזה"ת ולקדם את התהליך המדיני, סביר להניח שגם ממשלת ישראל תידרש לתרום את חלקה ולהגמיש את עמדותיה.
בצד האופוריה צריך לגלות גם זהירות מכיוון שאם יקרוס המהלך שיזם הנשיא המצרי מסיבות שאינן קשורות בישראל, עלול הדבר להביא לתסכול רב ולהסלמה בשטחים ובמיוחד ברצועת עזה.
התחממות בגבול הדרום איננה אינטרס של מדינת ישראל העסוקה בחזית הצפון ומנסה למנוע את התבססות איראן בסוריה.